Εκτελέστηκε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα στις ΗΠΑ- Τα τελευταία της λόγια πριν την θανάσιμη ένεση

Εκτελέστηκε η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα στις ΗΠΑ- Τα τελευταία της λόγια πριν την θανάσιμη ένεση Facebook Twitter
Φωτ.: Federal Public Defender Office
0

Εκτελέστηκε χθες στο Μιζούρι η πρώτη ανοιχτά τρανς γυναίκα στις ΗΠΑ για τη δολοφονία της συντρόφου της το 2003.

Η 49χρονη Άμπερ ΜακΛάφλιν, περίμενε να της δοθεί χάρη από τον κυβερνήτη ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε και χθες θανατώθηκε στις φυλακές με ένεση πεντοβαρβιτάλης.

Η ΜακΛάφλιν καταδικάστηκε για τη δολοφονία της πρώην συντρόφου της, το πτώμα της οποίας πέταξε στη συνέχεια κοντά στον ποταμό Μισισιπή στο Σεντ Λούις. Η μοίρα της επισφραγίστηκε χθες όταν ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Μάικ Πάρσον απέρριψε ένα αίτημα επιείκειας, που είχε υποβάλει.

Η ΜακΛάφλιν μίλησε με έναν πνευματικό σύμβουλο, που ήταν στο πλευρό της όταν της χορηγήθηκε η μοιραία δόση.

«Λυπάμαι για αυτό που έκανα» ανέφερε στην τελευταία της γραπτή, δήλωση. «Είμαι άνθρωπος που αγαπάει και φροντίζει τους άλλους».

Ανέπνευσε βαριά μερικές φορές και μετά έκλεισε τα μάτια της. Λίγα λεπτά αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Σύμφωνα με μία βάση δεδομένων στο site του Κέντρου Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές δείχνει ότι 1.558 άτομα έχουν εκτελεστεί από τότε, που επιβλήθηκε η θανατική ποινή στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Όλοι εκτός από 17, που εκτελέστηκαν ήταν άνδρες. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, δεν υπάρχουν γνωστές προηγούμενες περιπτώσεις εκτέλεσης ανοιχτά τρανς κρατουμένων.

Η αίτηση επιείκειας έκανε λόγο για τραύματα από την παιδική της ηλικία αλλά και ζητήματα ψυχικής υγείας, τα οποία οι ένορκοι δεν άκουσαν ποτέ κατά τη διάρκεια της δίκη της.

Ένας ανάδοχος γονιός της έτριβε περιττώματα στο πρόσωπό της όταν ήταν νήπιο και ο θετός πατέρας της χρησιμοποίησε ένα taser  πάνω της, όπως αναφέρουν σχετικά έγγραφα.

Η αίτηση επιείκειας έκανε λόγο για σοβαρή κατάθλιψη που οδήγησε σε πολλαπλές απόπειρες αυτοκτονίας, τόσο ως παιδί όσο και ως ενήλικας.

Η ΜακΛάφλιν ξεκίνησε τη φυλομετάβαση πριν από περίπου τρία χρόνια στην κρατική φυλακή στο Ποτόσι. Η αίτησή της περιελάμβανε επίσης αναφορές που έκαναν λόγο για διάγνωση δυσφορίας φύλου, μια κατάσταση που προκαλεί στρες και άλλα συμπτώματα ως αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και του φύλου που έχει γεννηθεί.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η σεξουαλική ταυτότητα της ΜακΛάφλιν «δεν ήταν το επίκεντρο» του αιτήματος επιείκειας, όπως είπε ο δικηγόρος της, Λάρι Κομπ.

Το 2003, πολύ πριν από τη φυλομετάβασή της η 49χρονη είχε σχέση με την Μπέβερλι Γκίντερ. Όταν χώρισαν εκείνη συνέχιζε να την ενοχλεί και η πρώην σύντροφός της ζήτησε ασφαλιστικά μέτρα.

Οι αστυνομικοί κατά καιρούς τη συνόδευαν στο αυτοκίνητό της μετά τη δουλειά όμως οι γείτονες της Γκίντερ κάλεσαν την αστυνομία το βράδυ της 20ης Νοεμβρίου 2003, όταν εκείνη δεν επέστρεψε σπίτι.

Οι αστυνομικοί πήγαν στο γραφείο της Γκίντερ, όπου συχνά κρυβόταν η ΜακΛάφλιν, και βρήκαν μια σπασμένη λαβή μαχαιριού κοντά στο αυτοκίνητό της Γκίντερ και ίχνος αίματος.

Την επομένη η ΜακΛάφλιν οδήγησε την αστυνομία σε μια περιοχή κοντά στον ποταμό Μισισιπή στο Σεντ Λούις, όπου είχε πετάξει το πτώμα. Οι αρχές είπαν ότι την είχε βάσει και την είχε μαχαιρώσει επανειλημμένα.

Η ΜακΛάφλιν καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού το 2006. Ένας δικαστής την καταδίκασε σε θάνατο. Μόνο το Μιζούρι και η Ιντιάνα επιτρέπουν σε δικαστή να καταδικάσει κάποιον σε θάνατο.

Δικαστήριο το 2016 διέταξε νέα ακρόαση για την καταδικαστική απόφαση, αλλά ένα ομοσπονδιακό εφετείο επανέφερε τη θανατική ποινή το 2021.

«Η ΜακΛάφλιν τρομοκρατούσε την κ. Γκίντερ στα τελευταία χρόνια της ζωής της, αλλά ελπίζουμε ότι η οικογένειά της και τα αγαπημένα της πρόσωπα μπορούν επιτέλους να βρουν λίγη γαλήνη», ανέφερε ο δικηγόρος του θύματος σε γραπτή δήλωση μετά την εκτέλεση.

Το αρμόδιο γραφείο Δικαιοσύνης έχει υπολογίσει ότι υπάρχουν 3.200 τρανς κρατούμενοι στις φυλακές των ΗΠΑ. Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση τρανσ κρατουμένου που αναζητούσε θεραπεία ήταν αυτή της Τσέλσι Μάνινγκ, της πρώην αναλύτριας πληροφοριών του στρατού που εξέτισε 7 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή για διαρροή κυβερνητικών εγγράφων στο Wikileaks έως ότου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή το 2017.

Ο στρατός συμφώνησε να πληρώσει για τις ορμονοθεραπείες της το 2015.

Την ίδια χρονιά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε επιστολή του προς το δικαστήριο ότι οι υπάλληλοι των κρατικών φυλακών πρέπει να αντιμετωπίζουν την κατάσταση ταυτότητας φύλου ενός κρατουμένου όπως θα αντιμετώπιζαν άλλες ιατρικές ή ψυχικές παθήσεις, ανεξάρτητα από το πότε έγινε η διάγνωση.

Η μόνη γυναίκα που εκτελέστηκε ποτέ στο Μιζούρι ήταν η Μπόνι Μπ. Χέντι, η οποία εκτελέστηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1953, για την απαγωγή και τη δολοφονία ενός 6χρονου αγοριού.

Εκτελέστηκε στον θάλαμο αερίων, δίπλα στον απαγωγέα και δολοφόνο, Καρλ Όστιν Χολ.

Με πληροφορίες του NewYorkPost

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Διεθνή / Ερντογάν: Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες στη Συρία είτε θα καταθέσουν τα όπλα, είτε θα θαφτούν

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «θα εξαλείψουμε την τρομοκρατική οργάνωση που προσπαθεί να υφάνει ένα τείχος αίματος ανάμεσα σε εμάς και τους Κούρδους αδελφούς μας»
LIFO NEWSROOM
Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Η Ζιζέλ Πελικό είναι το «Πρόσωπο της Χρονιάς» και όχι ο Ντόναλντ Τραμπ

Η Ζιζέλ Πελικό θα επιστρέψει στην ανωνυμία - γεγονός δύσκολο μετά την διεθνή δημοσιότητα της δίκης και της ίδιας - ή θα επιλέξει το ρόλο της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών;
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ