Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Με αυτό τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ουγγαρία ήταν το τελευταίο από τα 31 μέλη της συμμαχίας που επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας μετά από μήνες κωλυσιεργίας του κυβερνώντος κόμματος στο αίτημα αυτό.
Υπενθυμίζεται πως η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας επιδιώκοντας μεγαλύτερη ασφάλεια εντός του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022. Με την σημερινή είσοδό της στο ΝΑΤΟ είναι και επίσημα το 32ο μέλος του.
Η Ουγγαρία προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Saab JAS Gripen από τη Σουηδία, σηματοδοτώντας ένα αρκετά σημαντικό βήμα. Ο Βίκτορ Όρμπαν συναντήθηκε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον και τόνισε τις προσπάθειες για «ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η Ουγγαρία όχι μόνο θα αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά θα επεκτείνει και ένα σχετικό συμβόλαιο εφοδιασμού. Επί του παρόντος, η Ουγγαρία μισθώνει αεροσκάφη Gripen βάσει σύμβασης που ξεκίνησε το 2001. «Δεν διατηρούμε μόνο αλλά και ενισχύουμε την ικανότητα αεράμυνας μας. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ αλλά και θα ενισχύσει τη συμμετοχή μας στις κοινές επιχειρήσεις της συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όρμπαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κρίστερσον.
Γιατί η Σουηδία δεν μπήκε μέχρι τώρα στο ΝΑΤΟ
Παρότι η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι, η Σουηδία έμενε σε αναμονή καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία, που και οι δύο διατηρούν καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία από άλλα μέλη της συμμαχίας, εξέφρασαν αντιρρήσεις. Η Τουρκία απέκλεισε την επικύρωση της ιδιότητας μέλους της Σουηδίας, απαιτώντας σκληρότερα μέτρα κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που είπε ότι έχουν μετατρέψει σε σπίτι τους τη Σουηδία.
Η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της και χαλάρωσε τους κανόνες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων για να καθησυχάσει την Τουρκία. Ο Ερντογάν συνέδεσε επίσης την επικύρωση με την έγκριση των ΗΠΑ για τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με την Άγκυρα να αναμένει τώρα από τις ΗΠΑ να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.
Η κωλυσιεργία της Ουγγαρίας ήταν λιγότερο σαφής, με τη Βουδαπέστη να εκφράζει την οργή της για τη σουηδική κριτική για την κατεύθυνση της δημοκρατικής ανάπτυξης υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και όχι για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απαιτήσεις. Η επικύρωση της αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία άφησε την Ουγγαρία ως το τελικό εμπόδιο με τον Όρμπαν να αντιμετωπίζει πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμβιβαστεί.
Με πληροφορίες από Reuters