Συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ, για τον «αυξανόμενα επιθετικό» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη, θέλει η Γαλλία, σύμφωνα με αξιωματούχο της προεδρίας, που επικαλείται το Reuters.
Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κατηγόρησε την Άγκυρα ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για εκεχειρία στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Τουρκική πηγή ανέφερε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης συζητά την πιθανή χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων της Λιβύης από την Τουρκία, με σκοπό την εδραίωση της τουρκικής παρουσίας.
Σε ανακοίνωση, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι «ξένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα η εντατικοποίηση της τουρκικής υποστήριξης», συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης του εμπάργκο όπλων, εμποδίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.
«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση έχει κολλήσει. Αυτή η αυξανόμενα επιθετική στάση δεν είναι αποδεκτή», ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας. «Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», υπογράμμισε, μιλώντας στο Reuters.
Όταν ρωτήθηκε τι έχει κατά νου το Παρίσι, απάντησε ότι σύντομα θα υπάρξουν συζητήσεις με την Τουρκία και άλλους εταίρους στο ΝΑΤΟ. Την Τετάρτη και την Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
Συνάντηση Δένδια- Λεντριάν
Το ζήτημα της Τουρκίας συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν Ιβ Λεντριάν.
Ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο, ενώ συζήτησαν και το ζήτημα της Λιβύης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση πολιτικής λύσης και η διακοπή των έξωθεν παρεμβάσεων προς όφελος του λιβυκού λαού και της περιφερειακής σταθερότητας, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την ταύτιση απόψεων με τη Γαλλία ως προς την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και δη του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας για τη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ανησυχία των Βρυξελλών για την κλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο, από πλευράς της Τουρκίας.
«Είμαστε ολοένα περισσότερο ανήσυχοι για την πρόσφατη κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση έτσι ώστε να επιστρέψουμε σε μια πραγματική συνεργασία. Yπήρξαν ορισμένα γεγονότα τις τελευταίες ημέρες, είναι σε γνώση μας», τόνισε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο χειροτερεύει», δήλωσε ακόμη, κάνοντας αναφορά στα παράπονα της Ελλάδας και της Κύπρου για τις τουρκικές γεωτρήσεις.