"Παράξενη" θεωρεί η Ρωσία την έκκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε προς τη Μόσχα να συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ρωσία ήταν ανέκαθεν πρόθυμη να συνεργαστεί με τους ερευνητές, είπε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
Η Μόσχα διατηρεί εξάλλου "σοβαρές αμφιβολίες" για τον στόχο που είχε η διεθνής έρευνα.
"Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για το αν ο πραγματικός σκοπός της έρευνας που διεξήγαγε η Ολλανδία ήταν να καθοριστούν τα αληθινά αίτια της καταστροφής και όχι να δικαιολογηθούν οι κατηγορίες που είχε ήδη εξαπολύσει" η Χάγη σε βάρος της Μόσχας, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
"Προκατειλημμένη" χαρακτήρισε την έκθεση και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ.
Σύμφωνα με τον Ριάμπκοφ, η Ρωσία αισθάνεται απογοητευμένη που κατά τα φαινόμενα δεν εισακούστηκαν "οι πολλές εκκλήσεις της για τη διεξαγωγή μιας πλήρους, αλλά όχι προκατειλημμένης έρευνας, η οποία θα λάμβανε υπόψη της πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η Μόσχα και ιδίως τις αναφορές της Almaz-Antey, της εταιρείας που κατασκευάζει τα πυραυλικά συστήματα BUK.
"Παρ' όλ' αυτά, είναι προφανής μια προσπάθεια να εξαχθεί ένα μεροληπτικό συμπέρασμα και να εκτελεστούν πολιτικές εντολές", συνέχισε ο Ριάμπκοφ.
Η εταιρεία Almaz-Antey που κατασκευάζει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας BUK, αμφισβητεί επίσης τα συμπεράσματα της διεθνούς έρευνας. Η ρωσική εταιρεία παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τα δικά της συμπεράσματα, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε ένα "πείραμα σε πραγματικές συνθήκες": προκάλεσε την έκρηξη, στο έδαφος, ενός πυραύλου BUK κοντά στο πιλοτήριο και σε τμήματα της ατράκτου ενός αεροσκάφους Ιλιούσιν.
Το πείραμα αυτό "διαψεύδει πλήρως την εκδοχή των Ολλανδών όσον αφορά το είδος του πυραύλου που χρησιμοποιήθηκε και την τοποθεσία από την οποία εκτοξεύτηκε" δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Almaz-Antey Ίαν Νοβίκοφ. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη δοκιμή της και μαθηματικές μελέτες για την τροχιά του βλήματος, ο πύραυλος που κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 εκτοξεύτηκε από μια περιοχή που την εποχή εκείνη την διεκδικούσαν τόσο οι φιλορώσοι αντάρτες όσο και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
"Σήμερα, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας ότι το Μπόινγκ 777 καταρρίφθηκε από έναν πύραυλο BUK 9M38 από τη ζώνη του χωριού Ζαρότσενσκε", στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ένας υπεύθυνος της εταιρείας, ο Μιχαήλ Μαλισέφσκι.
Επιπροσθέτως, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος του πυραύλου δεν χρησιμοποιείται πλέον από τον ρωσικό στρατό από το 2011. Από το 1986 δεν έχουν παραδοθεί στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πύραυλοι αυτού του τύπου, οι οποίοι έχουν "διάρκεια ζωής" 25 χρόνια. "Μετά την ημερομηνία αυτή (σ.σ. το 2011) η χρήση τους απαγορεύεται", εξήγησε η εταιρεία.
Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, η Ουκρανία παρέλαβε πυραύλους 9Μ38. Δεν έχουμε πληροφορίες για τον αριθμό (των πυραύλων) που διαθέτει σήμερα ο ουκρανικός στρατός", είπε ο Μαλισέφσκι.
σχόλια