Το τελευταίο της, ίσως, χαρτί για την προστασία του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου παίζει η Αυστραλία, η οποία δεσμεύτηκε για την επένδυση 500 εκατ. δολαρίων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση και την προστασία ενός εκ των μεγαλύτερων θαλάσσιων οικοσυστημάτων του πλανήτη.
Πολλαπλές έρευνες επιστημόνων έχουν καταγράψει εδώ και μερικά χρόνια την τεράστια ζημιά που έχουν υποστεί τα κοράλλια του υφάλου κατά κύριο λόγο από το φαινόμενο της λεύκανσης (bleaching), το οποίο οφείλεται στην άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν φαινόμενο αλλοίωσης που χαρακτηρίζεται από τον αποχρωματισμό τους. Προκαλείται από την κλιματική αλλαγή, που οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και η οποία επιφέρει, με τη σειρά της, την απομάκρυνση των φυκιών που συμβιώνουν με τα κοράλλια και τους δίνουν το χρώμα ενώ παρέχουν και τη θρεπτική τροφή τους.
Πέρυσι, μία έρευνα του Αυστραλιανού Ερευνητικού Κέντρου Μελετών για τους Κοραλλιογενής Υφάλους κατέδειξε πως περίπου τα 2/3 των κοραλλιών του κεντρικού τμήματος του Υφάλου «πεθαίνουν», που σημαίνει, ούτε λίγο ούτε πολύ για μία περιοχή έκτασης 1.500 χλμ.
Συνολικά, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, που έχει συμπεριληφθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, έχει απολέσει το 30% των κοραλλιών του.
Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της χρήσης των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες των παράκτιων περιοχών που βρίσκονται κοντά στην ύφαλο καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του νερού.
Μάλιστα, ορισμένα από τα χρήματα αναμένεται να διατεθούν σε ντόπιους αγρότες προκειμένου να βελτιώσουν ή να επανασχεδιάσουν τις πρακτικές τους.
Με πληροφορίες από BBC