G7: Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στη σύνοδο των ηγετών

G7: Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στη σύνοδο των ηγετών Facebook Twitter
G7: Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση Τραμπ για επιστροφή της Ρωσίας στη σύνοδο των ηγετών (EPA/Αρχείο)
0

Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στο κλαμπ των G7 η Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το Βερολίνο απορρίπτει την πρόταση να προσκληθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του κόσμου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στη Rheinische Post.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα στο ενδεχόμενο η G7 να επεκταθεί ξανά και να συμπεριλάβει τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία είχε αποβληθεί το 2014, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Αλλά ο Μάας δηλώνει στην εφημερίδα ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιστρέψει στην Ομάδα, τουλάχιστον όσο δεν έχουν επιλυθεί η διένεξη για την Κριμαία και η σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία.

Η ίδια η Ρωσία θα έκανε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη διαδικασία επιστροφής της στην Ομάδα εάν συνέβαλε να υπάρξει ειρηνική λύση της σύρραξης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μάας.

Η Ρωσία παραμένει μέλος της G20, ευρύτερου σχήματος που συμπεριλαμβάνει αναπτυσσόμενες οικονομίες.

«Η G7 και η G20 είναι δύο σχήματα που συντονίζονται σε σημαντικό βαθμό. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την G11, ούτε την G12 πλέον», τονίζει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας αναφερόμενος στην πρόταση του Τραμπ να προσκληθούν όχι μόνο ο ηγέτης της Ρωσίας, αλλά και εκείνοι άλλων κρατών.

Ο Χάικο Μάας περιγράφει τη σχέση με τη Ρωσία με την έκφραση «δύσκολη το τρέχον διάστημα» σε πολλά πεδία.

«Γνωρίζουμε όμως επίσης ότι χρειαζόμαστε τη Ρωσία για την επίλυση συγκρούσεων όπως αυτές στη Συρία, στη Λιβύη και την Ουκρανία. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε βάρος της Ρωσίας, παρά μόνο με τη Ρωσία», συμπληρώνει.

Η Γερμανία, που ανέλαβε την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου για το τρέχον εξάμηνο, διαδραματίζει διαμεσολαβητικό ρόλο στις συρράξεις στη Λιβύη και στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, «η Ρωσία πρέπει και αυτή να συνεισφέρει τη συμβολή της, που είναι υπερβολικά αργή στην Ουκρανία», επιμένει ο γερμανός ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο των αμερικανικών ταχυδρομείων

Διεθνή / Ο Τραμπ σχεδιάζει να αναλάβει τα αμερικανικά ταχυδρομεία - Πιθανώς, για να τα κλείσει

Η ιστορική υπηρεσία USPS των ΗΠΑ είχε ελεγχόμενη ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 - Ο Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να απολύσει τα μέλη του ΔΣ και να θέσει τα αμερικανικά ταχυδρομεία υπό τον άμεσο έλεγχο του υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Διεθνή / Γερμανία: Η Μπέρμποκ αποκάλυψε ότι έχει υποστεί πολλές φορές σεξουαλική παρενόχληση

Στη Γερμανία, σχεδόν το 60% των γυναικών δηλώνουν ότι έχουν βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με σχετική έρευνα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμα υψηλότερος.
LIFO NEWSROOM
Γυναίκα στις ΗΠΑ γέννησε λάθος μωρό - Της εμφύτευσαν λάθος γονιμοποιημένα ωάρια

Διεθνή / Έκανε μήνυση σε κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης, επειδή γέννησε το μωρό άλλου ζευγαριού χωρίς να το γνωρίζει

Παρά το λάθος, η γυναίκα θέλησε να κρατήσει το παιδί και μεγάλωσε το μωρό για αρκετούς μήνες μέχρι να δοθεί η κηδεμονία στους βιολογικούς γονείς του
LIFO NEWSROOM