Μυστική θα παραμένει η διαθήκη του Δούκα του Εδιμβούργου για τουλάχιστον 90 χρόνια, προκειμένου να προστατεύσει την «αξιοπρέπεια και την υπόσταση» της βασίλισσας, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αυτή η σύμβαση, που ισχύει για πάνω από έναν αιώνα αναφέρει ότι, μετά το θάνατο ενός ανώτερου μέλους της Βασιλικής Οικογένειας, τα δικαστήρια καλούνται να σφραγίσουν τις διαθήκες τους. Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες διαθήκες, η διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου δεν θα είναι ανοικτή για δημόσιο έλεγχο. Θα υπάρξει μια ιδιωτική διαδικασία σε 90 χρόνια για να αποφασιστεί εάν μπορεί να αποσφραγισθεί.
Η ακρόαση της αίτησης για σφράγιση της διαθήκης πραγματοποιήθηκε ιδιωτικά τον Ιούλιο από τον Sir Andrew McFarlane, τον ανώτατο δικαστή σε θέματα οικογενειακού δικαίου. Ο δικαστής άκουσε επιχειρήματα από δικηγόρους που εκπροσωπούν την περιουσία του δούκα και τον γενικό εισαγγελέα, τον κύριο νομικό σύμβουλο της κυβέρνησης, και δημοσίευσε την απόφασή του σήμερα.
Ο Sir Andrew είπε ότι ως πρόεδρος του τμήματος για το οικογενειακό δίκαιο του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι ο θεματοφύλακας ενός χρηματοκιβωτίου που περιέχει περισσότερους από 30 φακέλους, καθένας από τους οποίους έχει μέσα τη σφραγισμένη διαθήκη ενός νεκρού μέλους της βασιλικής οικογένειας.
Και για πρώτη φορά σε περισσότερα από 100 χρόνια, καθόρισε μια διαδικασία με την οποία αυτές οι διαθήκες θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν «Θεώρησα ότι, λόγω της συνταγματικής θέσης της Βασίλισσας, είναι σκόπιμο να υπάρχει μια ειδική πρακτική σε σχέση με τις βασιλικές διαθήκες.
Υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία που παρέχεται σε πραγματικά ιδιωτικές πτυχές της ζωής αυτής της περιορισμένης ομάδας ατόμων, προκειμένου να διατηρηθεί η αξιοπρέπεια της Βασίλισσας και των στενών μελών της οικογένειάς της».
Ο δικαστής είπε ότι δεν είχε δει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φιλίππου ούτε γνώριζε κάτι για το περιεχόμενό της, εκτός από την ημερομηνία εκτέλεσης και την ταυτότητα του διορισμένου εκτελεστή της.
«Αποδέχθηκα το επιχείρημα ότι, ενώ υπάρχει δημόσια περιέργεια ως προς τις ιδιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να επιλέξει να κάνει ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στη διαθήκη του, δεν υπάρχει πραγματικό δημόσιο ενδιαφέρον για το κοινό γνωρίζοντας αυτές τις εντελώς ιδιωτικές πληροφορίες», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει νομικός λόγος για οποιαδήποτε παρουσία από τα ΜΜΕ επειδή το δημόσιο συμφέρον εκπροσωπείται από τον γενικό εισαγγελέα.
Οι δικηγόροι της περιουσίας του Φίλιππου υποστήριξαν ότι οι ειδήσεις για την ακρόαση και την αίτηση θα «μπορούσαν να δημιουργήσουν εντελώς αβάσιμες εικασίες» που θα ήταν «βαθιά παρεμβατικές» για τη βασίλισσα και τη βασιλική οικογένεια. Αναλυτικά για το ιστορικό των προηγούμενων αποφάσεων, ο Sir Andrew είπε ότι το πρώτο μέλος της οικογένειας του οποίου η διαθήκη σφραγίστηκε από το δικαστήριο ήταν ο πρίγκιπας Φραγκίσκος, ο μικρότερος αδελφός της βασίλισσας Μαίρη, ο οποίος πέθανε το 1910.
Σύμφωνα με τον νομικό και βασιλικό εμπειρογνώμονα Michael L Nash, συγγραφέα για τις βασιλικές διαθήκες στη Βρετανία από το 1509 έως το 2008, ο νέος νομικός μηχανισμός επινοήθηκε αφού ο πρίγκιπας Φραγκίσκος άφησε πολύτιμα σμαράγδια από τη βασίλισσα στην ερωμένη του, την κοντέσα του Κίλμορι.
Ένας φάκελος που περιέχει τη διαθήκη του πρίγκιπα Φραγκίσκου βρίσκεται στο χρηματοκιβώτιο του Sir Andrew, με τις πιο πρόσφατες προσθήκες να είναι αυτές της της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της βασίλισσας, που πέθανε το 2002.
Το 2007, ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι ήταν παράνομο παιδί της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, ο Ρόμπερτ Άντριου Μπράουν, έκανε αίτηση για να αποσφραγιστούν οι διαθήκες της μητέρας της βασίλισσας και της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αλλά ο ισχυρισμός του κατακρίθηκε ως «ενοχλητικός και για κατάχρηση της διαδικασίας».
Ο Sir Andrew τροποποίησε προηγούμενες διαταγές, οι οποίες είχαν σφραγίσει επ 'αόριστον τις βασιλικές διαθήκες, έτσι ώστε να μπορούν να επιθεωρούνται ιδιωτικά 90 χρόνια μετά.
Η «χορήγηση πιστοποίησης» είναι μια εντολή που επιτρέπει σε κάποιον να διανείμει τα περιουσιακά στοιχεία ενός νεκρού σύμφωνα με τις επιθυμίες του και συνήθως σηματοδοτεί το σημείο όπου η διαθήκη του ατόμου γίνεται δημόσιο έγγραφο.
Ο Sir Andrew είπε ότι μετά από 90 χρόνια κάθε βασιλική διαθήκη θα ανοίγει και θα εξετάζεται από τον ιδιωτικό δικηγόρο του μονάρχη, τον φύλακα των Βασιλικών Αρχείων, τον γενικό εισαγγελέα και από ενδεχομένως, εκπροσώπους του νεκρού που μπορεί να είναι ακόμα διαθέσιμοι. Αυτοί θα αποφασίζουν εάν η διαθήκη μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε εκείνο το στάδιο, αλλά ο Sir Andrew είπε ότι κάποια βασιλική διαθήκη μπορεί να μην δημοσιευτεί ποτέ, έστω και εν μέρει.
Η αποσφράγιση θα πρέπει να πραγματοποιείται από έναν επαγγελματία αρχειοφύλακα για να διασφαλιστεί ότι τα έγγραφα και οι σφραγίδες διατηρούνται σωστά. Περαιτέρω λεπτομέρειες της διαδικασίας θα αποφασιστούν από το δικαστήριο πριν αρχίσει να αποσφραγίζει την πρώτη από τις διαθήκες.
Ο δικηγόρος της βασίλισσας και ο γενικός εισαγγελέας υποστήριξαν ότι οι διαθήκες θα πρέπει να σφραγιστούν για 125 χρόνια, αλλά ο Sir Andrew είπε ότι τα 90 χρόνια είναι ένα «αναλογικά έγκυρο και επαρκές» χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να δημοσιεύσει ένα παράρτημα που αναφέρει τα ονόματα στους 30 φακέλους, που βρίσκονται στο χρηματοκιβώτιό του, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις.
Ένα όνομα που δεν θα εμφανιστεί είναι αυτό της Νταϊάνα, Πριγκίπισσας της Ουαλίας όμως. Σε αντίθεση με άλλα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας, η διαθήκη της δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό της το 1997, αποκαλύπτοντας ότι η πλειοψηφία της περιουσίας της θα δινόταν σε μορφή καταπιστεύματος στους γιους της, έως ότου έφταναν στην ηλικία των 25 ετών.
Με πληροφoρίες του BBC