ΚΙΝΗΣΗ

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης Αυστρίας, Γερμανίας, Ιταλίας μετά το ράλι ανόδου τιμών

Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη: Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης Αυστρίας, Γερμανίας, Ιταλίας μετά το ράλι ανόδου τιμών Facebook Twitter
0

Σε αναβρασμό η Ευρώπη μετά το ιλιγγιώδες άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου, που μόνο την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε κατά το ένα τρίτο, απειλώντας με βαθιά ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η Ευρώπη θα περάσει έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα και το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει ύφεση, αλλά πόσο βαθιά θα είναι και πόσο θα διαρκέσει. Την ίδια στιγμή, Σαουδική Αραβία και Ρωσία είναι δυο χώρες που επωφελούνται από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων, με τα έσοδα της δεύτερης από το φυσικό αέριο να είναι δύο ως τρεις φορές μεγαλύτερα από το κανονικό κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για να εξεταστούν νέα μέτρα διαχείρισης της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρεύματος.

Αυστρία: «Να σταματήσουμε την τρέλα στις αγορές ενέργειας» καλεί την ΕΕ ο καγκελάριος Νεχάμερ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαχωρίσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου», ώστε να μειωθεί, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη, έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που συγκάλεσε η Τσεχία.

«Η τιμή του ηλεκτρικού πρέπει να πέσει και δεν πρέπει να αφήνουμε καθημερινά τον Πούτιν να αποφασίζει αντί για τους Ευρωπαίους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτήν την τρέλα που εκτυλίσσεται καθημερινά στις αγορές ενέργειας», πρόσθεσε ο Νεχάμερ, εξηγώντας ότι αυτό δεν είναι εφικτό παρά μόνο εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και όχι μεμονωμένα του εθνικού.

«Το θέμα (της αποσύνδεσης) θα είναι στην ημερήσια διάταξη», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος, λέγοντας ότι έχει συζητήσει αυτό το θέμα με τον Γερμανό ομόλογό του, τον Όλαφ Σολτς και με τον Φιάλα.

Η Αυστρία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη βιομηχανία και τη θέρμανση. Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία το 80% του φυσικού αερίου της προερχόταν από τη Ρωσία. Ωστόσο, το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται, σε μεγάλο βαθμό, από ανανεώσιμες πηγές και οι Αυστριακοί αδυνατούν να καταλάβουν αυτό το σύστημα αγοράς με το οποίο συνδέεται στενά η τιμή του αερίου με εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος.

Γερμανία: «Παραφροσύνη» ενδεχόμενη απομάκρυνση από την πολιτική εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας, δηλώνει η ΥΠΕΞ Μπέρμποκ

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτηρίζει «παραφροσύνη» ενδεχόμενη απομάκρυνση από την προγραμματισμένη εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας και τάσσεται κατά της πιθανής παράτασης λειτουργίας των τριών πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι έχει προγραμματιστεί να κλείσουν οριστικά στο τέλος του έτους.

«Δεν έχω πειστεί ότι οι πυρηνικοί σταθμοί θα λύσουν το πρόβλημα του φυσικού αερίου», είπε στην Bild am Sonntag και διευκρινίζει ότι ο κίνδυνος προβλημάτων ηλεκτροδότησης στη Βαυαρία - όπου, όπως λέει, καθυστέρησε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου - ελέγχεται αυτή την περίοδο με «τεστ αντοχής» (stress-test) που διενεργούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπουργός Εξωτερικών και στέλεχος των Πρασίνων, με το βλέμμα τόσο στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) όσο και στους κυβερνητικούς της εταίρους Φιλελεύθερους (FDP), σημειώνει ακόμη ότι εκείνοι που μιλούν σήμερα για πυρηνική ενέργεια ουσιαστικά μιλούν για επιστροφή σε αυτή και όχι απλώς για παράταση της χρήσης της.

«Θέλουν επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια. Την τελευταία δεκαετία όμως έχουμε πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια στη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας και το να ανατρέψουμε τώρα αυτή (τη διαδικασία) θα ήταν παραφροσύνη και θα κόστιζε ακόμη περισσότερο», υποστηρίζει.

Στη Γερμανία συνεχίζεται πάντως η δημόσια αντιπαράθεση σχετικά με το εάν η αντιμετώπιση της πιθανής έλλειψης φυσικού αερίου τον χειμώνα θα μπορούσε να γίνει ευκολότερη με την παράταση της λειτουργίας των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, οι οποίοι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί από τις κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ, επρόκειτο να κλείσουν στο τέλος του έτους.

Το θέμα έχει αφήσει για την ώρα ανοιχτό ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναμένοντας το αποτέλεσμα των «τεστ αντοχής» για τους παρόχους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Iταλία: «Πρέπει να δράσουμε σαν την Γαλλία», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι - Νέα μέτρα ετοιμάζει ο Ντράγκι

«Πρέπει να δράσουμε σαν την Γαλλία και να διαθέσουμε άλλα 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης της τιμής της ενέργειας», τόνισε ο γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι,  για την συνεχή αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να συνεδριάσει άμεσα το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ντράγκι». «Χρειάζεται πολιτική ανακωχή. Οι λογαριασμοί του φωτός και του αερίου δεν έχουν ούτε αριστερή, ούτε δεξιά απόχρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι πρόκειται να λάβει νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πιο ευάλωτων, οικονομικά νοικοκυριών, τα οποία, όμως δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης η ιταλική κυβέρνηση έχει εγκρίνει, συνολικά, μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων και των πολιτών, ύψους 52 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ελβετία: Ομάδα πολιτικών ξεκινά συλλογή υπογραφών για διατήρηση της πυρηνικής ενέργειας

Μια ομάδα Ελβετών πολιτικών έχει σχηματίσει το Stop Blackouts που θα ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών για ένα αίτημα (petition) αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ώστε να διασφαλιστεί ο επαρκής εφοδιασμός σε ενέργεια και να παραμείνει η πυρηνική ενέργεια τμήμα του μείγματος.

Η Ελβετία σχεδιάζει να κλείσει τους πέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες της έπειτα από μια απόφαση που ελήφθη το 2017, λόγω ανησυχιών που συνδέονται με την ασφάλεια μετά την πυρηνική καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, και έχει ήδη κλείσει έναν αντιδραστήρα.

Βάσει του συστήματος άμεσης δημοκρατίας που ισχύει στην Ελβετία, το σύνταγμά της μπορεί να αλλάξει μέσω δημοψηφίσματος αν συγκεντρωθούν 100.000 υπογραφές μέσα σε 18 μήνες, αν και το αποτέλεσμα παίρνει χρόνια για να υλοποιηθεί.

Η Stop Blackouts είπε πως σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρωτοβουλία της μεθαύριο, Τρίτη. Πέντε από τα έξι μέλη της επιτροπής της ομάδας είναι βουλευτές κεντρώων και δεξιών κομμάτων.

«Μέχρι πρόσφατα, η Ελβετία είχε ασφαλή και ουσιαστικά απαλλαγμένη από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: ο περιβαλλοντικός και φιλικός προς το κλίμα συνδυασμός υδροηλεκτρικής και πυρηνικής ενέργειας πρόκειται να εγκαταλειφθεί για κανέναν απολύτως λόγο», αναφέρει ο ιστότοπος του Stop Blackouts.

«Δεν μπορούμε χωρίς σταθμούς πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε η Βανέσα Μέρι, πρόεδρος της επιτροπής Stop Blackouts και το μοναδικό μέλος της που δεν είναι πολιτικός, στην ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Η αλλαγή του συντάγματος που επιδιώκει η ομάδα θα καταστήσει τη Βέρνη επισήμως υπεύθυνη για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, χρησιμοποιώντας «οποιαδήποτε μορφή φιλικής προς το κλίμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Την Τρίτη η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ενεργειακών ελλείψεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που αναμένεται να προτεραιοποιεί τις εθελοντικές περικοπές από τους καταναλωτές. Η Ελβετία παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει αλλά εξαρτάται από τις εισαγωγές από γειτονικές χώρες τον χειμώνα.

Η χώρα θα μπορούσε να καταφύγει σε κυλιόμενες τετράωρες περιφερειακές διακοπές ρεύματος σε περίπτωση που υπάρξουν ελλείψεις, δήλωσε τον Ιούλιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Η κρίση αερίου οδηγεί επίσης τη γειτονική Γερμανία να εξετάσει την παράταση της ζωής των τριών εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της.

Διεθνή
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM
Εισαγγελέας αποσύρει την υπόθεση για την ανάμειξη του Τραμπ στις εκλογές του 2020

Διεθνή / Εισαγγελέας αποσύρει την υπόθεση για την ανάμειξη του Τραμπ στις εκλογές του 2020

Οι κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί τον Αύγουστο του 2023 περιλάμβαναν συνωμοσία για απάτη κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, παρεμπόδιση και απόπειρα παρεμπόδισης επίσημης διαδικασίας και συνωμοσία κατά δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM