Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε βέβαιη ότι το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN) θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας, θα σχηματίσει κυβέρνηση και θα αναλάβει τουλάχιστον ορισμένες αποφάσεις για την άμυνα και τις ένοπλες δυνάμεις - μεταξύ άλλων για την Ουκρανία.
Για περιορισμό των κινήσεων του Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά την αμυντική στήριξη της Γαλλίας στην Ουκρανία δεσμεύεται προεκλογικά η Μαρίν Λεπέν, με την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς να δηλώνει σίγουρη για την απόλυτη επικράτηση του κόμματός της στις επικείμενες εκλογές. Το σύνταγμα της Γαλλίας ορίζει ότι ο πρόεδρος είναι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και προεδρεύει στις επιτροπές Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, αλλά και ότι ο πρωθυπουργός είναι «υπεύθυνος για την εθνική άμυνα», αφήνοντας τον ακριβή ρόλο του πρωθυπουργού ανοιχτό σε ερμηνείες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος μετά τις πρόωρες εκλογές δύο γύρων στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα αντιμετωπίσει ένα «εχθρικό» κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούν ο Εθνικός Συναγερμός και η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP).
Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν αναμένεται να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη στη Γαλλία, ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 220 έως 260 έδρες στην γαλλική εθνοσυνέλευση των 577 εδρών.
Σε συνέντευξή της στην τοπική εφημερίδα Le Telegramme de Brest, η Λεπέν δήλωσε ότι ο Μακρόν «δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να διορίσει τον προστατευόμενό της, τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, ως πρωθυπουργό, διότι «θα έχει εντολή από τον γαλλικό λαό». Μιλώντας για τον πολιτικά άπειρο Μπαρντέλα, είπε ότι θα επιδιώξει να είναι σταθερός αλλά όχι εχθρικός προς τον πρόεδρο, η θητεία του οποίου διαρκεί μέχρι το 2027. «Ο Ζορντάν δεν έχει καμία πρόθεση να ξεκινήσει μια μάχη (σ.σ. με τον Μακρόν), αλλά οι κόκκινες γραμμές του είναι σαφείς» πρόσθεσε. Όπως σημείωσε η ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, το να υπηρετεί ως αρχηγός των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων «είναι ένας τιμητικός τίτλος για τον πρόεδρο, αφού ο πρωθυπουργός είναι αυτός που κρατάει τα πορτοφόλια» και πρόσθεσε:
«Για την Ουκρανία, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να στείλει στρατεύματα».
Ο Μακρόν προκάλεσε διπλωματικούς τριγμούς τον Μάρτιο όταν προειδοποίησε τη Δύση να μην δείξει κανένα σημάδι αδυναμίας στη Ρωσία και δήλωσε ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα πρέπει να αποκλείσουν την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να πολεμήσει ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Οι ΗΠΑ και οι βασικοί σύμμαχοι της ΕΕ δήλωσαν στη συνέχεια ότι δεν είχαν σχέδια να στείλουν χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας και κυβερνητικός σύμμαχος του κόμματος του Μακρόν, δήλωσε ότι οι δηλώσεις της Λεπέν αποτελούν «βαθιά πρόκληση για το σύνταγμα».
Η Μόσχα φλερτάρει εδώ και καιρό τους ηγέτες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί κάθε ένδειξη διχασμού στην Ευρώπη που θα μπορούσε να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία. Στο παρελθόν, τουλάχιστον 15 υποψήφιοι του Εθνικού Συναγερμού έχουν συμμετάσχει σε αποστολές εκλογικών παρατηρητών στη Ρωσία ή στην Κριμαία, που συνήθως ήταν χρηματοδοτούμενες από τη Μόσχα και είχαν επικριθεί ως αποστολές νομιμοποίησης των αμφιλεγόμενων εκλογικών διαδικασιών του καθεστώτος Πούτιν.
Με πληροφορίες από Guardian, Politico