Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μια «σχεδόν μεσσιανική πίστη στον εαυτό του» και δεν του αρέσουν οι επικριτές, ιδιαίτερα αν είναι γυναίκες, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θυμήθηκε ότι υπήρξαν «κάποιες θετικές εξελίξεις» όταν συνεργάστηκε στενά με τον Πούτιν από το 2009 έως το 2013, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός της Ρωσίας. Όμως, η σχέση τους χάλασε όταν εκείνη επέκρινε τις «κατάφωρα διάτρητες» εκλογές με τις οποίες επέστρεψε ο Ρώσος στο αξίωμα του προέδρου, το 2012.
Μιλώντας σε φεστιβάλ στην Ουαλία, είπε πως η πεποίθησή της ότι οι Ρώσοι δικαιούνται «να ακουστούν οι φωνές τους και να μετρήσουν οι ψήφοι τους» όπως να γίνουν «εκλογές που πληρούν τα διεθνή στάνταρντ», προκάλεσαν διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών, για τις οποίες ο Πούτιν κατηγόρησε την ίδια.
«Στον Πούτιν δεν αρέσουν οι επικριτές, ιδιαίτερα οι γυναίκες. Ο Πούτιν μετά έγινε πολύ ανταγωνιστικός απέναντί μου, με λίγες εξαιρέσεις. Όπως γνωρίζουμε, παρά τις προσπάθειες να πει το αντίθετο, εργάστηκε πολύ σκληρά για να εκλεγεί ο Τραμπ με κάθε είδους μέσα», τόνισε.
Η Κλίντον σημείωσε ότι όσο συνεργαζόταν με τον Πούτιν υπήρξε μάρτυρας της «σχεδόν μεσσιανικής πίστης στον εαυτό του και του τι ήταν προορισμένος να γίνει», όπως και του «στόχου του να αποκαταστήσει την αυτοκρατορική Ρωσία». Αυτό την έκανε να γράψει ενημερωτικά σημειώματα στα οποία προειδοποιούσε ότι «θα γίνει απειλή για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», αν και ήλπιζε ότι οι φιλικές σχέσεις με τις ΗΠΑ θα τον έκαναν να «εγκαταλείψει τις επιθετικές φιλοδοξίες του και να προσπαθήσει να γίνει πιο συνεργάσιμος».
«Όταν εισέβαλε στην Ουκρανία, δυστυχώς δεν εξεπλάγην. Με εξέπληξε πολύ ευχάριστα το πόσο αποτελεσματικά η κυβέρνηση Ζελένσκι και η Ουκρανία υπερασπίστηκε τον εαυτό της», σημείωσε.
Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ένωσε τις δυνάμεις του για να παρέχει όπλα στους Ουκρανούς, κάτι που για εκείνη επιβεβαίωσε «μια ανάγκη να διατηρήσουμε τους θεσμούς που έχουμε και να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε πιο αποτελεσματικούς για το μέλλον». Σημείωσε παράλληλα ότι αν ο Τραμπ είχε παραμείνει στην εξουσία, πιθανότατα θα είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.
Ακόμη, ζήτησε να γίνουν δικαστήρια για να λογοδοτήσουν οι Ρώσοι που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, αν και παραδέχθηκε ότι «πάντα είναι εύκολο να κυνηγήσεις έναν αρχηγό κράτος», εκτός αν καθαιρεθεί. Όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο, για τις ενέργειες της Βρετανίας και των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ, απάντησε: «Θα μπορούσε, αλλά πιστεύω ότι είναι λιγότερο πιθανό από ό,τι φαντάζονται οι άνθρωποι».
Με πληροφορίες από Guardian