Φάρμα κροκοδείλων στην Ταϊλάνδη θανάτωσε πάνω από 100 -υπό εξαφάνιση- ερπετά, καθώς ο τυφώνας Γιάγκι προκάλεσε μόνιμες ζημιές στις εγκαταστάσεις της και υπήρχε ο κίνδυνος να ξεφύγουν.
Ο περιφραγμένος χώρος που ζούσαν οι κροκόδειλοι υπέστη μεγάλες ζημιές μετά το πέρασμα του τυφώνα Γιάγκι και 37χρονος εκτροφέας αποφάσισε να θανατώσει τα περισσότερα από 100 ερπετά που είχε στην φάρμα του, φοβούμενος πως θα δραπετεύσουν.
Σύμφωνα με το CNN, ο 37χρονος Νατθαπάκ Κούμκαντ, ιδιοκτήτης φάρμας κροκοδείλων στην πόλη Λαμφούν της βόρειας Ταϊλάνδης, στις 22 Σεπτεμβρίου θανάτωσε 125 κροκόδειλους του Σιάμ, αν και πρόκειται για ένα από τα πιο σπάνια και απειλούμενα είδη κροκόδειλων στον κόσμο, υπό τον φόβο πως τα ερπετά θα δραπετεύσουν από τον χώρο τους αφού υπέστη σοβαρές ζημιές, μετά το πέρασμα τυφώνα στην περιοχή.
«Έπρεπε να πάρω την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου. Να τους σκοτώσω όλους. Συζητήσαμε πολύ με την οικογένειά μου για το γεγονός πως, αν ο περιφραγμένος χώρος κατέρρεε, οι ζημιές θα ήταν πολύ πιο σοβαρές και δεν θα μπορούσαμε να τις ελέγξουμε. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο 37χρονος στο CNN. Ο ίδιος, ανέφερε πως προσπάθησε να βρει έναν νέο χώρο για τα μεγάλα ερπετά όταν είδε πως ο ένας τοίχος στον περίβολο που ζούσαν ήταν έτοιμος να καταρρεύσει, αλλά πουθενά δεν βρέθηκε ένας μεγάλος και ασφαλής χώρος για να στεγάσει 125 κροκόδειλους, μερικοί εκ των οποίων είχαν μήκος 4 μέτρα. «Έπρεπε να πάρω μια απόφαση σε λιγότερο από 24 ώρες, όταν είδα ότι η διάβρωση προχωρούσε γρήγορα», δήλωσε ο 37χρονος και αποκάλυψε ότι έκανε ηλεκτροπληξία στους κροκόδειλους για να τους θανατώσει.
Η Πορντίπ Νουαλανόνγκ, επικεφαλής του γραφείου Αλιείας της Λαμφούν, δήλωσε ότι ο Νατθαπάκ ενημέρωσε το γραφείο της καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις άρχισαν να απειλούν το αγρόκτημα. Η θανάτωση των κροκοδείλων «ήταν μια γενναία και υπεύθυνη απόφαση που ελήφθη, καθώς αν κάποιος από αυτούς τους ενήλικους κροκόδειλους κυκλοφορούσε ελεύθερος στους κοντινούς ορυζώνες θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια», ανέφερε. Μεταξύ των κροκόδειλων που θανατώθηκαν ήταν και ο «Ai Harn», ο μεγαλύτερος αρσενικός και αρχηγός της αγέλης, μήκους 4 μέτρων.
Ο Νατθαπάκ Κούμκαντ δήλωσε στο CNN πως είχε την φάρμα με τους κροκόδειλους επί 17 χρόνια. Προμήθευε δέρματα κροκόδειλου σε εργοστάσια, πουλούσε κατεψυγμένο κρέας κροκόδειλου στην Ταϊλάνδη και έκανε εξαγωγή αποξηραμένου κρέατος στο Χονγκ Κονγκ.
Προσοχή: ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Ο κροκόδειλος του Σιάμ είναι ένας μεσαίου μεγέθους κροκόδειλος του γλυκού νερού, σε χρώμα βαθύ πράσινο και αποτελεί ένα από τα πιο απειλούμενα είδη κροκόδειλων στον κόσμο. Ζει στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, μεταξύ των οποίων, η Ινδονησία, το Μπρουνέι, η Ανατολική Μαλαισία, το Λάος, η Καμπότζη, η Μιανμάρ, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.
Όμως, ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί πολύ λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι εναπομείναντες πληθυσμοί βρίσκονται, κυρίως, σε απομακρυσμένους βιότοπους γλυκού νερού, όπως βάλτους, ποτάμια και λίμνες. Σε όλο τον κόσμο έχουν πλέον απομείνει 400 κροκόδειλοι του Σιάμ με τους περισσότερους να εντοπίζονται στην Καμπότζη.
Ο τυφώνας Γιάγκι σάρωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου τη νότια Κίνα και χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους. Στη βόρεια Ταϊλάνδη οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, παραποτάμια χωριά «βυθίστηκαν» στο νερό και εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.