Η Κίνα προειδοποίησε ότι οι απόπειρες της Ταϊβάν να αποκτήσει ανεξαρτησία από το Πεκίνο ισοδυναμούν με πόλεμο.
Η αυστηρή προειδοποίηση έρχεται λίγες ημέρες αφού το Πεκίνο αύξησε τις στρατιωτικές δραστηριότητές του και έστειλε πολεμικά αεροσκάφη κοντά στο νησί.
Την ίδια ώρα εντείνονται οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ Ταϊβάν και ΗΠΑ. Σε δήλωση την Πέμπτη, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να υποστηρίξει την αμυντική ικανότητα της Ταϊβάν.
Η Κίνα, από την άλλη, βλέπει τη δημοκρατική Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία. Η Ταϊβάν όμως, βλέπει τον εαυτό της ως κυρίαρχο κράτος.
«Μιλάμε σοβαρά προς αυτές τις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν: αυτοί που παίζουν με τη φωτιά θα καούν και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κίνας Wu Qian σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.
Υπερασπίστηκε επίσης τις πρόσφατες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, λέγοντας ότι ήταν «απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης ασφάλειας στα στενά της Ταϊβάν και για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας».
Οι ΗΠΑ απάντησαν αργότερα την Πέμπτη. «Θεωρούμε ότι αυτό το σχόλιο είναι ατυχές και σίγουρα δεν αντιστοιχεί στις προθέσεις μας να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας βάσει του νόμου για τις σχέσεις της Ταϊβάν», δήλωσε ο υπουργός Τύπου του Πενταγώνου John Kirby σε δημοσιογράφους, στην πρώτη δήλωση της νέας κυβέρνησης για τις σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν.
Ο Kirby πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο «δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο οι εντάσεις για την Ταϊβάν πρέπει να οδηγήσουν σε οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αντιπαράθεση».
Η νέα αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πίεση στην Κίνα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εμπορικών διαφορών, του Χονγκ Κονγκ και της Ταϊβάν, εν μέσω της επιδεινούμενης σχέσης μεταξύ των δύο δυνάμεων.
Οι επίσημοι εκπρόσωποι της Κίνας προσπαθούν να μην μιλήσουν για πόλεμο. Τονίζουν σχεδόν πάντα ότι είναι μια ειρηνική χώρα αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC.
Η Κίνα δεν είναι ένα έθνος με ιστορία εκστρατευτικής στρατιωτικής αντιπαράθεσης πολύ πέρα από αυτό που θεωρεί ως σύνορά της - εκτός από ό, τι αφορά στην Ταϊβάν. Η σύγχρονη Ταϊβάν είναι αποτέλεσμα εμφυλίου πολέμου.
Υπό την ηγεσία του Xi Jinping, η Κίνα έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση προς την επίσημη ανεξαρτησία από αυτό που θεωρεί ως αποσχισμένη επαρχία.
Η απειλή ενός πολέμου δεν είναι τόσο ήπια όσο η συζήτηση για στρατιωτική επέμβαση. Είναι πιο έντονη, πιο τρομακτική, προσθέτει ο ανταποκριτής.
«Είναι επίσης διαφορετική. Η στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να έρθει με πολλούς τρόπους. όχι κατ 'ανάγκη έναν πόλεμο μεταξύ δύο ανταγωνιστών και των συμμάχων τους.» συμπληρώνει.
Όμως, το καθεστώς της Ταϊβάν είναι μια κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο, μέρος αυτού που θεωρεί ως απαράδεκτη εδαφική ακεραιότητα. Μια «εσωτερική υπόθεση», παράλληλα με το Χονγκ Κονγκ.
Η ιστορία Κϊνας-Ταϊβαν
Η Κίνα και η Ταϊβάν είχαν ξεχωριστές κυβερνήσεις από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949. Το Πεκίνο προσπάθησε από καιρό να περιορίσει τις διεθνείς δραστηριότητες της Ταϊβάν και αμφότεροι έχουν αγωνιστεί για επιρροή στην περιοχή του Ειρηνικού.
Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και το Πεκίνο δεν απέκλεισε τη χρήση βίας για να πάρει το νησί πίσω.
Αν και η Ταϊβάν αναγνωρίζεται επίσημα μόνο από λίγα έθνη, η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της έχει ισχυρούς εμπορικούς και άτυπους δεσμούς με πολλές χώρες.
Όπως και τα περισσότερα κράτη, οι ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊπέι. Ωστόσο, αμερικανικός νόμος για τις σχέσεις με την Ταϊβάν υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ταϊβάν με αμυντικά όπλα και τονίζει ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ταϊβάν θα θεωρηθεί θέμα «σοβαρής ανησυχίας» για τις ΗΠΑ».
Με πληροφορίες του BBC