Ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η Γαλλία έχει φτάσει στη «στιγμή της αλήθειας», καθώς η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν πρόκειται να ενταχθεί σε έναν αριστερό συνασπισμό για να ανατρέψει την κυβέρνησή του το συντομότερο αυτή την εβδομάδα.
Η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν καθώς και μια αριστερή συμμαχία κατέθεσαν προτάσεις τη Δευτέρα για ψηφοφορία δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Μπαρνιέ δεν έχουν τους αριθμούς για να αντιμετωπίσουν μια συλλογική κίνηση από τις δύο ομάδες, πράγμα που σημαίνει ότι η διοίκηση μπορεί να πέσει ήδη από την Τετάρτη.
Η Εθνική Συσπείρωση έγινε το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, μετατρέποντας τη Λεπέν στον ισχυρότερο μεσίτη του Παρισιού.
Παρόλο που ο Μπαρνιέ υπέκυψε σε όλα σχεδόν τα αιτήματα της Λεπέν να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025, είπε ότι το κόμμα της δεν θα υποστηρίξει το νομοσχέδιο, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάρρευση της κυβέρνησης. «Είναι τώρα στο χέρι σας, ως βουλευτής του έθνους, να αποφασίσετε εάν θα εξοπλίσετε τη χώρα μας με υπεύθυνους οικονομικούς νόμους που είναι απαραίτητοι και χρήσιμοι», είπε ο Μπαρνιέ στους νομοθέτες τη Δευτέρα. «Ή αν μπαίνουμε σε αχαρτογράφητη περιοχή». Ο Μπαρνιέ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα έναν συνταγματικό μηχανισμό, που ονομάζεται Άρθρο 49.3, που επιτρέπει την έγκριση νομοθεσίας χωρίς ψηφοφορία, αλλά ανοίγει την πόρτα σε προτάσεις μομφής. Η υποστήριξη από την Εθνική Συσπείρωση θα του επέτρεπε να εγκρίνει το νομοσχέδιο, ενώ θα μπορούσε να επιβιώσει από μια ψηφοφορία δυσπιστίας.
Η Γαλλίδα πρωθυπουργός προσπάθησε να κατευνάσει τη Λεπέν «στο παρά πέντε», εγκαταλείποντας μια πρόταση για μείωση των επιστροφών φαρμάκων, αφού ήδη υπέκυψε στο αίτημά της την περασμένη εβδομάδα να μην αυξηθούν οι φόροι στην ηλεκτρική ενέργεια. Η Λεπέν μπορεί να προτιμήσει το πολιτικό χάος από τη σταθερότητα για να ασκήσει πίεση στον Μακρόν να παραιτηθεί, γράφει το Bloomberg Economics.
Το χρονοδιάγραμμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα οικονομικά της Γαλλίας, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους ή να χρησιμοποιήσει μη δοκιμασμένη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να αποφύγει το κλείσιμο. Αλλά ο Μπαρνιέ δεν ενέδωσε στο σχέδιο της κυβέρνησης να κάνει σημαντικές οικονομίες καθυστερώντας την αναπροσαρμογή των συντάξεων στον πληθωρισμό. Το Εθνικό Συλλαλητήριο υπέβαλε τροπολογία για να συντρίψει το μέτρο, αλλά δεν ενσωματώθηκε έγκαιρα, σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Προϋπολογισμού. «Ο Μπαρνιέ δεν ήθελε να ανταποκριθεί στο αίτημα των 11 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης», είπε η Λεπέν στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση. «Είπε ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν τις ευθύνες τους, άρα θα επωμιστούμε τις δικές μας».
Η αβεβαιότητα γύρω από τον προϋπολογισμό ώθησε τους επενδυτές ομολόγων να τιμωρήσουν το δημόσιο χρέος της Γαλλίας σε σχέση με τους ομολόγους της, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού κάποια στιγμή τόσο ψηλά όσο και της Ελλάδας και οδήγησε τον Μπαρνιέ να προειδοποιήσει για «θύελλα» στις χρηματοπιστωτικές αγορές εάν απολυθεί από εξουσία. Η διαφορά μεταξύ 10ετών γαλλικών και γερμανικών τραπεζογραμματίων διευρύνθηκε κατά επτά μονάδες βάσης τη Δευτέρα στις 88 μονάδες βάσης, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε σε μεγάλο βαθμό σταθερός, ενώ το ευρώ υποχώρησε 0,8%. Οι επενδυτές ανησυχούν εδώ και μήνες για τις πολιτικές δυσκολίες της Γαλλίας, τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει μέτρα που θα μειώσουν το δυσβάσταχτο έλλειμμά της. Το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε αρχικά από την κυβέρνηση του Μπαρνιέ περιείχε 60 δισεκατομμύρια ευρώ (63 δισεκατομμύρια δολάρια) αυξήσεων φόρων και περικοπών δαπανών που στόχευαν σε απότομη προσαρμογή του ελλείμματος στο 5% της οικονομικής παραγωγής το 2025 από 6,1% που εκτιμάται ότι ήταν φέτος.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Αντουάν Αρμάν δήλωσε ότι θα υπάρξουν οδυνηρές συνέπειες σε ολόκληρη τη γαλλική οικονομία εάν η κυβέρνηση πέσει τις επόμενες ημέρες. Η στήριξη στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης θα οδηγήσει 380.000 περισσότερα νοικοκυριά να πληρώσουν φόρο εισοδήματος και άλλα 18 εκατομμύρια θα δουν τους λογαριασμούς τους να αυξάνονται, σύμφωνα με τον υπουργό. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τους αγρότες θα ήταν επίσης αδύνατη και η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προχωρήσει σε σχέδια για πρόσληψη περισσότερων αστυνομικών. «Σε μια οικονομία όπου τα επιτόκια αυξάνονται, σε μια οικονομία χωρίς προϋπολογισμό, σε μια οικονομία βυθισμένη στην αβεβαιότητα, κανένας τομέας δεν κερδίζει, κανένας Γάλλος δεν κερδίζει, καμία επιχείρηση δεν κερδίζει», δήλωσε ο Αρμάν στο France 2 την Τρίτη. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σαν Μαρτέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien το Σαββατοκύριακο ότι τα αιτήματα για τροποποίηση του προϋπολογισμού θα κοστίσουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Εθνικό Συλλαλητήριο έχει επικρίνει εκτεταμένα τμήματα των σχεδίων που θεωρεί ότι ενδέχεται να βλάψουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. «Δεν υπάρχει διέξοδος για μια κυβέρνηση που επανασυνδέεται με το νήμα του Μακρονισμού, που αρνείται να λάβει υπόψη την κοινωνική έκτακτη ανάγκη στο τέλος του μήνα και που αγνοεί την ανάγκη επανεκκίνησης της ανάπτυξης», έγραψε ο πρόεδρος του Εθνικής Συσπείρωσης Τζόρνταν Μπαρντελά στο Χ.
Αφού οι ομάδες της αντιπολίτευσης υποβάλουν προτάσεις δυσπιστίας, πρέπει να περάσουν 48 ώρες πριν το κοινοβούλιο αρχίσει να συζητά την πρόταση και πρέπει να διεξαχθεί ψηφοφορία δυσπιστίας εντός τριών ημερών από αυτήν. Εάν η κυβέρνηση καταψηφιστεί, οι υπουργοί παραμένουν στη θέση τους με υπηρεσιακό καθεστώς για τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή διακοπής λειτουργίας. Τότε θα εναπόκειται στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει νέο πρωθυπουργό, αν και δεν υπάρχει συνταγματική προθεσμία για την απόφασή του.
Ενώ η αριστερά κάλεσε τον Μακρόν να παραιτηθεί, δεν μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη δουλειά του. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές έχουν οριστεί για το 2027 και η Λεπέν παραμένει η πρώτη, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Ο πρόεδρος θα μπορούσε επίσης να διαλύσει ξανά το κοινοβούλιο, αλλά όχι μέχρι τον Ιούλιο, ένα χρόνο μετά τις προηγούμενες εκλογές. «Ειλικρινά πιστεύω ότι οι Γάλλοι δεν θα μας συγχωρούσαν ποτέ που προτιμούσαμε τα ιδιωτικά συμφέροντα από το μέλλον του έθνους», είπε ο Μπαρνιέ.
Με πληροφορίες από Bloomberg