Νέα μελέτη αποκαλύπτει μία αθέατη επίπτωση που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων: κακή ποιότητα ύπνου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι αυξημένες θερμοκρασίες ανά τον πλανήτη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ύπνο. Υπάρχει, δε, πιθανότητα για άυπνες νύχτες και απορρύθμιση του προγράμματος ύπνου.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Cell Press, δείχνουν πως από το 2099 η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 50-58 ωρών ύπνου, ανά άτομο, ετησίως και το φαινόμενο θα πλήξει, κυρίως, όσους προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, τους ηλικιωμένους αλλά και τις γυναίκες.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν πως ο ύπνος, μία απαραίτητη διαδικασία για την υγεία και την παραγωγικότητα του ατόμου, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών» σημείωσε ο Kelton Minor του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ένας από τους υπογράφοντες της έρευνας.
Ο ίδιος κρίνει πως για τη λήψη αποτελεσματικότερων αποφάσεων για την πάταξη της κλιματικής αλλαγής, «πρέπει να λάβουμε καλύτερα υπόψη μας όλο το φάσμα των πιθανών μελλοντικών κλιματικών επιπτώσεων που απορρέουν από τις σημερινές επιλογές για τις εκπομπές αερίων».
Ο Minor εξήγησε πως η μελέτη, κατά την οποία μελετήθηκαν επτά εκατομμύρια αρχεία από περισσότερους από 47.000 ενήλικες σε 68 χώρες, έδειξε ότι η φάση του λήθαργου θα καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, ενώ τα άτομα θα ξυπνούν αρκετά νωρίς.
Σε μία νύχτα με τη θερμοκρασία φτάνει στους 30 βαθμούς Κελσίου, θα χάνονται, κατά μέσο όρο, 14 λεπτά ύπνου.
Μία λύση στο προβλήματα θα ήταν η χρήση κλιματιστικών, ωστόσο νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιες παροχές και άρα καθίστανται πιο ευάλωτα. Και τα air condition, όμως, έχουν αποτύπωμα στην κλιματική κρίση.
Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεργαστούν με επιστήμονες του κλίματος, ερευνητές ύπνου και εταιρείες τεχνολογίας για να επεκτείνουν την έρευνα, σε μία προσπάθεια να βρεθεί βιώσιμη λύση.