Η Μέρκελ κατάφερε να προστατεύσει τον Ερντογάν, αγνοώντας την Κύπρο

Η Μέρκελ κατάφερε να προστατεύσει τον Ερντογάν, αγνοώντας την Κύπρο Facebook Twitter
Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σε αδιέξοδο, χωρίς να έχει κερδίσει αυτό που ήθελε. Από την υπόθεση αυτή έχει ήδη τραύματα, ενώ και το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί. Απλώς η Μέρκελ κατάφερε να προστατεύσει τον Ερντογάν από τα χειρότερα ‒ για την ώρα. Φωτο αρχείου: Sean Gallup/Getty Images
0



ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
εναντίον της Τουρκίας, όπως ήθελε από την αρχή η Γερμανία, αποφάσισαν οι 27 της Ε.Ε., αφήνοντας ανοιχτό να επανέλθουν τον Δεκέμβριο και να αποφασίσουν ξανά, αν χρειαστεί, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Οι χώρες που αντιδρούσαν, με πρώτη την Κύπρο, αλλά και όσες την υποστήριζαν, όπως η Ελλάδα, η Αυστρία και η Γαλλία, υποχώρησαν τελικά κάτω από τις πολύ έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στο παρασκήνιο από την καγκελάριο Μέρκελ. Δεν είναι γνωστό για την ώρα ‒και ίσως να μην το μάθουμε ποτέ‒ ποια μέσα επιστράτευσε η γερμανική πλευρά για να πιέσει, αλλά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έδωσε μια μεγάλη μάχη για να γλιτώσει η Τουρκία τις κυρώσεις.

Η Κύπρος, μέχρι την τελευταία στιγμή, φερόταν αποφασισμένη να κρατήσει σθεναρή στάση, ενώ η Ελλάδα διατηρούσε πιο χαμηλούς τόνους και μετριοπάθεια, οχυρωμένη πίσω από το «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις, άρα η Ελλάδα θα μπορούσε να μην επιμείνει στις κυρώσεις, αλλά το γεωτρύπανο Γιαβούζ παραμένει στην Κύπρο. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να ισχυριστεί κανείς ότι η αλληλεγγύη που η Ελλάδα απαιτούσε για την ίδια δεν θα ήταν δεδομένη και για την Κύπρο;

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το πρώτο κείμενο είχε σχεδόν «ταπεινωτικό χαρακτήρα» για όλες τις χώρες που ζητούσαν σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. «Όχι μόνο δεν προειδοποιούσε την Τουρκία αλλά ήταν σαν η Μέρκελ να ήθελε να τιμωρήσει όσους αντέδρασαν για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας» έλεγαν. 

Άλλωστε, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καθώς προσερχόταν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, δήλωνε ότι «η αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη». Και όχι μόνο αυτό. Επιχειρώντας προφανώς να φέρει σε δύσκολη θέση τη Μέρκελ, δήλωσε δημόσια ότι υπάρχουν «σαφείς πληροφορίες» για την παρουσία τζιχαντιστών (με σαφές υπονοούμενο για τη σχέση τους με τον Ερντογάν) στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

Αποτελεί όντως ειρωνεία το ότι αυτές τις μέρες, που κάποιοι στην Ε.Ε. έδιναν μάχη για να παρουσιάσουν την Τουρκία ως μια χώρα που θα σεβαστεί και θα λύσει τα προβλήματά της με τον διάλογο, υπάρχουν καταγγελίες και ρεπορτάζ ότι ο Ερντογάν στέλνει τζιχαντιστές να πολεμήσουν στο πλευρό των Αζέρων κατά της Αρμενίας, όπως είχε κάνει επίσης στη Συρία και στη Λιβύη.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία παραμένει ο σημαντικότερος αγοραστής γερμανικών όπλων. Η Γερμανία έχει πουλήσει στην Τουρκία τα περίφημα Leopard, τα οποία, σύμφωνα με καταγγελίες και στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον της Συρίας και των Κούρδων ως τώρα.

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ήταν και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ στα αυστριακά ΜΜΕ.

  

Το πρώτο σχέδιο για το κοινό ανακοινωθέν χθες ήταν σχεδόν όπως θα το ήθελε η Τουρκία, χωρίς αναφορά καν σε μελλοντικές πιθανές κυρώσεις, και η Ελλάδα ξεκαθάρισε αμέσως ότι δεν ήταν αποδεκτό. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το πρώτο κείμενο είχε σχεδόν «ταπεινωτικό χαρακτήρα» για όλες τις χώρες που ζητούσαν σκληρή στάση απέναντι στην Τουρκία. «Όχι μόνο δεν προειδοποιούσε την Τουρκία αλλά ήταν σαν η Μέρκελ να ήθελε να τιμωρήσει όσους αντέδρασαν για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας» έλεγαν.

Το προσχέδιο εκείνο δεν καθιστούσε καθόλου σαφείς τους τρόπους με οποίους η Ε.Ε. θα προστατεύσει τα συμφέροντά της, αν η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και επανέλθει, πράγμα καθόλου απίθανο. Η ελληνική πλευρά, μαζί με αρκετές άλλες χώρες, ζητούσε να γίνει ξεκάθαρο το ότι αν η Τουρκία δεν σταματήσει τις προκλήσεις, θα έχει κόστος.

«Αν η Τουρκία δεν ξέρει ότι θα το πληρώσει, γιατί να μην το ξανακάνει;» σχολίαζαν κάποιοι στις Βρυξέλλες, αλλά η Γερμανία δεν είχε καμία αγωνία γι' αυτό. Το μόνο που ήθελε ήταν να κλείσει γρήγορα το θέμα, χωρίς να θιχτεί η Τουρκία. Γι' αυτό και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, έσπευσε χθες να ανακοινώσει τον μηχανισμό αποτροπής συγκρούσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (deconfliction mechanism), ώστε να διευκολύνει την προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας, στην οποία στεκόταν εμπόδιο η επιμονή της Κύπρου για τα αυτονόητα.

Το τελικό ανακοινωθέν δεν διόρθωσε και πολλά, καθώς δεν αποσαφηνίζει τις κυρώσεις που θα υποστεί η Τουρκία αν επανέλθει και στην ουσία αφήνει την Κύπρο χωρίς την περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αφού κάνει ότι δεν βλέπει πως το τουρκικό γεωτρύπανο δεν αποχώρησε, όπως το Ορούτς Ρέις (που κι αυτό δεν αποκλείεται να επιστρέψει). Παίρνει ωστόσο ξεκάθαρη θέση υπέρ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που απειλούνται από την Τουρκία, δηλαδή την Ελλάδα και την Κύπρο, και την καλεί να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες.

Στη μεγάλη εικόνα, πάντως, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι σε αδιέξοδο, χωρίς να έχει κερδίσει αυτό που ήθελε. Από την υπόθεση αυτή έχει ήδη τραύματα, ενώ και το κύρος της Γερμανίας έχει πληγεί. Απλώς η Μέρκελ κατάφερε να προστατεύσει τον Ερντογάν από τα χειρότερα ‒ για την ώρα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Διεθνή / Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες
LIFO NEWSROOM
Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Διεθνή / Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπότητα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Διεθνή / ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης αυτής της μεθόδου, επιχειρηματολογώντας πως ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου» και πως είναι ξεκάθαρα «απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο»
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM