Εν μέσω της φονικής πανδημίας κορωνοϊού, η Χαβάη ζητά από εκδότες να σταματήσουν να την προωθούν σε άρθρα ως ταξιδιωτικό προορισμό και πληρώνει για την αναχώρηση επισκεπτών από το νησιωτικό σύμπλεγμα.
Το κρατικό πρακτορείο της Χαβάης, που πριν την πανδημία κορωνοϊού ήταν επιφορτισμένο με την υποδοχή των τουριστών, πλέον έχει ως αποκλειστική μέριμνα να φροντίσει να φύγουν. Η Τουριστική Αρχή της Χαβάης ενέκρινε μάλιστα κονδύλι 25.000 δολαρίων για να στείλει πίσω στις χώρες τους, όσους τουρίστες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την υποχρεωτική 14ημερη καραντίνα αλλά και εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν έχουν τα χρήματα για το εισιτήριο.
Στις 6 Απριλίου, ο Τζον Μόναχαν, πρόεδρος του Γραφείου Επισκεπτών στην Χαβάη, έστειλε μία επιστολή σε διάφορες εκδόσεις, ζητώντας τους να μην προωθούν με καμπάνιες τα ταξίδια στην Χαβάη. Οι υπεύθυνοι ελπίζουν με αυτό τον τρόπο να μειώσουν την κίνηση προς το νησιωτικό σύμπλεγμα των 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Η ασφάλεια των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων είναι υποχρέωσή μας», λέει ο Μόναχαν στην επιστολή του. «Για αυτό ζητάμε πως οτιδήποτε γράφεται για την Χαβάη, θα πρέπει να αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες από το να την επισκεφτούν, μέχρι να δοθούν διαφορετικές οδηγίες από τους κρατικούς αξιωματούχους».
Μέχρι σήμερα, η Χαβάη έχει καταγράψει 596 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και 12 θανάτους ενώ 455 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Την 1η Απριλίου, ο κυβερνήτης της Χαβάης David Ige διέταξε την υποχρεωτική καραντίνα για όλους τους επισκέπτες της πολιτείας, καθώς και για όσους είχαν πρόσφατα ταξιδέψει από νησί σε νησί. Η καραντίνα είχε διάρκεια 14 ημέρες και μετά την λήξη της οι αρχές συνέχισαν να παροτρύνουν τους επισκέπτες να μην μετακινούνται.
Η Χονολουλού, πρωτεύουσα της Χαβάης, βρίσκεται 3.700 χιλιόμετρα δυτικά των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών και οι αρχές θέλουν να αποφύγουν τυχόν υπερφόρτωση του συστήματος υγείας, δεδομένης και της γεωγραφικής απομόνωσης των νησιών.
«Η δυνατότητα της γρήγορης επιστροφής στα αεροδρόμια των χωρών τους, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, βοηθά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να διασφαλίσουν την επιτυχία των έκτακτων μέτρων», δήλωσε η εισαγγελέας της Χαβάης, Clare Connors.
Από την ξέσπασμα της πανδημίας, 19 άτομα έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παραβάτες της καραντίνας διώχθηκαν ποινικά για πλημμέλημα και κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα.
Με πληροφορίες από CNN
σχόλια