Μετανιωμένη δηλώνει τώρα η Μπεάτε Τσέπε, η μοναδική επιζήσασα της γερμανικής νεοναζιστικής οργάνωσης NSU που δικάζεται για την εν ψυχρώ δολοφονία 10 ανθρώπων, εκ των οποίων 8 Τούρκοι, μια γερμανίδα αστυνομικός και ένας Έλληνας, ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, τον οποίο η συμμορία δολοφόνησε μέσα στο κατάστημά του. Τα άλλα δυο μέλη της οργάνωσης, οι Uwe Mundlos και Uwe Böhnhardt αυτοκτόνησαν κατά την επιχείρηση σύλληψης τους ενώ η 41χρονη σήμερα Τσέπε παραδόθηκε στην αστυνομία.
Οι δολοφονίες έγιναν μεταξύ του 2000 και του 2007. Οι νεοναζιστές έβαζαν ακόμη βόμβες σε γειτονιές μεταναστών ενώ διέπρατταν και ληστείες. Στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Τσέπε κρατούσε μια σιωπηρή στάση ενώ από τον κύκλο της μόνο υπήρχαν διαρροές περί μετάνοιας της.
Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε μέχρι την Πέμπτη, οπότε η 41χρονη αποφάσισε να κάνει μια σύντομη δήλωση στην οποία έλεγε ότι είχε σχέσεις ομάδες με εθνικιστικές ιδέες, όμως σήμερα κρίνει τους ανθρώπους με βάση τη συμπεριφορά και όχι την καταγωγή και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Ανέλαβε την ηθική ευθύνη για τη συμμετοχή της στις δολοφονίες και τόνισε ότι ήταν «ένα κορίτσι από την Ανατολική Γερμανία» που μεγάλωσε μετά την επανένωση της χώρας και είχε «εθνικιστική ιδεολογία».
Αυτή ήταν η πρώτη δήλωσή της στα τρία χρόνια που διεξάγεται η δίκη. Μέχρι την Πέμπτη είχε αρνηθεί να πει οτιδήποτε.
Μετάνιωσε στ’ αλήθεια η Τσέπε; Κάποιοι λένε ότι αποφάσισε να δείξει μετάνοια για να μειώσει το χρόνο παραμονής της στη φυλακή. Ο Μεράλ Σαχίν, πρόεδρος της κοινότητας των Τούρκων στην περιοχή της Κολωνίας όπου διέπραξε τις δολοφονίες η ναζιστική συμμορία, δήλωσε ότι βρήκε τη δήλωση της γελοία. «Τόσο καιρό παρέμενε σιωπηλή, τίποτα δεν έκανε για να φωτίσει την υπόθεση και τώρα ξαφνικά ισχυρίζεται ότι άλλαξε μυαλά;», διερωτήθηκε.
Η δολοφονία του Θεόδωρου Βουλγαρίδη
Ο Θεόδωρος Βουλγαρίδης, μετανάστης δεύτερης γενιάς από τις Σέρρες, ήταν το 7ο θύμα των δολοφόνων-νοσταλγών του Χίτλερ. Πυροβολήθηκε με τον ίδιο τρόπο, όπως και τα προηγούμενα θύματα. Μπήκαν στο εστιατόριο του και τον πυροβόλησαν εν ψυχρώ στο κεφάλι.
Η γερμανική αστυνομία ενημέρωσε τότε τους συγγενείς ότι ο Βουλγαρίδης έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας, που σχετιζόταν με ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ούτε τα στενά συγγενικά του πρόσωπα, ούτε οι συγχωριανοί του πείστηκαν τότε από την εκδοχή των γερμανικών αρχών, περί φόνου σχετιζόμενου με το ποινικό δίκαιο.
Η οικογένεια του κηλιδώθηκε από την κατηγορία ότι το θύμα ήταν μέλος κάποιου παράνομου κυκλώματος και χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια για να αποκαλυφθεί η αλήθεια.