Το επιστημονικό περιοδικό Scientific American και η διαδικτυακή οργάνωση The Zooniverse λάνσαραν χθες ένα πρότζεκτ, ονόματι Whale Project, στον δικτυακό τόπο whale.fm. Οι επισκέπτες του εν λόγω σάιτ, που θα θελήσουν να συμμετάσχουν, θα κληθούν να μελετήσουν και να συγκρίνουν πρότυπους ήχους και διαγράμματα που έχουν παραχθεί από διαφορετικές οικογένειες φαλαινών σε όλο τον κόσμο. Θα τους ζητηθεί επίσης να προσδιορίσουν ταυτόσημα μοτίβα ήχων, ή έστω μοτίβα ήχων που να εμφανίζουν πολλές ομοιότητες. Η κάθε ηχογράφηση είναι συνδεδεμένη με μια πολύ συγκεκριμένη θέση μέσα στον ωκεανό που επιτρέπει στους επιστήμονες να τοποθετήσουν με ακρίβεια τις συστάδες των κλήσεων στις περιοχές όπου κατοικούν οι συγκεκριμένες οικογένειες φαλαινών.
« Αυτό που ζητάμε καταρχήν», λέει ο καθηγητής Ίαν Μπόιντ από το πανεπιστήμιο του St Andrews ( και ένας από τους συνεργάτες του πρότζεκτ) «είναι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας να συγκρίνουν οπτικά τις εικόνες των διαγραμμάτων που δίνουμε. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ πιο ικανός από έναν υπολογιστή στο να διακρίνει ομοιότητες και διαφορές σε σχήματα και αντικείμενα».
«Αν οι φάλαινες έχουν κάποια μορφή γλωσσολογίας ή παράδοσης στη γλώσσα, θέλουμε να βρούμε τι λέξεις μέσα σε αυτό το ρεπερτόριο των ήχων. Μπορεί να μην γνωρίζουμε την σημασία αυτών των λέξεων αλλά αυτό που ξέρουμε είναι ότι η κάθε ομάδα φαλαινών, ανάλογα με το ποιο γεωγραφικό σημείο βρίσκεται, έχει άλλη διάλεκτο και διαφορετικό λεξικό».
Η αρχισυντάκτρια του Scientific American Μάριετ ΝτιΚριστίνα δήλωσε ότι «Δεν χρειάζεται κανείς να έχει κάποιο επιστημονικό πτυχίο για να συμμετάσχει. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια περιέργεια για τον κόσμο γύρω σας και ένα ενδιαφέρον για την παρατήρηση, τη μέτρηση και την καταγραφή όσων ακούτε και βλέπετε».