Η Monsanto λειτουργούσε ένα «κέντρο πληροφοριών», κατά το πρότυπο των μυστικών υπηρεσιών, με στόχο να παρακολουθεί και να δυσφημεί δημοσιογράφους και ακτιβιστές, όπως αποκαλύπτει ο Guardian, επικαλούμενος εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας.
Επίσης η εφημερίδα αποκαλύπτει πως η εταιρεία κολοσσός στα αγροτοχημικά προϊόντα είχε στοχοποιήσει συνειδητά μία ρεπόρτερ που έγραψε ένα επικριτικό βιβλίο για αυτήν. Στο στόχαστρο της Monsanto βρέθηκε και ο τραγουδιστής Νιλ Γιάνγκ.
Τα έγγραφα που επικαλείται ο Guardian δείχνουν πως η εταιρεία χρησιμοποίησε μια πολυεπίπεδη στρατηγική κατά της Κάρι Γκίλιαμ, της δημοσιογράφου του Reuters που ασχολήθηκε με το ζιζανιοκτόνο Roundoup και το αν η χρήση του συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου.
Τα έγγραφα, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται από το 2015 έως το 2017, αποκαλύφθηκαν καθώς η Monsanto αντιμετωπίζει διάφορες δικαστικές προσφυγές σχετικά με το Roundoup.
Σε αυτά αποκαλύπτεται πως η εταιρεία προγραμμάτισε «δράσεις» κατά του βιβλίου της Γκίλαμ πριν αυτό κυκλοφορήσει. Στις δράσεις περιλαμβάνονται οι οδηγίες σε «τρίτα μέρη» με «σημεία συζήτησης» που θα μπορούσε να ασκηθεί κριτική στο βιβλίο αλλά και οδηγίες σε «βιομηχανικούς και αγροτικούς πελάτες» ώστε να γράψουν αρνητικές κριτικές για τη δουλειά της Γκίλιαμ.
Επίσης, η Monsanto έδωσε χρήματα στη Google για να προωθήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην αναζήτηση «Monsanto,Glyphosate (σ.σ.Γλυφοσάτη - η βασική ουσία του Roundoup),Carey Gilliam», με στόχο τα αποτελέσματα με αρνητικό περιεχόμενο για τη δημοσιογράφο να εμφανίζονται συχνότερα.
Τέλος, το τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας συζήτησε σε εσωτερικό επίπεδο ακόμα και να ασκήσει πίεση στους προϊσταμένους της Γκίλιαμ στο Reuters . Στις συζητήσεις των στελεχών της εταιρείας χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «πρέπει να συνεχίζουμε να πιέζουμε τους προϊστάμενους (της Γκίλιαμ) σε κάθε ευκαιρία». Στόχος τους ήταν να ανατεθεί στην Γκίλιαμ κάποια άλλη δημοσιογραφική έρευνα.
Επίσης τα στελέχη του «κέντρου πληροφοριών» της Monsanto έγραψαν μια μεγάλη αναφορά όσον αφορά τον Νιλ Γιανγκ. Ο τραγουδιστής έχει επανειλημμένα εκφραστεί κατά της εταιρείας και στη Monsanto σκέφτονταν να κινηθούν νομικά εναντίον του.
Τα memo των στελεχών της Monsanto έρχονται στο φως ενώ παρόμοιες αναφορές για bullying από κατά επιστημόνων και επικριτών ακούγονται και στις δικαστικές αίθουσες. Την τελευταία χρονιά, δύο δικαστήρια στις ΗΠΑ αποφάσισαν πως η Monsanto και το προϊόν της ευθύνονται για την εμφάνιση του λεμφώματος μη-Hodgkin, ένα είδος καρκίνου του αίματος, σε διάφορους ανθρώπους που στράφηκαν δικαστικά εναντίον της.
Τα δικαστήρια, αποτελούμενα από ενόρκους, επιδίκασαν σημαντικές αποζημιώσεις στους ενάγοντες ασθενείς. Όμως η Bayer, η εταιρεία που το 2016 αγόρασε τη Monsanto, συνεχίζει να ισχυρίζεται πως η γλυφοσάτη είναι ασφαλής.
«Πάντα ήξερα πως στην Monsanto ενοχλούνταν από τη δουλειά μου και προσπαθούσε να κάνει τους αρχισυντάκτες μου να με φιμώσουν. Όμως δεν είχα φανταστεί ποτέ πως μια τόσο μεγάλη εταιρεία θα ξόδευε τόσο πολύ χρόνο, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό εναντίον μου», λέει η Γκίλιαμ.
Ο Μάικλ Μπαουμ, ένας από τους δικηγόρους που εμπλέκονται στις δίκες για το Roundoup, λέει πως τα έγγραφα είναι μία επιπλέον «απόδειξη της κατακριτέας και συνειδητής περιφρόνησης των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των άλλων» από τη Monsanto και πως θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα και άλλων ασθενών που έχουν στραφεί νομικά κατά της εταιρείας. «Δείχνει κατάχρηση εξουσίας την οποία απέκτησαν έχοντας τόσο μεγάλες πωλήσεις. Έχουν τόσα πολλά χρήματα και είναι πάρα πολλά αυτά που θέλουν να προστατεύσουν», καταλήγει.