Ο καπνός από τις πυρκαγιές στη βορειοανατολική Ρωσία είναι τόσο πυκνός που έχει σβήσει τον ήλιο, βυθίζοντας τμήματα της περιοχής στο σκοτάδι.
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Γιακούτσκ, όπου οι πολικές θερμοκρασίες του χειμώνα της απέδωσαν τον χαρακτηρισμό της πιο παγωμένης κατοικημένης πόλης στον πλανήτη. Οι κάτοικοι έχουν ειδοποιηθεί να μείνουν σε κλειστούς χώρους, ενώ οι εθελοντές και οι πυροσβέστες προσπαθούν να αντέξουν θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 100 βαθμούς Φαρενάιτ.
Συνολικά, οι πυρκαγιές έχουν «καταβροχθίσει» πάνω από 10 εκατομμύρια στρέμματα γης στην περιοχή Yakutia αυτό το καλοκαίρι, με 175 πυρκαγιές να μαίνονται, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται από τις φλόγες στη Ρωσία θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ του περασμένου έτους.
Παρόμοιες σκηνές διαδραματίζονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη, όπως στην Τουρκία, τη Νότια Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας και της Χαβάης, όπου οι πυρκαγιές έχουν κατακάψει περίπου 40.000 στρέμματα. Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερβολική ζέστη σε ορισμένες περιοχές και η ξηρασία συνέβαλαν στην πυροδότηση των πυρκαγιών.
Περισσότεροι από 2.400 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί για να σβήσουν τις πυρκαγιές στη Ρωσία, με τη συνδρομή από στρατιωτικά αεροσκάφη, ενώ εθελοντές δίνουν τη δική τους μάχη για να σταματήσουν τις πυρκαγιές πριν κάψουν σπίτια και επιχειρήσεις.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal