Η Βρετανία μελετά την κατάργηση της ερώτησης για το φύλο των πολιτών στις εθνικές απογραφές, καθώς υπάρχει σχετική σύσταση σε έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας για την ταυτότητα. Έτσι πλέον το σχετικό ερώτημα μπορεί να απαντηθεί μόνο εθελοντικά, καθώς θεωρείται ένα ερώτημα που διακρίνει τους άλλους πολίτες από τους τρανσέξουαλ.
Μια τέτοια κίνηση θα έκανε σύμφωνα με τους Τάιμς, το Ηνωμένο Βασίλειο μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που δεν απαιτεί από τους πολίτες του να λένε στους αξιωματούχους ποιο είναι το φύλο τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, η σχετική διαβούλευση διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο ερώτημα είναι πλέον άσχετο, απαράδεκτο και αναχρονιστικό. Θεωρείται επίσης παρεμβατικό στην προσωπική ζωή των πολιτών και ιδίως των τρανσέξουαλ.
Απορρίφθηκε επίσης η διάκριση "άλλο φύλο", καθώς θεωρήθηκε επίσης "άσχετη και παρεμβατική" αλλά και η επιλογή να υπάρξουν ξεχωριστές ερωτήσεις για το βιολογικό φύλο και την ταυτότητα φύλου.
Πάντως διαφωνίες εκφράζονται από φεμινιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι η "ουδετερότητα του φύλου" θα έχει επιζήμιες συνέπειες για τις γυναίκες και την κοινωνία.
Η Germaine Greer, φεμινίστρια ακαδημαϊκή και συγγραφέας, δήλωσε στους Times ότι οι γυναίκες «χάνουν παντού» λόγω της αυξανόμενης τάσης να απορρίπτεται η σημασία του φύλου.
"Είμαι άρρωστη και κουρασμένη από αυτό. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι οι γυναίκες έχουν κερδίσει ό, τι χρειάζονται για να κερδίσουν. Δεν έχουν κερδίσει καν το δικαίωμα ύπαρξης", τόνισε η Greer που με τη σειρά της δέχεται κατηγορίες για τρανσφοβία, αφού είπε ότι οι τρανσέξουαλ γυναίκες δεν ήταν «πραγματικές γυναίκες».
Αν περάσει η πρόταση, οι Βρετανοί που κάνουν απογραφή κάθε δέκα χρόνια, στην επόμενη δεν θα γνωρίζουν τον αριθμό των αδρών και των γυναικών στη χώρα.
σχόλια