Μεγάλα fashion brands έχουν πληρώσει εργοστάσια στο Μπαγκλαντές λιγότερο από το κόστος παραγωγής των ρούχων τους, υποστηρίζουν ερευνητές.
Έρευνα σε 1.000 εργοστάσια διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά πληρώνονταν με τις ίδιες τιμές όπως και πριν από την πανδημία πριν από δύο χρόνια - παρά την εκτίναξη του κόστους των υλικών.
Ένα στα πέντε δήλωσε ότι δυσκολευόταν να πληρώσει τον κατώτατο μισθό του Μπαγκλαντές που είναι 2,60 ευρώ την ημέρα.
Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αμπερντίν πραγματοποίησε την έρευνα μαζί με τη φιλανθρωπική οργάνωση Transform Trade.
Η έκθεση εξέτασε την περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Διαπίστωσε ότι το 90% των μεγαλύτερων εμπορικών brands που αγόραζαν από τέσσερα ή περισσότερα εργοστάσια αναφέρθηκε ότι συμμετείχαν σε αθέμιτες πρακτικές αγοράς.
Οι πρακτικές αυτές περιλάμβαναν ακυρώσεις, αδυναμίες πληρωμής, καθυστερήσεις και απαιτήσεις εκπτώσεων, με επακόλουθες συνέπειες αναγκαστική υπερωριακή απασχόληση και παρενόχληση.
Αρκετοί λιανοπωλητές αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην έκθεση.
Ο Μοχάμεντ Αζιζούλ Ισλάμ, καθηγητής βιώσιμης λογιστικής και διαφάνειας στο Πανεπιστήμιο Αμπερντίν, ήταν επικεφαλής του πρότζεκτ.
«Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, οι εργάτες ενδυμάτων από το Μπαγκλαντές δεν πληρώνονται αρκετά για να ζήσουν, με έναν στους πέντε κατασκευαστές να αγωνίζονται να πληρώσουν τον κατώτατο μισθό, ενώ πολλά fashion brands που χρησιμοποιούν εργατικό δυναμικό από το Μπαγκλαντές αύξησαν τα κέρδη τους. Τα ποσοστά πληθωρισμού που εκτοξεύονται σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να το έχουν επιδεινώσει ακόμη περισσότερο», δήλωσε.
Είπε ότι μεγαλύτερα brands που αγοράζουν από πολλά εργοστάσια εμπλέκονται σε αθέμιτες πρακτικές αγορών συχνότερα από ό,τι μικρότερα, σύμφωνα με τους προμηθευτές.
Η βιομηχανία ενδυμάτων αντιπροσωπεύει το 85% του εξαγωγικού εισοδήματος του Μπαγκλαντές, ενώ περισσότεροι από 12 εκατομμύρια κάτοικοι του Μπαγκλαντές εξαρτώνται από τον τομέα.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μετά την πανδημία, τα εργοστάσια απασχολούσαν μόνο το 75% των εργαζομένων που απασχολούσαν πριν, γεγονός που υποδηλώνει ότι έως και 900.000 θα μπορούσαν να έχουν χάσει τη δουλειά τους.
Ο καθηγητής Ισλάμ έχει περάσει 17 χρόνια ερευνώντας τη ζωή των εργαζομένων στα εργοστάσια μόδας του Μπαγκλαντές. Μεγάλωσε στην πόλη της Ντάκα περιτριγυρισμένος από αυτά.
Ελπίζει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λάβουν υπόψιν τα ευρήματά του.
«Οι λιανοπωλητές λένε στις εκθέσεις τους ότι έχουν δεσμευτεί απέναντι στους εργαζόμενους και ότι έχουν σημειώσει πρόοδο, αλλά η διαφάνεια αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στον τομέα και είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν συγκεκριμένα προϊόντα παράγονται με ηθικό τρόπο», προσθέτει.
Η Φιόνα Γκουτς της Transform Trade χαρακτήρισε την έρευνα ως «κάλεσμα αφύπνισης».
«Όταν οι λιανοπωλητές συμπεριφέρονται άσχημα στους προμηθευτές παραβιάζοντας τους όρους που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που υποφέρουν. Εάν ένας λιανοπωλητής δεν καταβάλει το συμφωνημένο ποσό ή καθυστερεί τις πληρωμές, ο προμηθευτής πρέπει να μειώσει το κόστος με κάποιον άλλο τρόπο, και αυτό συχνά μεταφέρεται στους εργαζομένους του, οι οποίοι έχουν τη μικρότερη δύναμη στην αλυσίδα εφοδιασμού», εξηγεί.
Με πληροφορίες από BBC