Η κλιματική αλλαγή απειλεί με οριστική εξαφάνιση τις καλλιέργειες καφέ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί με οριστική εξαφάνιση τις καλλιέργειες καφέ Facebook Twitter
1

Έκθεση του Κλιματικού Ινστιτούτου Αυστραλίας που δόθηκε πριν από μερικές μέρες στη δημοσιότητα προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες του κλίματος στην καλλιέργεια καφέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αν δεν βρεθούν τρόποι ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2050, σχεδόν το 50% των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την καλλιέργεια καφέ θα είναι ακατάλληλο προς χρήση, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα τα άγρια καφεόδεντρα της ποικιλίας Arabica (σ.σ. από την οποία προέρχονται οι περισσότερες ποικιλίες καφέ στον πλανήτη) θα έχουν εξαφανιστεί οριστικά.

Για παράδειγμα, αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, μέχρι το 2020 το Μεξικό θα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των φυτειών καφέ, με το ίδιο να συμβαίνει και στη Νικαράγουα το αργότερο μέχρι το 2050. 

Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Οι φετινές δυνατές βροχοπτώσεις αναμένονται να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή καφέ στην Κολομβία, την ώρα που οι μικροπαραγωγοί της Ινδονησίας αποδίδουν τη μειωμένη σοδειά τους στην παρατεταμένη ξηρασία.

Οι κόκκοι καφέ είναι εξαιρετικά ευπαθείς. Η ποικιλία Arabica εν προκειμένω, αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, σε μεγάλο υψόμετρο. Συχνές ή πολύ αραιές βροχοπτώσεις είναι ικανές να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στα φυτά, ενώ απειλή συνιστούν και τα παράσιτα που ζουν στις τροπικές περιοχές όπου ευδοκιμεί ο καφές.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να εμφανιστούν νωρίτερα και πιο έντονα στις τροπικές ζώνες. Σύμφωνα με το Global Climate Risk Index 2016 της γερμανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Germanwatch, οι επτά από τις δέκα πρώτες χώρες του κόσμου που επηρεάζονται περισσότερο από ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα συμμετέχουν στην καλλιέργεια καφέ, και όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής.

«Από το 1850, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έχει ήδη αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα βαθμό Κελσίου. Μέχρι το 2100, η υπερθέρμανση αναμένεται να φτάσει τους 2,6-4,8 βαθμούς Κελσίου. Οι συνέπειες για την παγκόσμια γεωργία θα είναι εκτεταμένες, πολύπλοκες, και τρομερές», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Η έκθεση αναφέρει διάφορα μέτρα προστασίας και προσαρμογής για τους μικροκαλλιεργητές, όπως η ανάπτυξη πιο ανθεκτικών συστημάτων παραγωγής, η φύτευση ψηλότερων δέντρων περιμετρικά των φυτειών που θα προστατέψουν τα καφεόδεντρα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η ανάπτυξη νέων ή γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών που θα είναι πιο ανθεκτικές στις εξωτερικές συνθήκες και η μετατόπιση των φυτειών σε χαμηλότερα υψόμετρα. Όλα τα παραπάνω όμως είναι πιθανό να έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα, τη γεύση και φυσικά την τιμή του καφέ.

Συμπερασματικά, με τη μέση, καθημερινή κατανάλωση καφέ να αγγίζει ήδη τα 2.25 δισ. φλιτζάνια και την παραγωγή να πασχίζει να ικανοποιήσει την τεράστια ζήτηση, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά σε λίγα χρόνια ο καφές θα είναι προνόμιο για λίγους.

Με στοιχεία από το Quartz

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

Διεθνή / Αντιπαράθεση Μελόνι - Κεντροαριστεράς για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τον κατώτατο μισθό

«Υπερασπίζομαι τους εργαζόμενους καλύτερα απ’ την “αριστερά με χαβιάρι”», λέει η Μελόνι- «Δεν ανέχομαι να δίνουν ρετσινόλαδο στους εργαζόμενους», απαντά η ηγέτης της κεντροαριστεράς
LIFO NEWSROOM
Ανάλυση Φράνσις Φουκογιάμα στους FT: «Η επιστροφή του Τραμπ: Μια νέα εποχή διάβρωσης για την Αμερική»

Διεθνή / Ανάλυση Φράνσις Φουκουγιάμα στους FT: Τι σημαίνει η ισοπεδωτική νίκη Τραμπ για την Αμερική και τον κόσμο

«Οι Δημοκρατικοί έχασαν την επαφή τους με τη βάση τους στην εργατική τάξη και έγιναν ένα κόμμα κυριαρχούμενο από μορφωμένους αστούς επαγγελματίες» αναφέρει ο πολιτικός φιλόσοφος - Πώς επηρέασε ο woke φιλελευθερισμός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια