Αν μπήκε ποτέ κάποιος στη διαδικασία να παρακολουθήσει το έτερον ήμισύ του -και ειδικά στην περίπτωση που το 'χει παντρευτεί- και αν διαθέτει πολλά χρήματα η Ayesha Vardag είναι ο άνθρωπός του. Στους νομικούς κύκλους της υψηλής κοινωνίας του εξωτερικού είναι γνωστή με το όνομα η «ντίβα των διαζυγίων» και είναι η πιο καλά αμειβόμενη δικηγόρος του είδους. Το παρατσούκλι το κέρδισε κυριολεκτικά με τις αγορεύσεις και τις πρακτικές της: ειδικεύεται στο να παρέχει στους πελάτες της την υποστήριξη που χρειάζονται, ώστε να πετύχουν τις πιο συμφέρουσες συνθήκες και τους ωφελιμότερους διακανονισμούς, όταν ο γάμος τους λάβει -και επισήμως- τέλος.
Η νομική εταιρεία που έχει συστήσει -οι Vardags- έχει την έδρα της στο Λονδίνο και οι υποθέσεις που έχει αναλάβει έχουν χρίσει το γραφείο «ως την πρωτεύουσα των διαζυγίων όλου του κόσμου». Και δεν είναι μόνο αυτό. Με τη φήμη του γραφείου ότι διαχειρίζεται υποθέσεις μόνο ζάμπλουτων (χωρισμένων) πελατών, κάθε φορά που ένα ζευγάρι διασημοτήτων χωρίζει, γίνεται μάχη, κυριολεκτικά αγώνας ταχύτητας για το ποιος από τους δύο συζύγους θα προλάβει να απευθυνθεί πρώτος στο γραφείο της Vardag.
«Κάθε φορά που χωρίζει ένα ζευγάρι και οι δύο σπεύδουν σε 'μένα και υπάρχει σύγκρουση και για το ποιος θα με κλείσει πρώτος. Το θέμα δεν είναι απλά να εκπροσωπήσω τον έναν από τους δύο. Το θέμα είναι και να μην εκπροσωπήσω τον άλλον. Κυριολεκτικά έχει να κάνει με το ποιος θα φτάσει στο γραφείο πρώτος, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση της σύγκρουσης τέτοιων συμφερόντων», λέει η ίδια.
Οι αντίπαλοι της δεν λένε να δεχθούν ότι μία γυναίκα έχει καταφέρει να κάνει τόσο θόρυβο, μέσω των υποθέσεων και των διάσημων πελατών της πάντα και ότι δεν της συγχωρούν ότι μέσα στις δικαστικές αίθουσες είναι αμείλικτη.
Η φήμη της Vardag είναι απολύτως μετρήσιμη: η ανά ώρα χρέωση της στους πελάτες που τη ζητούν αγγίζει τις 795 λίρες μαζί με τους φόρους, ενώ η ίδια κερδίζει περισσότερα από 10 εκ. λίρες τον χρόνο. Όχι κι άσχημα για κάποιαν που ξεκίνησε το γραφείο της πριν από μόλις 12 χρόνια και κατάφερε να υφαρπάξει -λόγω του σερί των επιτυχιών της- πελάτες από τις μεγαλύτερες νομικές φίρμες όλου του κόσμου, σε κάποιους από τους οποίους αρνείται ευγενικά τις υπηρεσίες της, λόγω έλλειψης χρόνου.
Βέβαια, η άνοδος, η επιτυχία και οι ακριβοπληρωμένες δουλειές της, δημιούργησαν και εχθρούς, οι οποίοι κατηγορούν τη σούπερ σταρ δικηγόρο ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για το δίκτυο των γνωριμιών της, τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση κάθε φορά που αναλαμβάνει μια πολύκροτη υπόθεση διαζυγίου και τη βελτίωση των πρακτικών (μέσω παραθύρων του νόμου) που της εξασφαλίζουν βέβαιη νίκη, κάτι σαν τον «Δικηγόρο του Διαβόλου» της ομώνυμης ταινίας, αλλά σε γυναίκα.
Η ίδια απαντά ακριβώς με το επιχείρημα του σεξισμού. Ότι οι αντίπαλοι της δεν λένε να δεχθούν ότι μία γυναίκα έχει καταφέρει να κάνει τόσο θόρυβο, μέσω των υποθέσεων και των διάσημων πελατών της πάντα και ότι δεν της συγχωρούν ότι μέσα στις δικαστικές αίθουσες είναι αμείλικτη. Όπως λέει, στις υποθέσεις της κατεβαίνει πάντα πολύ «διαβασμένη», φροντίζει να μην αφήνει περιθώρια στην αντίπαλη πλευρά και να μην υποχωρεί κάθε φορά που τα πράγματα και οι συνθήκες μιας υπόθεσης φαίνεται να στρέφεται εναντίον της.
«Είμαι ευθύς και αποφασισμένη και όχι απλώς διεκδικώ: καταλαμβάνω τον χώρο που μου αντιστοιχεί στην υπόθεση και μέσα στη δικαστική αίθουσα. Αυτό μπορεί να ενοχλεί πολλούς και φυσικά αναρωτιέμαι αν υπάρχουν στοιχεία σεξισμού σε τέτοιου είδους αντιδράσεις», λέει.
Όσο εντυπωσιακές είναι οι νίκες της, άλλο τόσο και η προσωπική της ιστορία. Γεννημένη στην Οξφόρδη από Αγγλίδα μητέρα και Πακιστανό πατέρα, η Vardag ουσιαστικά ανατράφηκε μόνο από τη μητέρα της, καθώς ο πατέρας της επέστρεψε στο Πακιστάν για να χαθεί για πάντα από τη ζωή τους. Παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, υπήρξε άριστη μαθήτρια και όταν τελείωσε το σχολείο, η Νομική Σχολή του Κέμπριτζ ήταν γι' αυτήν μονόδρομος. Εργάστηκε για καιρό στο οικονομικό και εμπορικό δίκαιο σε μεγάλες φίρμες του Σίτι στο Λονδίνο, μέχρι που το δικό της «καθόλου φιλικό», όπως το περιγράφει, διαζύγιο την έκανε να στραφεί στο οικογενειακό δίκαιο και ειδικά στον χειρισμό εξαιρετικά δύσκολων διαζυγίων.
Πόσο καλή είναι, όμως; «Ας πούμε απλώς ότι με προσέλαβε για το δικό του διαζύγιο ο δικηγόρος που έβγαλε το δικό μου. Βρίσκω πολύ σοφιστικέ το οικονομικό δίκαιο και εξαιρετικά ενδιαφέρον, ωστόσο το να βοηθάς ανθρώπους να κρατήσουν τις περιουσίες, τα σπίτια, να μπορούν να βλέπουν τα παιδιά τους, νομίζω ότι είναι απείρως πιο ουσιαστικό. Στο οικογενειακό δίκαιο έχεις να κάνεις με θεμελιώδεις αξίες της ανθρώπινης ζωής», εξηγεί.
Δουλεύοντας για άλλες νομικές φίρμες για χρόνια, το 2005 αποφασίζει να ανοίξει το δικό της γραφείο. Όπως λέει, τότε είχε μόνο υποχρεώσεις, τρία παιδιά και απολύτως κανέναν πελάτη, οπότε άρχισε να δικτυώνεται «σαν τρελή», προκειμένου να γίνει γνωστή, τόσο η ίδια όσο και οι ικανότητές της. Όπως εξηγεί δεν άφηνε εγκαίνια έκθεσης, φιλανθρωπικό γκαλά ή σουαρέ διασημοτήτων που να μην ήταν η ίδια καλεσμένη, ωστόσο, η πρώτη της πελάτισσα δεν ήταν κάποια διάσημη, αλλά μια μητέρα που είχε γνωρίσει σε μια συνάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και το μόνο που ζητούσε ήταν ένας καλύτερος διακανονισμός για το δικό της διαζύγιο.
Σήμερα στα 5 γραφεία που διατηρεί η Vardags στη Βρετανία (Λονδίνο, Κέμπριτζ, Νιούκαστλ, Μάντσεστερ και Γουίντσεστερ) εργάζονται 55 δικηγόροι. Η ίδια εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση, ως νομικός σύμβουλος σε θέματα οικογενειακού δικαίου, ενώ πρόσφατα ανοίχτηκε επιχειρηματικά και Ντουμπάι, όπου την έφτασε η καλή της φήμη στα διαζύγια δισεκατομμυριούχων. Και παρά την εξαιρετική δικτύωση της η Vardag δεν μιλά ποτέ για τους VIP πελάτες της, αν και αρκεί μια αναζήτηση του ονόματος της στο διαδίκτυο για να διαπιστώσει κανείς τις διασυνδέσεις της, τα πρωτοσέλιδα υποθέσεων της, τις επιτυχίες της.
Με στοιχεία από το BBC
σχόλια