Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη και διαδήλωσαν ενάντια στον υπερτουρισμό που πλήττει την πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.
Με το σύνθημα «Φτάνει! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό», οι διαδηλωτές ζήτησαν αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την πόλη, πρώτο τουριστικό προορισμό της Ισπανίας.
Οι πολέμιοι του υπερτουρισμού καταγγέλλουν τα αποτελέσματά του στην τιμή της στέγης -τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68% κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον δήμο της Βαρκελώνης - αλλά επίσης τις συνέπειές του στα τοπικά καταστήματα, στο περιβάλλον ή στις συνθήκες απασχόλησης των ντόπιων.
🚨🇪🇸 MASSIVE ANTI-TOURISM PROTEST IN BARCELONA
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) July 7, 2024
Thousands marched in Barcelona, protesting overtourism and its impact on housing and local commerce.
Protesters, wielding signs and water guns, demanded limits on tourism.
Housing costs in Barcelona have risen by 68% over the… pic.twitter.com/mkj6MNAnfe
«Τα μαγαζιά της γειτονιάς κλείνουν για να αφήσουν τη θέση τους σε ένα εμπορικό μοντέλο που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της γειτονιάς. Οι άνθρωποι (...) δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια, αναγκάζονται να φύγουν», λέει μία 35χρονη μουσικός που ζει στην Μπαρσελονέτα.
Η Βαρκελώνη υποδέχθηκε τον περασμένο χρόνο περισσότερα από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου της πόλης.
Για να διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων στην στέγη, ο δήμος ανακοίνωσε την πρόθεση να σταματήσει την ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων μέχρι το 2029.
Από τις Βαλεαρίδες μέχρι τις Κανάριες Νήσους και την Μάλαγα οι διαδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία.
Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μετά την Γαλλία τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Τον περασμένο χρόνο υποδέχθηκε 85,1 εκατομμύρια επισκέπτες. Η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι η Καταλωνία, με 18 εκατομμύρια. Ακολουθούν οι Βαλεαρίδες (14,4 εκατομμύρια) και οι Κανάριες Νήσοι (13,9 εκατομμύρια).
Ο τομέας του τουρισμού στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων απασχόλησης.
Με πληροφορίες από AFP