Η πείνα μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους σε φτωχές χώρες πριν το κάνει η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα lockdown διεθνώς λόγω της πανδημίας και η επακόλουθη οικονομική καταστροφή αναμένεται να ωθήσουν μέχρι και 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια το 2020.
Ως ακραία φτώχεια ορίζεται η επιβίωση με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα. Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες από την έναρξη κιόλας της πανδημίας και οι οικονομικές συνέπειες εκτιμάται ότι θα εξαλείψουν τρία χρόνια προόδου.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει μια ακόμη πιο ζοφερή κατάσταση. Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ ορίζει ως φτώχεια την κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, επαρκές φαγητό και σχολεία για τα παιδιά τους. Σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η πανδημία θα μπορούσε να οδηγήσει στη φτώχεια 490 εκατομμύρια πολίτες σε 70 χώρες, αντιστρέφοντας σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης.
Επειδή όμως μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να «ξεφύγουν» από την φτώχεια τόσα εκατομμύρια άνθρωποι, είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα, επισημαίνεται, ενώ ο ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολιτικούς.
Με πληροφορίες από Economist
σχόλια