Επίθεση με κόκκινη μπογιά δέχθηκε στη Ρωσία ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος, Ντμίτρι Μουράτοφ.
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε το περιστατικό σημειώθηκε την Πέμπτη μέσα σε τρένο ενώ κατευθυνόταν από τη Μόσχα στη Σαμάρα.
«Τα μάτια μου καίνε τρομερά» είπε ο διευθυντής της φιλελεύθερης εφημερίδας Novaya Gazeta , η οποία σταμάτησε τις δραστηριότητές της μετά από προειδοποίηση από τη Μόσχα για την κάλυψη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.
«Ένας άγνωστος επιτέθηκε στον διευθυντή της Novaya Gazeta Europe μέσα στο βαγόνι ενός τρένου» ανέφερε η εφημερίδα στο Telegram.
❗️Неизвестный напал на главреда «Новой газеты» и лауреата Нобелевской премии мира Дмитрия Муратова прямо в вагоне поезда pic.twitter.com/xrhR62zJts
— Novaya Gazeta. Europe (@novayagazeta_eu) April 7, 2022
«Μου έχυσαν λαδομπογιά με ασετόν. Τα μάτια μου καίνε φριχτά. Στο τρένο από τη Μόσχα για τη Σαμάρα. Η αναχώρηση είχε ήδη καθυστερήσει 30 λεπτά. Θα προσπαθήσω να πλυθώ» περιέγραψε ο ίδιος ο Μουράτοφ, στην ανάρτηση αυτή. «Ο δράστης "φώναξε: Μουράτοφ, αυτό είναι για τους δικούς μας"», πρόσθεσε.
Η ανάρτηση συνοδεύεται από δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το δημοσιογράφο: η μία τον δείχνει να κοιτάζεται στον καθρέφτη, πιθανότητα στην τουαλέτα του τρένου, ενώ το κεφάλι, ο κορμός και τα χέρια του είναι καλυμμένα με μία κόκκινη ουσία. Η δεύτερη δείχνει το κουπέ του τρένου, πιτσιλισμένο με μεγάλη ποσότητα ενός κόκκινου υγρού.
Ο Μουράτοφ δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και συνέχισε το ταξίδι του, για να πάει στη μητέρα του. «Αναζητούμε τον δράστη που το έκανε» έγραψε στο Twitter ο Κίριλ Μαρτίνοφ, ο πρώην αναπληρωτής του Μουράτοφ στην εφημερίδα.
Novaya Gazeta editor-in-chief Dmitry Muratov was just attacked on a train in Russia by a man who threw paint at him, possibly damaging his eyesight.
— Kirill Martynov (@kmartynov) April 7, 2022
Φωτογραφία του δημοσιογράφου από την επίθεση μετέδωσε και το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Nexta.
The editor-in-chief of Novaya Gazeta, Nobel Peace Prize winner Dmitry Muratov was attacked on a train and doused with oil paint and acetone. pic.twitter.com/4NoAOeucEy
— NEXTA (@nexta_tv) April 7, 2022
Ο Μουράτοφ, συνιδρυτής της Novaya Gazeta, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο Οκτώβριο για την υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου στη Ρωσία και ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα πως θα δημοπρατήσει το βραβείο του για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.
Η ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta «μετακομίζει» στην Ευρώπη για να αποφύγει τη λογοκρισία
Δημοσιογράφοι από την παλαιότερη ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας, τη Novaya Gazeta, δημιούργησαν ένα νέο μέσο ενημέρωσης με έδρα την Ευρώπη σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη λογοκρισία του Κρεμλίνου εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία.
Η δημιουργία της «Novaya Gazeta Europe» έρχεται εννέα ημέρες αφότου ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης εκδότης της ρωσικής εφημερίδας, Ντιμίτρι Μουράτοφ ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη Μόσχα. Ο Μουράτοφ, είχε επανειλημμένα απειληθεί με κλείσιμο λόγω της δημοσιευμάτων που αναφέρονταν στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν είναι σαφές εάν ο Μουράτοφ συμμετείχε στη δημιουργία της Novaya Gazeta Europe, «για λόγους ασφαλείας».
Ο αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta Europe, Κίριλ Μαρτίνοφ, είπε ότι η εφημερίδα θα είναι ανεξάρτητη από τη ρωσική Novaya Gazeta, «τόσο νομικά όσο και πρακτικά». Ωστόσο, το Newsroom θα αποτελείται από δημοσιογράφους της Novaya Gazeta που έχουν επιλέξει να φύγουν από τη Ρωσία.
«Δε θα υπάρχει κανείς που θα εργάζεται για τη Novaya Gazeta και τη Novaya Gazeta Europe ταυτόχρονα», είπε ο Μαρτίνοφ.
Η νέα εφημερίδα θα καλύπτει ρωσική επικαιρότητα τόσο στα ρωσικά όσο και στα αγγλικά σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές κοινό. Ο Μαρτίνοφ, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη Ρίγα, λέει ότι η ομάδα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να κυκλοφορήσει μια έκδοση στη λετονική γλώσσα.
«Θέλουμε να δείξουμε στην τοπική κοινωνία ότι δεν έχουμε αυτό το ιμπεριαλιστικό σύμπλεγμα. Δεν περιμένουμε από τους ανθρώπους να μιλούν ρωσικά στα μέρη που ερχόμαστε», είπε.
«Νομίζω ότι πρέπει να αγωνιστούμε για τη φωνή της αντιπολεμικής Ρωσίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως», πρόσθεσε.
Η ρωσική Novaya Gazeta, που ιδρύθηκε το 1993, καλύπτει εδώ και καιρό ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως οι πόλεμοι στην Τσετσενία, η διαφθορά, η τρομοκρατική επίθεση στο Nord Ost και οι διώξεις κατά της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.
Η εφημερίδα ανέστειλε τις δραστηριότητές της αφότου ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νέο νόμο που τιμωρεί τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας με φυλάκιση έως και 15 ετών. Παρατηρητές λένε ότι ο νόμος στοχεύει σε δημοσιογράφους που προβάλουν μια πιο ανεξάρτητη θέση σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Με πληροφορίες από The Guardian και Moscow Times