Η Γαλλία λαμβάνει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τον επερχόμενο καύσωνα που απειλεί την Ευρώπη από σήμερα, θέλοντας να αποφύγει μια ακόμη τραγωδία που θα θύμιζε όσα έγιναν στη χώρα το 2003.
Ο μεγάλος καύσωνας εκείνες της χρονιάς στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους στην Ευρώπη. Οι θάνατο,ι οι οποίοι σχετίστηκαν με τις καιρικές συνθήκες εκείνο το καλοκαίρι στη Γαλλία, εκτιμάται πως ήταν πάνω από 14.000.
Στο Παρίσι εκπονήθηκε έκτακτο «σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα», ενώ αντίστοιχες προειδοποιήσεις υπάρχουν και στο Βέλγιο καθώς οι θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 40 βαθμούς.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, στη Γαλλία, ο καύσωνας αναμένεται να ανεβάσει το θερμόμετρο μέχρι τους 40°C σε πολλές περιοχές από την Τρίτη, ανάμεσά τους και στο Παρίσι, όπου σχέδιο αντιμετώπισης του καύσωνα 3ου βαθμού στην 4βαθμη κλίμακα έχει τεθεί σε εφαρμογή για την προστασία των ηλικιωμένων, των ασθενών, των παιδιών και των αστέγων.
Οι πισίνες θα είναι συνεχώς ανοιχτές για νυχτερινή κολύμβηση, μεγάλα πάρκα θα παραμείνουν ανοιχτά όλες τις ώρες και θα δημιουργηθούν ειδικές κλιματιζόμενες αίθουσες στα κτίρια του δημαρχείου καθώς οι γαλλικές αρχές φοβούνται για την υγεία των κατοίκων. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ζουν μόνοι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τους γείτονες αποτελούν ιδιαίτερη ανησυχία.
Η δήμαρχος Άν Χιντάλγκο, δήλωσε την Κυριακή ότι οκτώ μεγάλες πισίνες θα παραμείνουν ανοιχτές μετά τις 10μμ και η κολύμβηση θα επιτρέπεται στο κανάλι La Villette. Είπε επίσης ότι θα δημιουργηθούν τρεις προσωρινές εξωτερικές πισίνες σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού χαμηλότερου εισοδήματος, οι οποίες θα διατεθούν για δωρεάν χρήση.
13 μεγάλα πάρκα θα παραμείνουν ανοικτά όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια του καύσωνα, καθώς εκεί η θερμοκρασία θα είναι κατά ένα ή δύο βαθμούς χαμηλότερη από ό, τι στην υπόλοιπη πόλη. Η δήμαρχος ανακοίνωσε ότι πέντε ακόμη πάρκα θα προστεθούν στη λίστα αν συνεχιστεί ο καύσωνας.
Ο αυξανόμενος πληθυσμός των αστέγων της πόλης, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό μεταναστών που κοιμούνται σε σκηνές κάτω από γέφυρες ή δρόμους, αποτελεί επίσης ιδιαίτερη μέριμνα. 5.000 φιάλες νερού θα διανέμονται στους ανθρώπους που ζουν στο δρόμο και θα υπάρχει έλεγχος ενώ ανοιχτά θα είναι όλα τα κέντρα βοήθειας και οι νοσοκομειακοί χώροι έκτακτης ανάγκης στο Παρίσι υποστηρίζονται για ενδεχόμενη αύξηση των ασθενών.