Η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, να παραπέμψει στη Σαουδική Αραβία την πολύκροτη υπόθεση για τον φόνο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον Οκτώβριο του 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
«Αποφασίσαμε την παραπομπή της υπόθεσης στην Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο δικαστής του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, όπου από τον Ιούλιο του 2020 διεξαγόταν η δίκη ερήμην 26 Σαουδαράβων κατηγορούμενων. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ έδωσε θετική γνωμοδότηση στο αίτημα του εισαγγελέα, ο οποίος ζήτησε το «κλείσιμο και την παραπομπή της υπόθεσης» στο Ριάντ.
Ο φόνος του Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο σουνιτικές περιφερειακές δυνάμεις. Ωστόσο η Τουρκία, εν μέσω οικονομικής κρίσης, επιδιώκει εδώ και μήνες την προσέγγιση με την Σαουδική Αραβία.
Για έναν από τους δικηγόρους της μνηστής του Κασόγκι, τον Γκιοκμέν Μπασπιράρ, «η απόφαση αυτή παραπομπής της υπόθεσης αντιβαίνει στον νόμο και συνιστά παραβίαση της τουρκικής κυριαρχίας».
«Δεν υφίσταται καμία δίωξη στην Σαουδική Αραβία. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ήδη κλείσει τη δίκη και αποφασίσει να αθωώσουν πολλούς υπόπτους», υπενθύμισε, διευκρινίζοντας ότι κατέθεσε «προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο της Άγκυρας κατά της απόφασης του υπουργείου».
Για τον Αλί Σεϊλάν επίσης δικηγόρο της αρραβωνιαστικιάς του Κασόγκι, η απόφαση αυτή είναι σαν να «πετάς το αρνί στο στόμα του λύκου».
Η μνηστή του Κασόγκι, η Χατιτσέ Τσενγκίζ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Το χρονικό της δολοφονίας
Στις 2 Οκτωβρίου 2018 ο Κασόγκι πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει ένα πιστοποιητικό ότι είχε χωρίσει και να μπορέσει έτσι να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του. Ενώ ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο, στη 13:14 το μεσημέρι, η Τσενγκίζ τον περίμενε από έξω. Καθώς περνούσαν οι ώρες και ο Χασόγκτζι δεν έβγαινε από το κτίριο του προξενείου, αν και η εξυπηρέτηση του κοινού τελείωνε στις τρεισήμισι, η Τζενγκίζ δήλωσε την εξαφάνισή του.
Σύμφωνα με τη σαουδαραβική κυβέρνηση ο Κασόγκι είχε φύγει από το προξενείο από την πίσω πόρτα. Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία ο Κασόγκι δεν βγήκε ποτέ από το προξενείο, ούτε από την πίσω πόρτα καθώς δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τις κάμερες ενός νηπιαγωγείου που βρίσκεται απέναντι από την πίσω πόρτα του προξενείου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του προξενείου εκείνης της ημέρας έχουν αφαιρεθεί, ενώ την ημέρα εκείνη οι Τούρκοι υπήκοοι που ανήκουν στο προσωπικό του προξενείου είχαν πάρει αιφνιδίως άδεια.
Σύμφωνα με πολυάριθμες τουρκικές αστυνομικές πηγές, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε εντός του προξενείου από μια δεκαπενταμελή ομάδα, που έφτασε για το σκοπό αυτό από τη Σαουδική Αραβία και έφυγε μετά τη δολοφονία. Επιπλέον σύμφωνα με ανώτερη πηγή από την τουρκική αστυνομία, η δολοφονία φέρεται να βιντεοσκοπήθηκε για να αποδειχτεί ότι η επιχείρηση είχε ολοκληρωθεί.
Η εφημερίδα του Μπαχρέιν Al-Waqt είχε μεταδώσει ότι ο ίδιος ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ανέθεσε στον αναπληρωτή προϊστάμενο της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και πρώην εκπρόσωπο του συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, στην Υεμένη, Αχμάντ Ασίρι, να εκτελέσει το Κασόγκι εντός του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη.
Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Γιασίν Ακτάι αρχικά δήλωσε ότι πίστευε ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο αλλά στις 10 Οκτωβρίου ισχυρίστηκε ότι δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί σχετικά το σαουδαραβικό κράτος.