Αυτές οι εκλογες είναι κρίσιμες, όχι μόνο για το γαλλικό λαό αλλά και για όλο τον κόσμο, αναφέρουν στην εφημερίδα El Pais ειδικοί αναλυτές, εξηγώντας τους λόγους στην εφημερίδα.
«Είμαστε σε ένα είδος πολύ ισχυρής διαμάχης μεταξύ εκείνων που ευνοούν μια ανοιχτή κοινωνία και εκείνων που δεν την θέλουν καθόλου», λέει σε τηλεφωνική συνέντευξή του ο Francois Heisburg, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. «Αυτή είναι η κύρια γραμμή. Η κλασική διαχωριστική γραμμή μεταξύ δεξιάς και αριστεράς έχει γίνει δευτερεύουσα σε αυτές τις εκλογές", συμπληρώνει.
«Με τα αιώνια θέματα, της εμμονής στην γαλλική ταυτότητα, τις διαρκώς αναβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις, την απειλή της «ιθαγενούς» τρομοκρατίας, με το φόβο της μετανάστευσης, αυτές είναι οι πιο «διεθνείς» εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει μόνο τους Γάλλους αλλά όλους τους Ευρωπαίους και πιθανόν τον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει.
«Πριν από 52 χρόνια είχαμε προεδρικές εκλογές με άμεση και καθολική ψηφοφορία», λέει ο Heisbourg. «Είμαι αρκετά μεγάλος για να το γνωρίζω. Ποτέ δεν έχω δει τόσο πολλές συνέπειες. Όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλους τους εταίρους μας. "
Από την Ουάσιγκτον ο Strobe Talbott, πρόεδρος του Brookings Institution και βετεράνος του Κλίντον στη δεκαετία του ενενήντα, εκφράζει ένα μείγμα άγχους και της ελπίδας.
«Υπάρχουν πολλά νεύρα, προσευχές και κάποιος βαθμός αισιοδοξίας από την πλευρά των Αμερικανών που πιστεύουν ότι όχι μόνο το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι πολύ σημαντικό για την Ευρώπη αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί αν το ευρωπαϊκό σχέδιο καταρρεύσει, η διατλαντική κοινότητα θα μπορούσε να εισέλθει σε πραγματικό κίνδυνο, λέει.
Από τους τέσσερις υποψήφιους με τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στο δεύτερο γύρο, η Λεπέν είναι ανοιχτά υπέρ της Ρωσίας . Η νίκη της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια στροφή της Γαλλίας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στην απομάκρυνση από το γαλλογερμανικό άξονα. Ο Μελανσόν έχει εκφράσει την επιθυμία να ανακτήσει τη γαλλική ανεξαρτησία, σε έναν απόηχο γκωλισμού, ενώ και ο Φιγιόν, κληρονόμος του Ντε Γκωλ, είναι υπέρ της μεγαλύτερης συνεργασίας με τον Πούτιν, χωρίς να διασπάσει την διατλαντική «οικογένεια».
Μια νίκη της Λεπέν ή του Μελανσόν όμως θα αναδιατάξουν το δυτικό χάρτη. Το κέντρο βάρους της Ευρώπης θα μπορούσε να κινηθεί προς τη Ρωσία. «Σε στρατηγικό επίπεδο, είναι η αρχή του τέλους του δυτικού κόσμου», λέει ο Heisbourg.
Από την πλευρά του ο Nicole Gnesotto, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών Εθνικής Άμυνας πιστεύει ότι αυτές οι εκλογές να αποτελέσουν πρόβλημα της κυριαρχίας. «Είναι κάτι περισσότερο από εθνικές εκλογές. Είναι μια επιλογή παρέμβασης στην πολιτική ζωή των Ευρωπαίων εταίρων «, λέει. «Αν η Λεπεν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία θα θέλουν να συνεχίσουν την πορεία στη ζώνη του ευρώ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορούν. Η γαλλική ψήφος είναι σχεδόν κατάχρηση εξουσίας σχετικά με την κυριαρχία των άλλων χωρών. "