Live

Ελβετία: Τσουχτερό πρόστιμο σε όσες φοράνε μπούρκα

Ελβετία: Τσουχτερό πρόστιμο σε όσες φοράνε μπούρκα Facebook Twitter
0

Η ελβετική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο σήμερα στο Κοινοβούλιο ζητώντας να επιβληθεί πρόστιμο σε όσους παραβιάζουν την εθνική απαγόρευση για το κάλυμμα προσώπου ύψους έως 1.000 ελβετικών φράγκων (1.005 δολαρίων) καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει τον νόμο για την «απαγόρευση της μπούρκα».

Η πρόταση της ακροδεξιάς για απαγόρευση των καλυμμάτων προσώπων σε δημόσιους χώρους είχε περάσει οριακά, στο περσινό δεσμευτικό δημοψήφισμα. Το 2009 οι πολίτες της χώρας είχαν ψηφίσει να απαγορευθεί και η οικοδόμηση νέων μιναρέδων.

Η πρόταση του υπουργικού συμβουλίου να επιβληθούν πρόστιμα δεν αναφέρει άμεσα το ισλάμ και έχει επίσης στόχο να σταματήσουν οι διαδηλωτές στους δρόμους να φορούν μάσκες, ωστόσο πολιτικοί, μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές αναφέρονται στο μέτρο ως «απαγόρευση της μπούρκα».

Ύστερα από διαβουλεύσεις, το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε πιο μετριοπαθή στάση σε σχέση με τα αιτήματα που διατυπώθηκαν για ποινικοποίηση της παράβασης και επιβολή προστίμου έως 10.000 ελβετικά φράγκα.

«Η απαγόρευση για το κάλυμμα προσώπου έχει στόχο να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια και τάξη. Η τιμωρία δεν είναι προτεραιότητα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Ελβετία: Τσουχτερό πρόστιμο σε όσες φοράνε μπούρκα Facebook Twitter

Το προσχέδιο περιελάμβανε πολλές εξαιρέσεις στον νόμο.

Η κυβέρνηση πρότεινε να μην ισχύει η απαγόρευση για τα αεροσκάφη, για διπλωματικούς χώρους και για χώρους λατρείας. Τα καλύμματα που συνδέονται με την υγεία, την ασφάλεια, τις κλιματικές συνθήκες και τα τοπικά έθιμα θα συνεχίσουν να είναι αποδεκτά. Καλλιτεχνικές παραστάσεις και διαφημίσεις θα εξαιρούνται.

Θα επιτρέπονται επίσης οι μάσκες που θεωρούνται απαραίτητες για την προστασία ενός ατόμου ενώ ασκεί τα θεμελιώδη δικαιώματα του σε ό,τι αφορά την έκφραση και τις συναθροίσεις, αρκεί οι αρχές να έχουν δώσει την έγκρισή τους και να τηρείται η δημόσια τάξη.

Οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης χαρακτηρίζουν τα καλύμματα προσώπου σύμβολο ακραίου, πολιτικού ισλάμ. Μουσουλμανικές οργανώσεις καταδίκασαν το δημοψήφισμα ως μία διαδικασία που κάνει διακρίσεις και δεσμεύθηκαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Η Γαλλία απαγόρευσε το πλήρες κάλυμμα προσώπου σε δημόσιους χώρους το 2011 και στη Δανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία ισχύει πλήρης ή μερική απαγόρευση καλύμματος προσώπου σε δημόσιους χώρους.

Οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν περίπου στο 5% του ελβετικού πληθυσμού, οι περισσότεροι με ρίζες στην Τουρκία, τη Βοσνία και το Κόσοβο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ισχυρή «μηχανή λάσπης» του Χόλιγουντ συγκαλύπτει σκάνδαλα

Διεθνή / Πώς η ισχυρή «μηχανή λάσπης» του Χόλιγουντ συγκαλύπτει σκάνδαλα

Το γεγονός ότι οι κόντρες του Χόλιγουντ σπάνια παίρνουν τέτοια έκταση ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο η διαμάχη μεταξύ Μπλέικ Λάιβλι και Τζάστιν Μπαλντόνι εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Χρησιμοποίησε το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ροζ τρίγωνο των Ναζί στο Truth Social

Το ροζ τρίγωνο που σήμερα είναι σύμβολο των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στη ναζιστική Γερμανία χρησιμοποιήθηκε για να αναγνωρίζουν τους ομοφυλόφιλους άνδρες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης
LIFO NEWSROOM
Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Διεθνή / Αλβανία: Ζήτησαν από τους παρόχους του διαδικτύου να αποκλείσουν την πρόσβαση στο TikTok

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι πρόκειται να απαγορεύσει το TikTok, μία ημέρα μετά τον θάνατο ενός 14χρονου μαθητή στη διάρκεια καυγά κοντά σε σχολείο στα Τίρανα
LIFO NEWSROOM