Οριστικό τέλος σε μια απαράδεκτη και απαρχαιωμένη παράδοση κατάφεραν να δώσουν οι οργανώσεις World Animal Protection και Jane Goodall Institute σε συνεργασία με τις αρχές του Νεπάλ, διασώζοντας τις τελευταίες «αρκούδες που χορεύουν» στη χώρα.
Για πάρα πολλά χρόνια, αρκετοί άνθρωποι στο Νεπάλ αιχμαλώτιζαν παράνομα αρκούδες αναγκάζοντάς τις να χορεύουν μπροστά σε τουρίστες.
Αν και η πρακτική απαγορεύθηκε μέσω νομοθεσίας πριν πολύ καιρό, πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχιζαν να απαγάγουν αρκούδες, τις οποίες βασάνιζαν σε ακραίο βαθμό προκειμένου να μάθουν να χορεύουν.
Όμως όλα αυτά ανήκουν τώρα στο παρελθόν, αφού μετά από μια συντονισμένη προσπάθεια τον Δεκέμβριο, διασώθηκαν οι δύο εναπομείνασες χορευτικές αρκούδες του Νεπάλ, οι Rangila και Sridevi που είναι 19 και 17 ετών αντίστοιχα.
Όπως και όλες οι υπόλοιπες αρκούδες, οι Rangila και Sridevi είχαν χωριστεί από τις μητέρες τους σε πολύ μικρή ηλικία και στη συνέχεια πουλήθηκαν στο «αφεντικό» τους, που τρύπησε τις μύτες τους με καυτό σίδερο και μετά πέρασε ένα σχοινί μέσα από την τρύπα για να μπορεί να τις ελέγχει.
Σε όλη τη ζωή τους δέχονταν ξύλο και ακραία κακοποίηση προκειμένου να είναι υπάκουες.
Δυστυχώς, μετά τα τόσα χρόνια κακοποίησης και απάνθρωπης μεταχείρισης, οι δύο αρκούδες εμφανίζουν πολύ έντονα σημάδια ψυχολογικών τραυμάτων και παρόλο που έχουν οδηγηθεί σε ασφαλές καταφύγιο, εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ φοβισμένες.
«Οι Rangira και Sridvevi υπέφεραν για πολύ καιρό σε καθεστώς αιχμαλωσίας από τότε που απομακρύνθηκαν από την άγρια φύση. Είναι πολύ λυπηρό να βλέπει ζώα μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον και δυστυχώς στην ίδια κατάσταση είναι πολλά ακόμη σε ολόκληρο τον κόσμο, που υποφέρουν απλώς και μόνο για να διασκεδάζουν τους τουρίστες. Χαίρομαι που τουλάχιστον για αυτές τις δύο αρκούδες καταφέραμε να έχουμε ένα ευτυχισμένο τέλος», σχολίασε ο Neil D'Cruze από την οργάνωση World Animal Protection.
Επόμενος στόχος των οργανώσεων είναι να καταφέρουν το ίδιο και στο Πακιστάν.