«Δεκάδες εκατομμύρια» θα πεθάνουν εάν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αναθεωρηθούν» τόνισε σε συνέντευξή της η Frances Haugen, η γυναίκα που διέρρευσε έγγραφα της Meta και αποκάλυψε την δράση της με τα προσωπικά δεδομένα.
Η Φράνσις Χάουγκεν, που εργαζόταν στο Facebook - που ανήκει στην εταιρεία Meta - στα νέα της απομνημονεύματα αναφέρει ότι προσπαθεί να αλλάξει την αντίληψη της κοινωνίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως είπε, ενήργησε για να βοηθήσει να αλλάξει ο γίγαντας των social media και όχι να προκαλέσει το θυμό απέναντί του. Το Facebook από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι διαρροές ήταν παραπλανητικές και αποσιωπούσαν τη θετική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία.
Στο βιβλίο της γράφει ότι τα κέρδη της Meta εξαρτώνται από το ότι «κανείς δεν γνωρίζει πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ των δημόσιων αφηγήσεων του Facebook και του Instagram και της πραγματικής αλήθειας».
«Η πραγματικότητα είναι ότι η αλλαγή κουλτούρας είναι δύσκολη», δήλωσε στους Sunday Times. «Βλέπω αυτό το βιβλίο (σ.σ. που γράφει) ως μέρος του τρόπου με τον οποίο οικοδομούμε αυτή τη συναίνεση».
«Πολλοί άνθρωποι θα πεθάνουν τα επόμενα 20 χρόνια εάν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε, προσθέτοντας ότι ο αριθμός θα είναι «δεκάδες εκατομμύρια». Δεν ανέφερε κάτι παραπάνω για αυτή την τοποθέτησή της.
Το 2018, οι ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών είπαν ότι το Facebook «συνέβαλε ουσιαστικά» στη γενοκτονία της Μιανμάρ, σύμφωνα με το Reuters. Και το Instagram έκανε αρκετές αλλαγές πολιτικής αφού κατηγορήθηκε για την αυτοκτονία ενός Βρετανού εφήβου.
Ενώ η Meta ελέγχεται περισσότερο - τον περασμένο μήνα επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με το απόρρητο των δεδομένων - η Χάουγκεν υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να σταματήσει να βγαίνει εκτός ελέγχου.
Με πληροφορίες από Business Insider