Οι εισαγγελείς της Φλωρεντίας ζήτησαν να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, με τις κατηγορίες της διαφθοράς, της άσκησης παράνομης επιρροής και της παράνομης χρηματοδότησης κόμματος.
Η υπόθεση αφορά το πολιτιστικό ίδρυμα Open, που είχε δημιουργήσει ο Ρέντσι με συνεργάτες του. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στην πραγματικότητα το ίδρυμα έδρασε ως επέκταση κομματικού μηχανισμού από το 2012 έως το 2018 και φέρεται να έλαβε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, παραβιάζοντας τον νόμο για τη χρηματοδότηση κομμάτων.
Το ποσό, υποστηρίζουν, χρησιμοποιήθηκε και για την ενίσχυση του εσωκομματικού ρεύματος των Δημοκρατικών, το οποίο στήριζε στον Ρέντσι.
Παράλληλα, οι εισαγγελείς ζήτησαν να παραπεμφθούν σε δίκη μεταξύ άλλων η πρώην υπουργός και στενή συνεργάτιδα του Ρέντσι Μαρία Έλενα Μπόσκι, ο πρώην δεύτερος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Λούκα Λότι, ο πρώην πρόεδρος του Open και δικηγόρος Αλμπέρτο Μπιάνκι και ο επιχειρηματίας Μάρκο Καράι.
Κύριοι χρηματοδότες του ιδρύματος φέρεται να είναι σύμφωνα με την εισαγγελία οι οικοδομικές εταιρείες Toto Costruzioni και Immobil Green, η Βritish American Tobacco Italia και η εταιρεία μοριακής βιολογίας Irbm spa. Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι, μέσω του Λούκα Λότι, μέρος των εταιρειών που χρηματοδότησε το ίδρυμα του Ρέντσι ζήτησε να ευνοηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητά τους.
Ο Ματέο Ρέντσι κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι χρησιμοποίησαν σκανδαλώδεις μεθόδους. Δήλωσε ότι σε έναν από τους εισαγγελείς της έρευνας «έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ιταλικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης», ενώ «ένας άλλος έχει κατηγορηθεί από καραμπινιέρο ότι προσπάθησε να αλλοιώσει αποδεικτικά στοιχεία στο γραφείο τραπεζικού μάνατζερ ο οποίος αυτοκτόνησε». Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας θα καταθέσει μήνυση κατά των εισαγγελέων, για κατάχρηση δικαιώματος.
Το καθοριστικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ο ακριβής χαρακτήρας του Open. Η δικαιοσύνη θα πρέπει να αποφασίσει αν ήταν όντως ένα πολιτιστικό ίδρυμα- για το οποίο προβλέπεται μεγαλύτερη ελευθερία στην διαχείριση των χρηματοδοτήσεων- ή αν επρόκειτο για παρακλάδι του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως επιμένει η εισαγγελία. Στη δεύτερη περίπτωση είναι πολύ πιο αυστηροί οι οικονομικοί έλεγχοι και οι κανόνες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ