Η Ρωσία απέρριψε τις εκκλήσεις για πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.
Μια τέτοια κίνηση θα καταστήσει το εργοστάσιο πιο ευάλωτο, δήλωσε ο Ιβάν Νετσάγιεφ, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Πληροφοριών και Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απορρίπτοντας την πρόταση, που εξέφρασαν από κοινού χθες, ο γγ. του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του σε συνάντηση που είχαν στην Λβιβ.
Οι εκκλήσεις γίνονται καθώς το ουκρανικό προσωπικό, που εργάζεται στο εργοστάσιο υπό τη ρωσική καθοδήγηση, προειδοποίησε για πιθανή πυρηνική καταστροφή στην εγκατάσταση. Είπαν ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει γίνει «στόχος συνεχών στρατιωτικών επιθέσεων».
«Αυτό που συμβαίνει είναι φρικτό και πέρα από την κοινή λογική και ηθική», έγραψε το προσωπικό σε ανάρτησή του στο Telegram.
Τρεις από τις τέσσερις γραμμές τροφοδοσίας που συνδέουν το εργοστάσιο με το εθνικό δίκτυο της Ουκρανίας έχουν υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς και η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας έχει προειδοποιήσει ότι η πλήρης απώλεια τροφοδοσίας θα σήμαινε ότι «το πυρηνικό καύσιμο θα αρχίσει να λιώνει, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον».
Αργότερα την Πέμπτη, ένα επίσημο κανάλι στο Twitter ανέφερε ότι μέλη της Rosatom, της κρατικής πυρηνικής εταιρείας της Ρωσίας, εγκατέλειψαν «επειγόντως τις εγκαταστάσεις» όταν τους ανακοινώθηκε μία «απροσδόκητη ημέρα άδειας».
«Οι αξιωματικοί των πληροφοριών της Ουκρανίας πιστεύουν ότι οι Ρώσοι προετοιμάζουν μια πρόκληση στις εγκαταστάσεις», έγραψε στο Twitter το Κέντρο Ασφάλειας Πληροφοριών της Ουκρανίας.
«Μετά τον εκτεταμένο βομβαρδισμό, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να οργανώσουν μια πραγματική τρομοκρατική επίθεση στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης», ανέφερε.
Οι εκκλήσεις έρχονται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια στην περιοχή του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης καθώς και Ουκρανοί και Ρώσοι αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν την περιοχή.
Ουκρανοί εργάτες εκμεταλλεύονται το εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο όμως από τον Μάρτιο.
Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια ήταν ένας από τους πρώτους χώρους που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά τη συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λβιβ χθες.
«Οποιαδήποτε πιθανή ζημιά στη Ζαπορίζια είναι αυτοκτονία», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.
Ο Ουκρανός πρόεδρος από την πλευρά του προέτρεψε τον ΟΗΕ να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση του πυρηνικού σταθμού επικρίνοντας τις «εσκεμμένες» ρωσικές επιθέσεις στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής.
Ο γ.γ του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι «η εγκατάσταση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μέρος στρατιωτικής επιχείρησης».
Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις ανησυχίες του Γκουτέρες, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένα ακόμα Τσερνόμπιλ.
Η Μόσχα κατηγορείται ότι μετέτρεψε την εγκατάσταση σε στρατιωτική βάση, με τους τρεις ηγέτες να προτρέπουν τους Ρώσους να αποστρατικοποιήσουν τη ζώνη το συντομότερο δυνατό.
Παρά τις ανησυχίες, ωστόσο, η περιοχή λέγεται ότι είναι πολύ πιο ασφαλής από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Ο αντιδραστήρας βρίσκεται σε ένα κτίριο από ενισχυμένο σκυρόδεμα που μπορεί «να αντέξει ακραία εξωτερικά φαινόμενα, φυσικά και ανθρωπογενή, όπως συντριβή αεροσκάφους ή εκρήξεις», είπαν ειδικοί στο BBC τον Μάρτιο.
Με πληροφορίες του BBC