Εγκρίθηκε η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από το κοινοβούλιο της Σλοβενίας, καθώς επικυρώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης, παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που ζήτησε έως και δημοψήφισμα.
Το αίτημα της συντηρητικής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος απορρίφθηκε και, κατόπιν ψηφοφορίας, επικυρώθηκε την Τρίτη η προ ημερών απόφαση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως «ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».
«Η Σλοβενία υιοθέτησε μια ιστορική απόφαση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Είμαι περήφανη που και η κυβέρνηση και η Βουλή έδειξαν το απαιτούμενο σθένος και που εγώ ήμουν μέρος της απόφασης αυτής», δήλωσε η Tanja Fajon υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ενώ έξω από το κοινοβούλιο η παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε στον ιστό, δίπλα στη σημαία της Σλοβενίας.
Ωε εκ τούτου, η Σλοβενία έγινε η 147η χώρα-μέλος του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το Κράτος της Παλαιστίνης. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Μαΐου, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ. Εκ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.
Η Σλοβενία έγινε η τελευταία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης, αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε την κίνηση αυτή με πλειοψηφία, απορρίπτοντας το αίτημα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα.
Η κυβέρνηση αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας συντονισμού της πίεσης προς το Ισραήλ για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα.
Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση υπέβαλε το διάταγμα για επικύρωση από το κοινοβούλιο, επιταχύνοντας τη διαδικασία που αρχικά επρόκειτο να ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου. Για την έγκριση αρκούσε η απλή πλειοψηφία ενώ ο κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει τις 51 από τις 90 έδρες στη Βουλή. Ο Ρόμπερτ Γκόλομπ φιλελεύθερος πρωθυπουργός της Σλοβενίας δήλωσε ότι η αναγνώριση «στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης». «Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η στιγμή να ενώσει τις προσπάθειές του όλος ο κόσμος για να επιτευχθεί η λύση των δύο κρατών που θα φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», συμπλήρωσε.
Με πληροφορίες από Deutche Welle