Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού που «σάρωσε» το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει κυρίαρχη στην Πορτογαλία και εντοπίζεται σε συρροές σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, εξωθώντας Ευρωπαίους αξιωματούχους υγείας να προειδοποιήσουν πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να επιβραδυνθεί η διασπορά του.
Αν και το νέο στέλεχος, που ξεπήδησε από την Ινδία, προς το παρόν αντιστοιχεί σε ένα κλάσμα των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού στο εσωτερικό της Ευρώπης, η μετάλλαξη κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που βασίστηκε στη βάση Gisaid για τα παγκόσμια γονιδιακά δεδομένα του ιού.
Η μετάλλαξη Δέλτα ευθύνεται για το 96% των (σ.σ νέων) μολύνσεων Covid-19 στη Πορτογαλία, για το 20% σην Ιταλία και το 16% στο Βέλγιο. «Οι λίγες αλλά αυξανόμενες περιπτώσεις εγείρουν ανησυχίες πως το στέλεχος Δέλτα θα μπορούσε να «παγώσει» την πρόοδο που έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση τους τελευταίους δύο μήνες, η οποία μείωσε τον ρυθμό νέων μολύνσεων και θανάτων στο χαμηλότερο επίπεδο από το περσινό φθινόπωρο», σχολιάζουν οι FT.
«Είμαστε στην διαδικασία ισοπέδωσης του ιού και της πανδημίας και δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να επιτρέψουμε στην μετάλλαξη Δέλτα να πάρει το πάνω χέρι», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός υγείας, Olivier Véran, την περασμένη Τρίτη, λέγοντας πως περίπου το 2% με 4%% των δειγμάτων που αναλύονται στη χώρα του, ανήκουν σε αυτό το στέλεχος.
«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ακόμα είναι σε χαμηλά επίπεδα αλλά η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο προ ολίγων εβδομάδων» πρόσθεσε, την ώρα που η ανάλυση των FT αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το πραγματικό ποσοστό να είναι ίσως υψηλότερο.
Στην Πορτογαλία, η μετάδοση του στελέχους στην κοινότητα έχει εντοπιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Λισσαβόνας, όπου καταγράφηκε και το 60% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα. Τα μη απαραίτητα ταξίδια από και προς την πόλη απαγορεύτηκαν το Σαββατοκύριακο, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διασποράς στην υπόλοιπη χώρα.
Θέλοντας να πάρουν μία γεύση από το τι ενδέχεται να επακολουθήσει, επιστήμονες στην ευρωπαϊκή ήπειρο στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα κρούσματα κορωνοϊού τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα και η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται πίσω από το 98% των νέων μολύνσεων.
Μετά τα επίσημα δεδομένα που έδειξαν πως ο κίνδυνος νοσηλείας σε νοσοκομείο αυξάνεται κατά 2,2 φορές με την συγκεκριμένη μετάλλαξη (σε σύγκριση με το στέλεχος Άλφα), η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει για έναν ολόκληρο μήνα την άρση των τελευταίων περιορισμών κατά του κορωνοϊού.
«Οι αποφάσεις που λαμβάνει η Βρετανία για το άνοιγμα της κοινωνικής ζωής και της κοινότητας θα χρησιμεύσουν ως πείραμα για εμάς στην Ευρώπη», λέει ο ιολόγος από τη Λυών Bruno Lina, που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση και βοηθά στον συντονισμό των αναλύσεων των διάφορων μεταλλάξεων στη χώρα.
Οι ερευνητές εξηγούν πως το κατά πόσο οι μολύνσεις με την μετάλλαξη Δέλτα θα μετατραπούν σε μεγαλύτερες εξάρσεις θα εξαρτηθεί από το πλήθος των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, καθώς και από την συμπεριφορά του κοινωνικού συνόλου τώρα που έχουν αρθεί πολλοί περιορισμοί στον εργασιακό χώρο και τις λοιπές δραστηριότητες.
Μικρή προστασία μετά την πρώτη δόση
Σύμφωνα με δεδομένα από το εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας, η πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματική στην μετάλλαξη Δέλτα, σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Δύο δόσεις αυξάνουν την προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο συμπτωματικής μόλυνσης από το 33% στο 81%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 46% έχει εμβολιαστεί πλήρως αλλά τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη κυμαίνονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, μεταξύ 20% και 30%.
Περίπου το 26% έχει εμβολιαστεί πλήρως στη Γαλλία, όπου οι αρχές δίνουν μάχη να περιορίσουν μία έξαρση στην περιοχή της Landes, κοντά στα ισπανικά σύνορα, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 125 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και ακόμα 130 θεωρούνται ύποπτα, αποτελώντας το 30% των πρόσφατων μολύνσεων στην περιοχή. Συρροές της μετάλλαξης Δέλτα έχουν επίσης εντοπιστεί τις περασμένες εβδομάδες στα νότια προάστια του Παρισίου και μία σχολή τέχνης στο Στρασβούργο.
Σε κάθε περίπτωση, οι υγειονομικές αρχές ανταποκρίνονται με την ίδια φόρμουλα: εκτεταμένη ιχνηλάτηση και προτροπή των πολιτών να εμβολιαστούν στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί. «Αν διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο τον ρυθμό των εμβολιασμών και τηρήσουμε κάποια μη φαρμακευτικά μέτρα όπως η χρήση μασκών σε εσωτερικούς χώρους, μπορούμε να περιορίσουμε την κυκλοφορία του ιού το καλοκαίρι», λέει ο Lina. «Η μετάλλαξη θα παραγκωνίσει τις υπόλοιπες, πρέπει να το έχουμε κατά νου αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε νέο επιδημικό κύμα».
Κάποιοι επιστήμονες φοβούνται πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να έχει ήδη διαδοθεί περισσότερο χωρίς να γίνει αντιληπτή και πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως όπου και αν εισαχθεί το νέο στέλεχος, θα γίνει το κυρίαρχο. «Πρέπει το μήνυμά μας να είναι πολύ καθαρό», καταλήγει ο Lina. Τίποτα «δεν έχει τελειώσει».
Με πληροφορίες από Financial Times