Σαν ορχήστρα διαμαρτυρίας ακούστηκαν από παντού οι δηλώσεις των ηγετών κατά του Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την απόφασή του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Τι να τους έπιασε όλους, άραγε;
Προφανώς και δεν έχουμε να κάνουμε με μαζική παράκρουση ή για προσπάθεια να επιτεθούν όλοι στον πρόεδρο των ΗΠΑ και μάλιστα αναίτια. Πρόκειται για αψυχολόγητη ενέργεια που θέτει τις... βάσεις να μετατραπεί η περιοχή σε πυριτιδαποθήκη έτοιμη για ανάφλεξη. Στην πραγματικότητα, και επειδή η περιοχή είναι πολύ ιδιαίτερη, πιθανή κλιμάκωση της έντασης θα επηρεάσει τους πάντες.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian όλοι οι βασικοί «παίκτες» στο παίγνιο της Μέσης Ανατολής και κάμποσοι παράπλευροι θα επηρεαστούν άμεσα από αυτή την απόφαση.
Η ειρηνευτική διαδικασία
Επί εποχής Τζον Κέρι, η προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία ειρήνης αποδείχθηκε τρωτή. Έτσι, ολοκληρώθηκε με παταγώδη αποτυχία το 2014. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η διεθνής κοινότητα συμφωνεί σε ένα και μόνο πράγμα: η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι καταστροφική στην προσπάθεια που κάνουν άπαντες για να υπάρξουν ουσιαστικές συζητήσεις στο μέλλον. Και τούτο διότι η Ιερουσαλήμ είναι ένας από τα σημαντικά ζητήματα προς διευθέτηση ανάμεσα στους διπλωμάτες και τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Οτιδήποτε θα την περιλάμβανε θα έπρεπε να προκύψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι Παλαιστίνιοι
Είναι δεδομένο πως οι Παλαιστίνιοι διαβάζουν την απόφαση του Τραμπ ως την αρχή του τέλους των ελπίδων τους για την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού, ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να απαντήσουν με τη βία, ενώ οι περισσότεροι θα κατανοήσουν πως δεν έχουν πλέον άλλες εναλλακτικές από άμεσες διπλωματικές κινήσεις.
Οι Ισραηλινοί
Μα, θέλει κι ερώτημα; Οι Ισραηλινοί έχουν ενθουσιαστεί με την εξέλιξη. Από τότε που κατέλαβαν την Ανατολική Ιερουσαλήμ (το 1967 στον πόλεμο των έξι ημερών), θεωρούσαν την πόλη ως την αιώνια και αδιάσπαστη πρωτεύουσά τους και προσδοκούσαν για χρόνια να την αναγνωρίσουν ως τέτοια και οι άλλες χώρες. Οι πολιτικοί που πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει κανένα κέρδος στις συζητήσεις με τους Παλαιστίνιους, πλέον θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη. Αυτοί που επίσης θα πανηγυρίσουν είναι 200.0000 Ισραηλινοί που μέχρι πρότινος ζούσαν στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ σχεδόν παράνομα.
Η περιοχή
Η ενέργεια του Τραμπ άλλο δεν θα κάνει από το να αποσταθεροποιήσει μια ούτως ή άλλως διακεκαυμένη περιοχή. Ο Ερντογάν τα έβαλε με τις ΗΠΑ και είναι πιθανό να διακόψει τις διπλωματικές επαφές με το Ισραήλ αν το πλάνο με την Ιερουσαλήμ προχωρήσει. Οι Σαουδάραβες, σημαντικοί συμπαίκτες των ΗΠΑ στην περιοχή, θεωρούν πως η απόφαση Τραμπ θα προκαλέσει ζημιές στις ενέργειες του Ριάντ να φέρεις εις πέρας μια ειρηνευτική πρόταση. Όλες οι χώρες που συνορεύουν με το Ισραήλ (Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος και Συρία) καταδίκασαν την εξέλιξη.
Η Ευρώπη
Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αισθάνονται ήδη τον κίνδυνο από την κίνηση του Τραμπ. Αλλά ένα βασικό ερώτημα είναι εάν η ΕΕ θα αναλάβει δράση, όπως η αυστηρή επιβολή απαγορεύσεων στις εισαγωγές από τους οικισμούς της Δυτικής Όχθης και η άρνησή της να ασχοληθεί με ισραηλινές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε κατεχόμενα εδάφη, τοποθετώντας την σε μια σαφώς διαφοροποιημένη πορεία από τις ΗΠΑ.
Χριστιανοί στους Άγιους Τόπους
Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ ',ο οποίος που θεωρείται ο πιο υψηλόβαθμος θρησκευτικός ηγέτης των Ορθόδοξων στην Ιερουσαλήμ, αλλά και αρκετοί προκαθήμενοι των εκκλησιών στους Αγίους Τόπους, έστειλε επιστολή στο Τραμπ την Τετάρτη (6/12) προειδοποιώντας τον για «ανεπανόρθωτη βλάβη». Η κίνηση του θα οδηγήσει σε αυξημένο μίσος, σύγκρουση, βία και πόνο στην Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους, ενώ αντί να φέρνει κοντά τον στόχο της ενότητας οδηγεί προς μια καταστροφική διαίρεση.
Η πόλη
Το 2015, οι Παλαιστίνιοι αποτελούσαν το 37% του πληθυσμού της πόλης που έχει πληθυσμό περίπου 850.000 κατοίκους. Πολλοί ζουν σε πακτωμένες πολυκατοικίες και γειτονιές, καθώς δεν μπορούν να πάρουν άδειες για να χτίσουν ή να επεκταθούν. Τα τρία τέταρτα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και το 25% ζει σε γειτονιές που είναι απομονωμένες από την υπόλοιπη περιοχή. Πολύ δύσκολα θα γίνει η ζωή τους καλύτερη με τα νέα δεδομένα. να δούμε πώς η κίνηση του Trump θα βελτιώσει τις συνθήκες γι 'αυτούς. Ο Νιρ Μπαρκάτ, ο δήμαρχος της πόλης, δήλωσε την Τετάρτη ότι «εδώ στην Ιερουσαλήμ και στο Ισραήλ επικροτούμε τον Τραμπ. Αν υπάρξουν άνθρωποι που θα ακολουθήσουν το δρόμο της βίας, τότε θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια