Οι δημογραφικές τάσεις και οι οικονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία έχουν αφήσει πάνω από εννιά εκατομμύρια εγκαταλελειμμένα σπίτια που κανείς δεν ήθελε να αγοράσει. Μέχρι που μερικοί ξένοι influencers έγιναν «viral» ανακαινίζοντας τα.
«Καλώς ήρθατε στο εγκαταλελειμμένο Ιαπωνικό σπίτι μου» λέει στην κάμερα του BBC ο Άντον Γουόρμαν, πρώην μοντέλο και νυν αστέρας του TikTok, καθώς ανοίγει την πόρτα για να παρουσιάσει ένα κομψό και περιποιημένο σαλόνι.
Ο 32χρονος Σουηδός είναι μόνο ένας από τους πολλούς νέους από τον Δυτικό κόσμο που, έχοντας εντυπωσιαστεί από την κουλτούρα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, μετακόμισαν εκεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την Ιαπωνία στο εξωτερικό φαίνεται και από τον μεγάλο αριθμό των influencers που συγκεντρώνουν εκατομμύρια προβολές εξιστορώντας την ζωή τους στην Ασιατική χώρα.
Μερικοί από αυτούς, λοιπόν, αποφάσισαν να αγοράσουν και να ανακαινίσουν ένα από τα πολλά άδεια σπίτια της Ιαπωνίας, βιντεοσκοπώντας τη διαδικασία για να τη μοιραστούν με τους ακολούθους τους. Πολλά από αυτά τα βίντεο έκαναν τον γύρω του διαδικτύου, κάνοντας όλο και περισσότερα άτομα να θέλουν να αγοράσουν ένα Akiya, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τα παρατημένα σπίτια στα οποία δε ζει κανείς.
Γιατί υπάρχουν τόσα άδεια σπίτια στην Ιαπωνία;
Όπως εξήγησαν στο BBC κάποιοι από τους influencers, οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι ένα σπίτι είναι λειτουργικό για περίπου 30 χρόνια, καθώς θεωρούν μέγιστης σημασίας η κατοικία τους να συμβαδίζει με τα πιο πρόσφατα αντισεισμικά μέτρα.
Επιπλέον, η οικονομική ύφεση που «χτύπησε» την Ιαπωνία τη δεκαετία του 90' και από την οποία ακόμη δεν έχει ανακάμψει πλήρως, είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να μείνουν σε μεγάλο βαθμό στάσιμες. Έτσι, στην Ιαπωνία το να αγοράζεις σπίτι «είναι σαν να αγοράζεις αυτοκίνητο», γιατί με το πέρασμα του χρόνου η αξία του μειώνεται, όπως είπε στο BBC ένας Ιάπωνας που βοηθά αλλοδαπούς να αγοράσουν ακίνητα στην πατρίδα του.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, της χώρας με το γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, όπου το 28% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών. Ως αποτέλεσμα, οι κατοικίες ηλικιωμένων μένουν άδειες και απρόσεκτες αφότου φύγει από τη ζωή ο ιδιοκτήτης τους.
Ακόμη και αν το σπίτι περάσει στην κατοχή κάποιου συγγενικού προσώπου, το BBC αναφέρει ότι στην Ιαπωνία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η «κουλτούρα ανακαίνισης», μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η αγορά ενός νέου σπιτιού είναι πιο συμφέρουσα.
Επίσης, εκτός από εξαιρετικά γερασμένος, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι και έντονα συγκεντρωμένος στις πόλεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμη περισσότερα εγκαταλελειμμένα σπίτια στην εξοχή.
Πόσο κοστίζει ένα Akiya;
Ο Άντον Γουόρμαν πλήρωσε $100.000 για ένα σπίτι 90 χρόνων, αν και όπως διευκρινίζει, η τιμή αντικατοπτρίζει την αξία του κτήματος όπου είναι χτισμένο το συγκεκριμένο Akiya και όχι το ίδιο το κτίσμα. Οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες του το κληρονόμησαν όταν απεβίωσαν οι γονείς τους, αλλά δεν είχαν σκοπό να ξεφορτωθούν τα σκουπίδια από το εσωτερικό του, πόσο μάλλον να το ανακαινίσουν.
Όπως λέει ο Γουόρμαν, στην Ιαπωνία ο χώρος είναι υπερ-πολίτιμος και ακόμη και το να ξεφορτωθείς άχρηστα πράγματα μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρο και κοστοβόρο. Έτσι, ο Γουόρμαν αγόρασε το ταλαιπωρημένο σπίτι και μοιράστηκε βίντεο από την ανακαίνισή του στα social media. Μάλιστα, πολλά από τα λεγόμενα Akiya κοστίζουν αρκετά λιγότερο από όσο πλήρωσε ο Γουόρμαν, με κάποια βίντεο να δείχνουν σπίτια προς πώληση για μόλις $20.000. Βέβαια, το κόστος της ανακαίνισης είναι πάντα μεγάλο και για αυτό ο περισσότερος κόσμος προτιμά τα καινούρια σπίτια.
@antoninjapan (2024) Japan’s Big Problem: Too Many Empty Homes #Akiya #Japan #Japandihouses #Freehousesinjapan #Antoninjapan #Renovation #Tokyo ♬ Ghibli-style nostalgic waltz - MaSssuguMusic
Γιατί κάποιοι επιλέγουν τα Akiya αν δεν «συμφέρει» οικονομικά;
Όσον αφορά τους influencers, η απάντηση είναι ότι βγάζουν κέρδος από το υλικό που μοιράζονται στα social media. Φαίνεται πώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση για βίντεο που δείχνουν ότι είναι πιθανό κάποιος να μένει σε ένα όμορφο, ιδιαίτερο σπίτι στην Ιαπωνία, ακόμη και αν αυτή η εικόνα δεν είναι απαραίτητα ρεαλιστική.
Η εικόνα ενός πανέμορφου σπιτιού το οποίο αγοράστηκε για λιγότερο από 30.000 δολάρια, όπως αρκετά Akiya, είναι το όνειρο πολλών νέων ατόμων που σήμερα δυσκολεύονται στην εύρεση στέγης.
Όσο για έναν Βρετανό οικογενειάρχη που μετακόμισε στην ορεινή εξοχή της Ιαπωνίας μαζί με τη σύζυγό του και το παιδί τους, η επιλογή ήταν πρωτίστως αισθητική.
«Αν είχαμε χτίσει ένα καινούριο σπίτι, πιστεύω θα ήταν πιο γρήγορο και πιο απλό για εμάς», δήλωσε στο BBC προτού συνεχίσει.
«Αλλά είναι ένα τόσο όμορφο σπίτι και είναι ωραίο το ότι το διατηρούμε, επεκτείνοντας τη ζωή του».
Με πληροφορίες από BBC