Η γενική εισαγγελέας των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, δήλωσε ότι τρεις κατηγορούμενοι για τους βανδαλισμούς αυτοκινήτων Tesla του Elon Musk θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Η Παμ Μπόντι δήλωσε ότι οι ζημιές σε αυτοκίνητα, αντιπροσωπείες και σταθμούς φόρτισης της Tesla αποτελεί «εγχώρια τρομοκρατία», υιοθετώντας τη ρητορική των Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ. Οι συλλήψεις και οι κατηγορίες εναντίον των τριών υπόπτων είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από τους εισαγγελείς.
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, με ανάρτηση του στο δικής του ιδιοκτησίας social media Truth Social, πρότεινε οι υπεύθυνοι για τους βανδαλισμούς να σταλούν σε φυλακές στο Ελ Σαλβαδόρ, όπως έγινε με εκατοντάδες μετανάστες στις 15 Μαρτίου.
«Ανυπομονώ να δω τους άρρωστους τρομοκράτες κακοποιούς να καταδικάζονται σε 20ετή φυλάκιση για ό,τι κάνουν στον Έλον Μασκ και την Tesla. Ίσως θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίες έχουν γίνει τόσο διάσημες πρόσφατα για τις υπέροχες συνθήκες που επικρατούν!», έγραψε ο Τραμπ.

Οι αντιπροσωπείες της Tesla στις ΗΠΑ έχουν γίνει στόχος ενός κύματος διαμαρτυριών, αλλά και βανδαλισμών και εμπρηστικών επιθέσεων, ως απάντηση στην επιρροή του Μασκ στην κυβέρνηση Τραμπ. Δεν υπάρχει ειδικός αμερικανικός νόμος κατά της εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά οι εισαγγελείς μπορούν να ζητήσουν μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης εάν οι καταδικασθέντες εγκληματίες έχουν κίνητρο που σχετίζεται με την τρομοκρατία.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν κατονομάστηκαν οι ύποπτοι για τον βανδαλισμό της Tesla. Ωστόσο, οι λεπτομέρειες των τριών υποθέσεων που περιγράφονται στο δελτίο τύπου ταιριάζουν με τις συλλήψεις και τις κατηγορίες που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως από τους εισαγγελείς.
Στους υπόπτους περιλαμβάνεται η Λούσι Νέλσον, 42 ετών, η οποία κατηγορήθηκε για κατοχή καταστροφικής συσκευής και κακόβουλη καταστροφή περιουσίας αφού εντοπίστηκε κοντά στο χώρο μιας αντιπροσωπείας Tesla στο Κολοράντο. Η αντιπροσωπεία είχε γίνει στόχος επίθεσης με κοκτέιλ μολότοφ και γκράφιτι που προκάλεσαν ζημιές μεταξύ 5.000 και 20.000 δολαρίων, σύμφωνα με την ποινική καταγγελία. Ο εν λόγω ύποπτος έχει δηλώσει αθώος.
Ο Άνταμ Μάθιου Λάνκσι, 41 ετών, κατηγορήθηκε για κατοχή καταστροφικού μηχανισμού μετά τη ρίψη κοκτέιλ μολότοφ σε αντιπροσωπεία Tesla στο Σάλεμ του Όρεγκον, και θα απολογηθεί τον Απρίλιο. Ο τρίτος, ο 24χρονος Ντάνιελ Κλαρκ-Πάουντερ, κατηγορήθηκε για εμπρησμό αφού φέρεται να πέταξε βόμβες μολότοφ σε σταθμούς φόρτισης Tesla στο Νορθ Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας και να έβαψε με σπρέι το χώρο στάθμευσης.
«Οι ημέρες διάπραξης εγκλημάτων χωρίς συνέπειες έχουν τελειώσει. Ας είναι αυτό μια προειδοποίηση: αν συμμετάσχετε σε αυτό το κύμα εγχώριας τρομοκρατίας εναντίον ιδιοκτησιών της Tesla, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα σας βάλει πίσω από τα κάγκελα» δήλωσε η Παμ Μπόντι.
Με πληροφορίες από BBC