Έχοντας λειτουργήσει επί σειρά μηνών σαν... ουρά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αφού εξασφάλισε την περασμένη εβδομάδα μαχητικά αεροσκάφη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική της ουδετερότητας επιδιώκοντας μεγαλύτερη ασφάλεια εντός του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
Με τη Σουηδία να ακολουθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ και να γίνεται το 32ο μέλος του, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πέτυχε ουσιαστικά αυτό που προσπάθησε να αποτρέψει όταν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία - μια επέκταση της συμμαχίας - σχολιάζουν αναλυτές στη Δύση.
Γιατί η Σουηδία δεν μπήκε ως τώρα στο ΝΑΤΟ
Ενώ η Φινλανδία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ πέρυσι, η Σουηδία έμενε σε αναμονή καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία, που και οι δύο διατηρούν καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία από άλλα μέλη της συμμαχίας, εξέφρασαν αντιρρήσεις. Η Τουρκία απέκλεισε την επικύρωση της ιδιότητας μέλους της Σουηδίας, απαιτώντας σκληρότερα μέτρα κατά των μαχητών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που είπε ότι έχουν μετατρέψει σε σπίτι τους τη Σουηδία. Η Σουηδία άλλαξε τους νόμους της και χαλάρωσε τους κανόνες σχετικά με τις πωλήσεις όπλων για να καθησυχάσει την Τουρκία. Ο Ερντογάν συνέδεσε επίσης την επικύρωση με την έγκριση των ΗΠΑ για τις πωλήσεις μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με την Άγκυρα να αναμένει τώρα από τις ΗΠΑ να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την έγκριση του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Η κωλυσιεργία της Ουγγαρίας ήταν λιγότερο σαφής, με τη Βουδαπέστη να εκφράζει την οργή της για τη σουηδική κριτική για την κατεύθυνση της δημοκρατικής ανάπτυξης υπό τον εθνικιστή πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και όχι για οποιεσδήποτε συγκεκριμένες απαιτήσεις. Η επικύρωση της αίτησης ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία άφησε την Ουγγαρία ως το τελικό εμπόδιο με τον Όρμπαν να αντιμετωπίζει πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμβιβαστεί.
Το «τυράκι» της Σουηδίας στον Ορμπάν
Η Ουγγαρία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Saab JAS Gripen από τη Σουηδία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα.
Ο Όρμπαν, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ψήφιζε υπέρ της επικύρωσης της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον και τόνισε τις προσπάθειες για «ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών. Ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία όχι μόνο θα αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά θα επεκτείνει και ένα σχετικό συμβόλαιο εφοδιασμού. Επί του παρόντος, η Ουγγαρία μισθώνει αεροσκάφη Gripen βάσει σύμβασης που ξεκίνησε το 2001.
"Δεν διατηρούμε μόνο αλλά και ενισχύουμε την ικανότητα αεράμυνας μας. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει τη δέσμευσή μας στο ΝΑΤΟ αλλά και θα ενισχύσει τη συμμετοχή μας στις κοινές επιχειρήσεις της συμμαχίας", παρατήρησε ο Όρμπαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κρίστερσον.
«Αν και μπορεί να μη συμφωνούμε σε κάθε θέμα, αναγνωρίζουμε και οι δύο την αξία της συνεργασίας», ανέφερε ο Κρίστερσον.
Η ένταξη της Σουηδίας, η οποία δεν βρίσκεται σε πόλεμο από το 1814, και της Φινλανδίας είναι η πιο σημαντική επέκταση της συμμαχίας από τη μετακίνησή της στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990. Ενώ η Σουηδία ενίσχυσε τη συνεργασία με τη συμμαχία τις τελευταίες δεκαετίες, συμβάλλοντας σε επιχειρήσεις σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η ένταξή της πρόκειται να απλοποιήσει τον αμυντικό σχεδιασμό και τη συνεργασία στη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ.
Η Σουηδία φέρνει επίσης πόρους, όπως υποβρύχια αιχμής προσαρμοσμένα στις συνθήκες της Βαλτικής Θάλασσας και έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής στη συμμαχία. Αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες και αναμένεται να φτάσει το όριο του ΝΑΤΟ του 2% του ΑΕΠ φέτος.