Για όσους ονειρεύονται μιαν άλλη ζωή, απαλλαγμένη από το πολύ άγχος, στο ήπιο μεσογειακό κλίμα της ιταλικής υπαίθρου, οι τοπκές αρχές της Καλαβρίας προσφέρουν την ευκαιρία.
Σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν τη μείωση του τοπικού πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, οι τοπικές αρχές προσφέρουν έως και 28.000 ευρώ για τρία χρόνια σε όσους προτίθενται να μετακομίσουν σε κάποιο από τα χωριά της Καλαβρίας, κοντά στη θάλασσα ή στις πιο ορεινές περιοχές της.
Δεν πρόκειται για επένδυση χωρίς αντίκρυσμα, ωστόσο.
Για να μπορούν να διεκδικήσουν το κονδύλι της νέας αυτής ζωής, οι επίδοξοι κάτοικοι πρέπει να κάνουν ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα ή να εργαστούν σε μία ήδη υπάρχουσα επιχείρηση βνάσει των αναγκών του εκάστοτε χωριού.
Βεβαίως και εδώ υπάρχουν προϋποθέσεις.
Οι αιτούντες θα πρέπει να βρουν μόνιμη κατοικία και να είναι το πολύ έως 40 χρόνων. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να μετακομίσουν στην Καλαβρία εντός 90 ημερών από τη στιγμή έγκρισης της αίτησής τους.
Η φιλοδοξία των ντόπιων είναι να προσελκύσουν δραστήριους μιλένιαλς με όρεξη για δουλειά σε ένα πιο εναλλακτικό αστικό περιβάλλον.
Το μηνιαίο εισόδημα μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1.000 - 1.800 ευρώ με ορίζοντα δύο έως τριών χρόνων, εξηγεί ο Τζιανλούκα Γκάλο, δημοτικός σύμβουλος. Εναλλακτικά, μπορεί να δοθεί εφάπαξ κονδύλι για τη δημιουργία μιας νέας επιχείρησης - είτε πρόκειται για εστιατόριο ή B&B είτε για αγρόκτημα.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία οριστικοποίησης των τεχνικών λεπτομερειών για τα μηνιαία ποσά και τη διάρκεια της χρηματοδότησης και το κατά πόσο αυτά θα αφορούν μεγαλύτερα χωριά έως 3.000 κατοίκους. Μέχρι στιγμής έχει εκδηλωθεί τεράστιο ενδιαφέρον και αν το πρώτο αυτό εγχείρημα λειτουργήσει, είναι πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλα τα επόμενα χρόνια» λέει ο ίδιος.
Πάνω από το 75% των πόλεων της Καλαβρίας διαθέτουν λιγότερους από 5.000 ανθρώπους, κάτι που προκαλεί ανησυχία πως κάποιες κοινότητας ενδέχεται να αφανιστούν μέσα σε λίγα χρόνια, αν δεν δοθούν κίνητρα μετακίνησης νεότερων εκεί.
«Ο στόχος είναι να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία και να δώσουμε νέα πνοή στις μικρές αυτές κοινότητες» προσθέτει ο Γκάλο.
Με πληροφορίες από CNN