Η ΕΕ θα ρυθμίσει τα Airbnb: «Ντόπιοι ενοικιαστές δεν βρίσκουν πια να καταλύματα»

Η ΕΕ θα ρυθμίσει τα Airbnb: «Ντόπιοι ενοικιαστές δεν βρίσκουν πια να καταλύματα» Facebook Twitter
H εποπτεία όσων θέλουν να χρησιμοποιούν Airbnb, Blocket και άλλες πλατφόρμες ενοικίασης γίνεται αυστηρότερη.
0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε ρυθμίσεις που θα ορίσουν την αγορά των AirBnb, και όσοι θέλουν να υπομισθώσουν ακίνητα για σύντομες διαμονές θα πρέπει πρώτα να ζητήσουν άδεια από αρμόδιες αρχές.

Επιπλέον, η εποπτεία όσων θέλουν να χρησιμοποιούν Airbnb, Blocket και άλλες πλατφόρμες ενοικίασης γίνεται αυστηρότερη.

Τα ευρωπαϊκά όργανα θεωρούν ότι σε πολλές χώρες έχει προκύψει μια λίγο-πολύ άναρχη αγορά γύρω από την πλατφόρμα Airbnb γιατί ενώ η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση καταλυμάτων προσφέρει οφέλη τόσο στους οικοδεσπότες όσο και στους τουρίστες, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν εύκολα ενοικιαζόμενα καταλύματα, σύμφωνα με την επιτροπή.

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τα κράτη μέλη να καταγράφουν ποιος νοικιάζει καταλύματα με αυτόν τον τρόπο και να ανταλλάσσουν στατιστικά στοιχεία και δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ιδιοκτητών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αυτό θα αποτελέσει με τη σειρά του τη βάση για το σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής και αναλογικής τοπικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις», γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες θα βελτιώσουν τη διαφάνεια σχετικά με το ποιος κερδίζει χρήματα από τη μίσθωση βραχυπρόθεσμων καταλυμάτων και θα διευκολύνει τον εντοπισμό τους, σύμφωνα με την Επιτροπή. Θα είναι έτσι δυνατό να διασφαλιστεί ότι οι οικοδεσπότες σέβονται τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν, αφού εγγραφούν οι ίδιοι οι οικοδεσπότες.

Αποτροπή παράνομων ενοικιάσεων

Η ΕΕ σκοπεύει επίσης να καταρτίσει ενιαίους κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες ενοικίασης όπως η Airbnb και το Blocket πρέπει να μοιράζονται δεδομένα με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ και άλλες αρχές, γεγονός που θα αποτρέπει τις παράνομες ενοικιάσεις. Ωστόσο, ο προτεινόμενος κανονισμός δεν προτείνει ρυθμίσεις σχετικά με την πραγματική φορολόγηση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Συνολικά, αυτό θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο οικοσύστημα για τον τουρισμό και θα υποστηρίξει τον ψηφιακό του μετασχηματισμό», γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρότασή της.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla

Διεθνή / Η στιγμή που Τραμπ και Μασκ είναι μαζί σε Tesla: «Όσοι τα βανδαλίζουν θα περάσουν από την κόλαση»

«Είναι όμορφο, ελπίζω να βοηθήσω στις πωλήσεις» είπε ο Τραμπ, μπαίνοντας στο μπροστινό κάθισμα ενός κόκκινου Model S - Αντίδρασεις με την κίνηση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Διεθνή / Λαβρόφ για Ουκρανία: Η Μόσχα δεν θα πάρει αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Ο Λαβρόφ επανέλαβε τη στάση της Μόσχας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτεί την παρουσία ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν υπάρξει μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η σύλληψη Παλαιστίνιου ακτιβιστή εγείρει ερωτήματα για την προστασία φοιτητών και κατόχων πράσινης κάρτας

Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, η κυβέρνηση φαίνεται να επιχειρεί την απέλαση του Χαλίλ με το σκεπτικό ότι συμμετείχε σε τρομοκρατική δραστηριότητα ή συνιστά απειλή
LIFO NEWSROOM