Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από ρωσικές εταιρείες, μετά την εισβολή- Όχι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες παραιτήθηκαν από ρωσικές εταιρείες, μετά την εισβολή- Όχι ο Γκέρχαρντ Σρέντερ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ευρωπαίοι πρώην ηγέτες- της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Φινλανδίας- ανάμεσα σε εκείνους που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους στα συμβούλια κορυφαίων ρωσικών εταιρειών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή Ουκρανία. Όμως, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς.

Ο Σρέντερ, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι γνώριμο πρόσωπο στα συμβούλια κάποιων εκ των κορυφαίων εταιρειών, ανάμεσά τους η Rosneft, ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός. Είναι πρόεδρος της επιτροπής των μετόχων στον Nord Stream 2, την εταιρεία στην οποία ανήκει ο νέος αγωγός φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως τη Γερμανία, που το Βερολίνο ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι σταματά. Επίσης, έχει προσκληθεί στο συμβούλιο της Gazprom, του ρωσικού μεγαθηρίου φυσικού αερίου, που είναι η μητρική εταιρεία της Nord Stream 2.

Ο 77χρονος, που διετέλεσε καγκελάριος της Γερμανίας από το 1998 έως το 2005, έκανε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου, με κείμενο στο LinkedIn. Όμως, σε αντίθεση με τη σφοδρές επικρίσεις των Ευρωπαίων ηγετών για τη ρωσική εισβολή, ο Σρέντερ τόνισε τις «χαμένες ευκαιρίες ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία» όπως και «τα πολλά λάθη και από τις δύο πλευρές». 

«Τα συμφέροντα της Ρωσίας για την ασφάλεια δεν δικαιολογούν τη χρήση στρατιωτικών μέσων», έγραψε, αλλά προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην προχωρήσουν σε ενέργειες που θα «κόψουν τους εναπομείναντες πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία». 

Η στάση του Σρέντερ έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις. «Αυτή η κραυγαλέα εξαγορά ενός Γερμανού πρώην επικεφαλής κυβέρνησης από τον Πούτιν μετά βίας μπορεί να ξεπεραστεί σε όρους ντροπής», έγραψε ο Κρίστιαν Μπάνγκελ σε editorial της εφημερίδας Die Zeit. «Δεν βλάπτει μόνο τον ίδιο τον Σρέντερ, αλλά και το αξίωμα του καγκελάριου», επεσήμανε ακόμη.  

Άλλοι πρώην ηγέτες της Ευρώπης έκριναν ότι θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις θέσεις τους σε συμβούλια ρωσικών εταιρειών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ματέο Ρέντσι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, παραιτήθηκε από την Delimobil, ανακοίνωσε το κόμμα του. Ο Έσκο Άχο, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, δήλωσε ότι αποσύρθηκε από το συμβούλιο της Sberbank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας. 

Επίσης ο Κρίστιαν Κερν, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, παραιτήθηκε από το συμβούλιο της ρωσικής κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας RZD, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να είναι μέρος του πολέμου. «Από χθες το βράδυ, η RZD είναι κομμάτι της υλικοτεχνικής υποστήριξης του πολέμου. Λυπάμαι βαθιά για αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα Der Standard. 

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ δεν ήταν ο μόνος που δεν θεώρησε απαραίτητο να παραιτηθεί. Ο Βόλφγκανγκ Σούσελ, πρώην καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι δεν έβλεπε τον λόγο να αποχωρήσει από τη θέση του στο συμβούλιο της Lukoil. Και η Κάριν Κνάισλ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ο Πούτιν είχε πάει στη γαμήλια δεξίωσή της το 2018, παραμένει στο συμβούλιο της Rosneft. 

Με πληροφορίες NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM