Η μόδα του επικίνδυνου τουρισμού: «Αν είναι ασφαλές, δεν είναι περιπέτεια»

Η μόδα του επικίνδυνου τουρισμού: «Αν είναι ασφαλές, δεν είναι περιπέτεια» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ο τουρισμός σε ακραία περιβάλλοντα με κίνδυνο της ζωής του ταξιδιώτη έχει γίνει ιδιαίτερα της μόδας τα τελευταία χρόνια και επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω του δυστυχήματος με το υποβρύχιο στο ναυάγιο του Τιτανικού.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Σλοβένος στοματοχειρουργός, Τόμαζ Ροτάρ καθόταν μέσα σε μια μικρή σκηνή σε υψόμετρο 7.300 μέτρων στο Κ2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό του κόσμου. Περισσότεροι από 20 ορειβάτες είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο στήνοντας έναν καταυλισμό εν μέσω σφοδρών ανέμων και θερμοκρασιών που έφταναν τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Στόχος των ορειβατών ήταν να φτάσουν στην κορυφή του βουνού την περίοδο του χειμώνα. Οι περισσότεροι αποφάσισαν να σταματήσουν στον καταυλισμό με σκοπό όταν ξημερώσει να επιστρέψουν σε χαμηλότερα υψόμετρα καθώς οι συνθήκες δεν επέτρεπαν τον στόχο της κορυφής. Ωστόσο, ελάχιστοι από αυτούς αποφάσισαν μέσα στο σκοτάδι να συνεχίσουν προς την κορυφή. 

Ο Ροτάρ ήταν ένας από τους επτά ορειβάτες που πήραν την απόφαση να συνεχίσουν. Μερικές ώρες αργότερα, οι μισοί, ανάμεσά τους και ο Ροτάρ αποφάσισαν να σταματήσουν. Τρεις άλλοι ορειβάτες συνέχισαν. Οι ορειβάτες χάθηκαν τελικά και στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση με ελικόπτερα και αεροσκάφη για τον εντοπισμό τους.

Και οι τρεις άνδρες πέθαναν εκείνη τη νύχτα. Θα περνούσαν μήνες μέχρι να βρεθούν τα παγωμένα σώματά τους. Καθώς ο Ροτάρ παρακολουθούσε τις ειδήσεις για το υποβρύχιο Titan αυτή την εβδομάδα σκεφτόταν το δίλημμα των πλούσιων τουριστών που σπεύδουν σε τέτοια ακραία μέρη: «μένουμε ή φεύγουμε;»

«Είναι το ίδιο είδος ανθρώπων που νιώθουν έλξη για τέτοιου τύπου τουρισμό, είτε πρόκειται να πάνε βαθιά κάτω από τη θάλασσα, είτε να σκαρφαλώσουν πολύ ψηλά, είτε να τρέξουν πολύ μακριά», λέει. «Είναι ένα είδος αρρώστιας, σαν ένα δηλητήριο στις φλέβες σου [...] Θέλεις αυτό το όμορφο συναίσθημα που έρχεται όταν ο κίνδυνος έχει περάσει και ξέρεις ότι έχεις πετύχει κάτι. Και μετά δεν ξέρεις καν πώς ζούσες πριν από αυτό, οπότε επιστρέφεις και το ξανακάνεις».

«Οι άνθρωποι θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ επειδή είναι επικίνδυνο και ενέχει ρίσκο», λέει ο Λούκας Φούρτενμπαχ, ένας Αυστριακός ξεναγός βουνών που ειδικεύεται σε premium αποστολές στο Έβερεστ (τα πακέτα του κοστίζουν έως και 217.000 δολάρια). «Αν δεν πέθαινε κανείς και ήταν 100% ασφαλές, αυτό δεν είναι περιπέτεια και νομίζω ότι η ζήτηση θα μειωνόταν», πρόσθεσε. 

Ανταρκτική και διάστημα ως ταξιδιωτικοί προορισμοί

Φαίνεται λοιπόν πως ορισμένοι, και ειδικά αυτοί με οικονομική επιφάνεια, είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένοι να πληρώσουν μικρές περιουσίες για να κυνηγήσουν μεγάλα, μερικές φορές επικίνδυνα όνειρα. Οι προορισμοί τους περιλαμβάνουν από ωκεανούς, ψηλά βουνά και πολικά στρώματα πάγου μέχρι ενεργά ηφαίστεια και βέβαια το διάστημα. 

Ενδεικτικά, το ενδιαφέρον για μια επίσκεψη στην Ανταρκτική αυξάνεται συνεχώς, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων να φτάνουν μέσω κρουαζιερόπλοιων και να αποβιβάζονται στην ξηρά με μικρά σκάφη. Ο αριθμός των ατόμων που αποβιβάστηκαν διπλασιάστηκε από 26.000 το 2014/15 στους 55.000 το 2019/20. 

Το διάστημα προσφέρει επίσης δυνατές συγκινήσεις σε πλούσιους. Η Virgin Galactic πρόκειται να ξεκινήσει την πρώτη εμπορική διαστημική πτήση την επόμενη εβδομάδα, μια δίωρη εμπειρία που θα φτάσει περίπου 55 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Ήδη 800 άτομα έχουν αγοράσει εισιτήρια, τα οποία κοστίζουν πλέον 450.000 δολάρια. Εν τω μεταξύ, ο πύραυλος Blue Origin, ιδιοκτησίας του Τζεφ Μπέζος, φτάνει τα 62 μίλια σε μια πτήση μόλις 11 λεπτών. Στην πρώτη επανδρωμένη πτήση του το 2021, ανάμεσα στους επιβάτες ήταν ο ηθοποιός του Star Trek Γουίλιαμ Σάτνερ, ο υποθαλάσσιος εξερευνητής Βίκτορ Βέσκοβο και ο Χάμις Χάρντινγκ.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM