Η εξ'αποστάσεως εργασία έγινε σχεδόν κανονικότητα για πολλούς εργαζομένους κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού. Κι αν το σπίτι δεν αποτελεί προτίμηση των πολλών, δύο ιταλικές πόλεις προσφέρουν μια αρκούντως δελεαστική πρόταση για να προσελκύσουν κόσμο.
Η Σάντα Φιόρα στην Τοσκάνη και η Ριέτι στη Λάτσιο προσφέρονται να καλύπτουν το 50% του ενοικίου σε όποιον αποφασίσει να μετακομίσει εκεί και να εργάζεται κατ'οίκον σε μακροπρόθεσμη βάση.
Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, οι χαμηλές τιμές των ενοικίων κάνουν την πρόσφορά ακόμη πιο ελκυστική.
Βεβαίως, δεν πρόκειται για διακοπές και δη πληρωμένες.
Οι αιτούντες πρέπει να είναι πράγματι εργαζόμενοι - ακόμη κι αν κληθούν να δουλεύουν μπροστά σε μια πανοραμική θέα των ελαιώνων της Τοσκάνης πίνοντας το κρασί τους.
Παρότι η Ιταλία επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από την πανδημία, ωστόσο, προέκυψε ένα καλό, με πολλούς να μετακινούνται για λόγους καραντίνας και υγειονομικής ασφαλείας σε περιοχές μειωμένου πληθυσμού, δίνοντας ζωή σε περιοχές που παρήκμαζαν.
Τα αποκαλούμενα «χωριά έξυπνης εργασίας» τώρα μοιάζουν να είναι τάση στην Ιταλία, καθώς οι τοπικές αρχές αξιοποιούν τη συγκυρία, προσφέροντας γρήγορο ίντερνετ, εξοπλισμό και δελεαστικά κίνητρα στους επίδοξους νέους κατοίκους τους.
Χτισμένο στην καρδιά της άγριας Τοσκάνης, το μεσαιωνικό χωριό της Σάντα Φιόρα βρίσκεται στο καταφύγιο άγριας ζωής του όρους Αμιάτα.
Σήμερα, ο πληθυσμός του δεν ξεπερνάει τους 2.500 κατοίκους, ωστόσο ο δήμαρχός του Φεντερίκο Μπαλοκίνι φιλοδοξεί πως η τεχνολογία και η κατ'οίκον εργασία μπορούν να φέρουν την επανάσταση στον τόπο του.
Στους τηλε-εργαζομένους που προτίθενται να μετακομίσουν εκεί, θα δίνεται ποσό 200 ευρώ ή 50% του ενοικίου για μακροπρόθεσμη παραμονή μεταξύ δύο και έξι μηνών.
Ένα τυπικό νοίκι της περιοχής κυμαίνεται μεταξύ 300 - 500 ευρώ, που σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να καταλήξουν να πληρώνουν περίπου 100 ευρώ μηνιαίως.
Από την άλλη, για όσους προτιμούν να βρίσκονται κοντά στην Αιώνια Πόλη, το υπέροχο Ριέτι έχει μια παρόμοια προσφορά για τουλάχιστον τρίμηνη παραμονή.
Και παρότι ο πληθυσμός της πόλης κυμαίνεται γύρω στους 50.000 κατοίκους, το Ριέτι βρίσκεται σε αδιέξοδο.
«Έχουμε κάπως κολλήσει. Οι νέοι άνθρωποι φεύγουν για τη Ρώμη σε αναζήτηση δουλειάς οπότε ξεκινήσαμε μια αποστολή προσέλκυσης εργαζομένων που θα μετατρέψουν το Ριέτι στο δικό τους έξυπνο γραφείο, αναζωογονώντας την πόλη μας» παραδέχεται ο αντιδήμαρχος, Ντανιέλε Σινιμπάλντι.
Με πληροφορίες από CNN