Εγκλήματα μίσους, ξυλοδαρμοί, βιασμοί: Η ζωή των τρανς γυναικών σε δομή προσφύγων στην Κένυα

Εγκλήματα μίσους, ξυλοδαρμοί, βιασμοί: Η ζωή των τρανς γυναικών σε μια δομή προσφύγων Facebook Twitter
Φωτ.: PinkNews
0

Όταν η Σιάρα Κάιρα, τρανς πρόσφυγας, έφυγε από το σπίτι της στην Ουγκάντα, ονειρεύτηκε μια καλύτερη ζωή. Ωστόσο, στη δομή φιλοξενίας προσφύγων Kakuma στην Κένυα, τα πράγματα δεν έγιναν καλύτερα. 

Συγκεκριμένα, η Σιάρα έφυγε από την πατρίδα της, καθώς οι αρχές την κυνηγούσαν επειδή είναι τρανς, όπως αναφέρει στο Pinknews. Η απόφαση για την Κένυα δεν ελήφθη εν βρασμώ, καθώς πίστευε πως τα καλύτερα είναι μπροστά της. 

Έφτασε στη δομή τον Μάιο του 2021. Όταν τελικά της ανατέθηκε ένα δωμάτιο για να ζήσει, γρήγορα διαπίστωσε ότι συναναστρέφεται με άτομα που είναι εχθρικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. 

«Έζησα με ανθρώπους που πίστευαν πως αν σκοτώσουν ένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο, θα πάρει στον παράδεισο» αναφέρει. 

Άνθρωποι της έχουν επιτεθεί σωματικά, ενώ άλλοι την έχουν γδύσει με βίαιο τρόπο για να δουν τα γεννητικά της όργανα. Από ένα σημείο και μετά τα τρανς άτομα της δομής κυκλοφορούσαν με μαχαίρια, πέτρες και ξύλα για να μην πέσουν θύματα κακοποίησης ξανά. 

«Έχουμε πληγές. Έχουμε κάνει ράμματα αρκετές φορές. Έχουμε χτυπηθεί. Τα σπίτια μας κάηκαν. Είμαστε άστεγοι. Φανταστείτε να είστε άστεγοι σε έναν καταυλισμό προσφύγων» λέει.

Η εμπειρία της Σιάρα υποστηρίζεται από μια πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ (NGLHRC) και της Διεθνούς Αμνηστίας. Μαζί, διαπίστωσαν ότι τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Kakuma είναι αντιμέτωπα καθημερινά με τα εγκλήματα μίσους, τη βία και το βιασμό, εν μέσω πολλών άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με 41 ΛΟΑΤΚΙ άτομα αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, αποκαλύπτει ότι οι δράστες κατά αυτών έχουν αρκετές φορές και την εύνοια των αρχών. 

«Τα τρανς άτομα θεωρούμαστε σαν κάτι που μοιάζει με διάβολο»

Η Πρίτι Πίτερ είναι μια άλλη τρανς γυναίκα στη δομή, η οποία είναι επίσης από την Ουγκάντα.

Το 2019, ήταν σε ένα μπαρ με άλλα queer άτομα όταν η αστυνομία εισέβαλε και έκανε έφοδο. Συνελήφθη επειδή φορούσε φόρεμα. «Η κοινότητα με απέρριψε. Η οικογένειά μου με απέρριψε», λέει στο Pinknews. Τελικά κατέφυγε στο Ναϊρόμπι πριν πάρει το δρόμο για την Κένυα. Στάλθηκε στη δομή Kakuma το 2021.

«Νόμιζα ότι είχα φτάσει σε ένα καλύτερο μέρος όπου μπορώ να εκφραστώ, όπου μπορώ να ντύνομαι όπως θέλω, οπότε σκέφτηκα ότι η ζωή θα ήταν καλή, αλλά απογοητεύτηκα πολύ», λέει.

«Όλοι θέλουν να σε νικήσουν αν βάλεις ένα φόρεμα. Όλοι σε βλέπουν σαν κάτι που μοιάζει με διάβολο», λέει.

Αυτή τη στιγμή, το μέλλον είναι αβέβαιο για ανθρώπους όπως η η Σιάρα και η Πρίτι, καθώς δεν ξέρουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις ασύλου τους. Όσο περιμένουν, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να παραμείνουν ασφαλείς σε ένα κλίμα όπου η ίδια η ύπαρξή τους θεωρείται απειλή.


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM