O αριθμός των Ιαπώνων, ηλικίας 100 ή περισσότερο ετών, έφτασε τις σχεδόν 70.000 φέτος.
Πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, που είναι ταυτόχρονα λόγος εορτασμού αλλά και ανησυχίας για τις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ιαπωνική κοινωνία, που γερνάει όλο και πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τοn Σεπτέμβριο υπήρχαν στη χώρα 69.785 υπεραιωνόβιοι. Το 88% των ανθρώπων αυτών είναι γυναίκες.
Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 2.000 σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Πρόκειται για την 48η συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται αύξηση. Το 1963 στη χώρα ζούσαν μόνο 153 άνθρωποι ηλικίας 100 ετών και άνω. Το 1998 περίπου 10.000. Το 2007 λίγο πάνω από 30.000 με τον αριθμό να φτάνει τις σχεδόν 68.000 φέτος.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν τη Δευτέρα, όπου εορτάζεται η μέρα «Σεβασμού προς τους Ηλικιωμένους», η οποία είναι και αργία. Τη μέρα εκείνη οι καινούργιοι υπεραιωνόβιοι θα λάβουν για δώρο μια κούπα για σάκε και ένα συγχαρητήριο γράμμα από τον πρωθυπουργό της χώρας Σίντζο Άμπε.
Μάλιστα η ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια των ανθρώπων που καταφέρνουν να γιορτάσουν τα 100α τους γενέθλια, ανάγκασε την κυβέρνηση να μικρύνει το μέγεθος της κούπας που δίνεται για δώρο, για οικονομικούς λόγους, το 2009.
Δύο χρόνια αργότερα η κούπα σταμάτησε να είναι πια κατασκευασμένη από ασήμι, άλλα από φθηνότερο υλικό.
Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις οι υπεραιωνόβιοι της Ιαπωνίας θα ξεπεράσουν τους 100.000 το 2023 και αναμένεται να φτάσουν τους 170.000 πέντε χρόνια αργότερα.
Οι γυναίκες στην Ιαπωνία έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο με 87,2 έτη. Οι άντρες είναι στα 81.01 κάτι που τους φέρνει στην τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τους άντρες στην Ελβετία και την Αυστραλία.
Όμως οι υπέργηρη ιαπωνική κοινωνία αναμένεται να πιέσει περισσότερο το σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, καθώς το εργατικό δυναμικό συνεχίζει να μειώνεται εξαιτίας της υπογεννητικότητας.
Ο πρωθυπουργός Άμπε, που περιέγραψε το δημογραφικό ως εθνική κρίση κατά τις εκλογές του περασμένου χρόνου, επιθυμεί να αναμορφώσει την κοινωνική ασφάλεια ώστε να επιτρέπεται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών -που αποτελούν το 1/4 του πληθυσμού της χώρας των 127 εκατομμυρίων κατοίκων- να παραμένουν αν θέλουν στην εργασία τους και μετά την ηλικία συνταξιοδότησης.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια