Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ως το 32ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Ουγγαρία είναι το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Τούρκοι βουλευτές ενέκριναν κατά πλειοψηφία το αίτημα της Σουηδίας να γίνει το 32ο μέλος της Συμμαχίας, έπειτα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Στοκχόλμη και την Άγκυρα.
Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Σουηδία, από την πλευρά της, έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.
«Σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία εγκρίθηκε στις 26 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, εισήχθη στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας από τις 16 Ιανουαρίου, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να τεθεί σε ψηφοφορία.
Για να γίνει δεκτό ένα κράτος ως νέο μέλος στο ΝΑΤΟ, τα κοινοβούλια των υφιστάμενων 31 κρατών μελών πρέπει να εγκρίνουν τα πρωτόκολλα προσχώρησης. Εκτός από την Τουρκία, η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στην Ουγγαρία.
Η θέση της Ουγγαρίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Ουγγαρία ακολούθησε το παράδειγμα της Τουρκίας καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ και αναμενόταν να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας χωρίς σημαντική αντίσταση.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προσκάλεσε την Τρίτη τον Σουηδό ομόλογό του στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν την υποψηφιότητα. Ωστόσο, την Τρίτη προέκυψαν υπονοούμενα για εντάσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Βουδαπέστης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπάιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο» να διαπραγματευτεί με την Ουγγαρία σχετικά με την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για το ΝΑΤΟ «σε αυτό το σημείο». Ο Όρμπαν και ο Ερντογάν έχουν διατηρήσει καλή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ είχαν φοβηθεί ότι το Κρεμλίνο προσπαθούσε να χρησιμοποιήσει τον Όρμπαν και τον Ερντογάν για να σπείρει διχόνοια στη Δύση.
Με πληροφορίες από ΑFP