Η Γερμανία θα καταβάλει εφάπαξ αποζημιώσεις στους επιζώντες του «Kindertransport»

Η Γερμανία θα καταβάλει εφάπαξ αποζημιώσεις στους επιζώντες του «Kindertransport» Facebook Twitter
0

Η Γερμανία ανακοίνωσε την καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης ύψους 2.500 ευρώ στους επιζώντες του «Kindertransport», το οποίο φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά παιδιών Εβραίων που διώκονταν από την ναζιστική Γερμανία στην Βρετανία κατά το διάστημα 1938-1940.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Τσαουντχούρι, από την 1.1.2019 θα λειτουργεί Ταμείο, το οποίο θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των δικαιούχων.

«Αυτή η εφάπαξ καταβολή αποτελεί φόρο τιμής στην ιδιαίτερη μοίρα αυτών των παιδιών. Αναγκάστηκαν να αφήσουν τις οικογένειές τους σε καιρό ειρήνης και, σε πολλές περιπτώσεις, να μην τις ξαναδούν ποτέ», δήλωσε ο κ. Τσαουντχούρι και τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση «γνωρίζει καλά ότι τα χρήματα δεν μπορούν να αναπληρώσουν την απροσμέτρητη οδύνη των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων», προσθέτοντας ωστόσο ότι η Γερμανία έχει καταβάλει ως τώρα 75 δισεκατομμύρια σε ανάλογες αποζημιώσεις.

Από την πλευρά της Διάσκεψης των Διεκδικήσεων, η οποία στις διαπραγματεύσεις εκπροσωπεί θύματα Εβραίους χαιρέτισε την απόφαση ως «ιστορική». «Έπειτα από μια ζωή χωρίς τους γονείς και τις οικογένειές τους, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί και πάλι να αναπληρώσει την απώλειά τους. Λαμβάνουν μόνο μια μικρή έκφραση δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διάσκεψης Στούαρτ Άιτζενστατ.

Το πρόγραμμα «Kindertransport» οργανώθηκε μετά την «Νύχτα των Κρυστάλλων», τον Νοέμβριο του 1938 και το πογκρόμ που εξαπέλυσαν οι Ναζί εναντίον Εβραίων σε όλη την Γερμανία. Η Οργάνωση Refugee Children φυγάδευσε περίπου 10.000 παιδιά κυρίως εβραϊκών οικογενειών, ηλικίας 3-17 ετών, με τα πρώτα 196 παιδιά που έφθασαν στο Χάργουιτς τον Δεκέμβριο του 1938 να έχουν διαφύγει από εβραϊκό ορφανοτροφείο του Βερολίνου. Το κίνημα οργανώθηκε γρήγορα και δραστηριοποιήθηκε εκτός από την Γερμανία, στην Αυστρία, στην Πολωνία και στην Τσεχοσλοβακία. Τα νεότερα παιδιά ανατέθηκαν σε βρετανικές οικογένειες, ενώ όσα ήταν άνω των 16 ετών εντάχθηκαν σε προγράμματα εκπαίδευσης και απασχόλησης. Η φροντίδα και η εκπαίδευση των παιδιών υποστηρίχθηκε αποκλειστικά από ιδιώτες και οργανισμούς και όλοι πίστευαν ότι επρόκειτο για προσωρινό μέτρο και ότι τουλάχιστον όσα παιδιά δεν ήταν ορφανά, θα επέστρεφαν σύντομα στις οικογένειές τους. Η τελευταία άφιξη παιδιών μέσω του «Kindertransport» έγινε από την Ολλανδία στις 14 Μαΐου 1940, μία ημέρα πριν από την ολλανδική συνθηκολόγηση.

Μεταξύ των παιδιών που σώθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο από το Ολοκαύτωμα - η πλειοψηφία των οποίων δεν ξαναείδαν ποτέ τους γονείς τους - ήταν οι μετέπειτα Νομπελίστες της Φυσικής 'Αρνο Πενζίας και της Χημείας Γουόλτερ Κον και πολλοί ακόμη επιστήμονες, καλλιτέχνες και πολιτικοί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Διεθνή / Ανάλυση NYT: Γιατί το Χάρβαρντ αποφάσισε να πολεμήσει τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ χρειάστηκε λιγότερο από 72 ώρες για να πει «όχι» στις απαιτήσεις Τραμπ που με όχημα την «καταπολέμηση του αντισημιτισμού» επιτίθενται στην ακαδημαϊκή ελευθερία
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Η Κίνα επιτίθεται λεκτικά στις ΗΠΑ για τον εμπορικό πόλεμο: «Έχετε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές σας και επωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Διεθνή / Κίνα προς ΗΠΑ: «Σταματήστε την γκρίνια – Ωφεληθήκατε από την παγκοσμιοποίηση»

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ–Κίνας κλιμακώνεται, η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να σταματήσουν να παριστάνουν το θύμα - Τι σημαίνουν οι νέοι δασμοί για την παγκόσμια οικονομία και τεχνολογία;
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Νέος χάρτης «κόβει» το Αιγαίο στα δύο – Προς ολοκλήρωση το θαλάσσιο σχέδιο της Άγκυρας

Διεθνή / Η Τουρκία παρουσιάζει δικό της θαλάσσιο χάρτη – Χωρίζει το Αιγαίο στη μέση, βάσει «Γαλάζιας Πατρίδας»

Η Τουρκία φέρνει νέο θαλάσσιο χάρτη στο προσκήνιο, βασισμένο στη «μέση γραμμή» του Αιγαίου, εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις με την Ελλάδα.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ